Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας, Ενίσχυση της Συμμετοχής, Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», είναι το βασικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018.
Στη συνεδρίαση στην οποία έχουν προσκληθεί και οι Πρόεδροι των ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος) και θα συζητηθούν οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτές διαμορφώθηκαν πριν την τελική κατάθεση του στη Βουλή και θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχέδιου, η ΚΕΔΕ εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να ακυρωθεί στην πράξη το Νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σε δήλωση του αναφέρει ότι «η ευθύνη για τη μελλοντική διάλυση των τοπικών μας κοινωνιών, έχει ονοματεπώνυμο: Παναγιώτης Σκουρλέτης»
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διαλυθούν οι Δήμοι. Γιατί αν διαλυθούν οι Δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας», σημειώνει η ΚΕΔΕ και σε ανακοίνωση της τονίζει:
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος προχώρησε σε προσεκτική μελέτη του τελικού κειμένου που αφορά το Ν/Σ “Κλεισθένης 1”.
Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις- διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση, με μοναδική ίσως εξαίρεση, την αφαίρεση της πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη.
Ο κ. Σκουρλέτης προφανώς δεν σκόπευε ποτέ να κάνει διάλογο επί της ουσίας.
Δεν τον ενδιέφερε και δεν ήθελε να αξιοποιήσει τις θέσεις και απόψεις της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, όπως αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς διαλόγου που ξεκίνησε επί Υπουργίας Π. Κουρουπλή.
Αγνόησε επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συνεδρίων και Έκτακτων Συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, αλλά και του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε.
Η δημοκρατική του ευαισθησία εξαντλήθηκε στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του και κανέναν άλλον.
Φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που
• δεν είναι μεταρρύθμιση και δεν προωθεί την αποκέντρωση
• δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο
• δεν βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών
• δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης
• οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση
• δε βελτιώνει τη λειτουργία του Κράτους, προς όφελος των πολιτών
• δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση
Ο κ. Σκουρλέτης εξαρχής είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει μόνον μικροκομματικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό και στον Κλεισθένη τρεις είναι οι βασικές αλλαγές :
1. Το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
2. Η μείωση της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια.
3. Η μεταφορά του χρόνου των εκλογών, από το Μάιο του 2019 στον Οκτώβριο του 2019.
Όμως ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε ο χρόνος της θητείας των αιρετών, ούτε η ημερομηνία των εκλογών αποτελούν μεταρρύθμιση.
Δεν είναι αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Δεν προωθούν την ανάπτυξη. Δε δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
aftodioikisi.gr