Μπορεί στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να είπε σε ερώτηση του Documentonews ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία» για την παρέμβαση που θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής και για την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη για τα ελληνοτουρκικά, όμως η πραγματικότητα μετά το πέρας της εκδήλωσης είναι εντελώς διαφορετική, καθώς τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού έφτασαν με ηχηρό τρόπο στο Μαξίμου.
Μπορεί ο κ. Καραμανλής να είπε ότι «δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός», όμως μετά από λίγο τόνισε ότι «κάποιοι επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας», καθώς υπάρχει λάθος προσέγγιση της στρατηγικής που ακολουθεί η γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός. Και όσοι προτάσσουν ως κέρδος από μια τέτοια διαπραγμάτευση την αποφυγή πολέμου θα πρέπει να ξέρουν ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη.
Αντίθετα, η χώρα καθίσταται όμηρος των αυθαίρετων τακτικών της Τουρκίας και της ανοίγει την όρεξη για περισσότερες παράνομες διεκδικήσεις. Αλλά και σε ζητήματα που το Διεθνές Δίκαιο μας καλεί να διαπραγματευτούμε, όπως είναι οι ΑΟΖ, και που θα έπρεπε, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, να προσέλθουμε με το μέγιστο των διεκδικήσεών μας, δεν συνιστούν πρωτοβουλίες οι εκ των προτέρων παραχωρήσεις. Και, μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα», ενώ τόνισε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το δίλημμα υποχωρήσεις ή πόλεμος. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει – και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέρνει – να αποκομίσει κέρδη, χωρίς να πέσει σφαίρα. Όσο, μάλιστα, η Ελλάδα δεν αντιδρά ή αντιδρά με φοβικότητα, η Τουρκία διευρύνει τις απαιτήσεις της».
Εμβάθυνση της συμμαχίας με Σαμαρά
Επίσης, έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει σε γαλάζιους κύκλους και η αναφορά του Κώστα Καραμανλή, ότι τις ίδιες ανησυχίες με αυτόν τις έχουν και οι Αντώνης Σαμαράς, Προκόπης Παυλόπουλος και ο κορυφαίος της ελληνικής διπλωματίας όπως είπε Πρέσβυς Πέτρος Μολυβιάτης. Φαίνεται ότι οι σχέσεις του δύο πρώην πρωθυπουργών βαθαίνουν, παρόλο που ο Μεσσήνιος πολιτικός διεγράφη μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής είχε πει δημόσια ότι διαφωνεί με τα «πειθαρχικά μέτρα» που πήρε ο πρωθυπουργός εναντίον του πρώην πρωθυπουργού (2012-2015).