Νοσοκομείο Ιπποκράτειο: Στα όρια της εξόντωσης οι ειδικευόμενοι παθολόγοι – «Βουλιάζουν» τα Επείγοντα

Απέτυχε το νέο σύστημα εφημεριών - Σοβαρά προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και δοκιμάζουν καθημερινά την αντοχή των γιατρών

 

Το νέο σύστημα εφημεριών που επέβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο περνούν οι ημέρες αποκαλύπτεται ότι είναι αποτυχημένο καθώς αντί να μειώσει την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς και την τρομακτική πίεση που υφίστανται οι γιατροί, οδηγεί σε συνθήκες κατάρρευσης τα νοσοκομεία και στα όρια της εξάντλησης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο σε κάθε εφημερία επικρατούν αδιανόητες συνθήκες με αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι παθολόγοι να είναι στα όρια της εξόντωσης καθώς από την 1η Νοεμβρίου βιώνουν απίστευτες συνθήκες εργασίας  εργαζόμενοι καθημερινά σε καθεστώς  «εκτάκτου ανάγκης». 

 

Για τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει το νέο σύστημα εφημεριών που επέβαλε το υπουργείο Υγείας έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου και επισημαίνουν ότι «η κατάσταση είναι μη βιώσιμη» στα Επείγοντα.

 

Είναι χαρακτηριστικό της υποτίμησης του νοσοκομείου ότι μετά την πανδημία και ενώ τα κρεβάτια στην Παθολογική κλινική ήταν 90 εκτινάχθηκαν στα 140 με τον αριθμό των ειδικευομένων παθολόγων να παραμένει ο ίδιος με 30 γιατρούς.

 

Η διοίκηση του νοσοκομείου για να επιδείξει έργο και για να στηρίξει το νέα απαράδεκτο σύστημα εφημεριών έχει προχωρήσει σε διάφορα τρικ τα οποία επιτείνουν την ήδη απαράδεκτη κατάσταση και θέτουν υπό αμφισβήτηση την παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι για όλους τους ασθενείς στο παθολογικό, «δανείζονται» κρεβάτια από άλλες κλινικές με αποτέλεσμα ασθενείς του Παθολογικού να νοσηλεύονται σε 6-7 διαφορετικά σημεία εκτός Παθολογικής και σε διαφορετικά κτίρια του Ιπποκρατείου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του avgi.gr, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές έχουν σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν στα Επείγοντας πάνω από 12 ώρες μέχρι να οδηγηθούν σε κρεβάτι. 

 

Μόνο στο Παθολογικό ΤΕΠ, 3 ειδικευόμενοι , 1 ειδικευμένος ιατρός και 2 νοσηλευτές εξετάζουν καθημερινά περισσότερους από 50 ασθενείς, και αυτό σε διάστημα 6μιση ωρών από τις 8 το πρωί έως 14:30.

 

Με δεδομένο ότι, τουλάχιστον, οι μισοί από τους ασθενείς στα Επείγοντα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν το αποτέλεσμα είναι 4 εφημερεύοντες ειδικευόμενοι και 2 ειδικευμένοι ιατροί να καλούνται να τους περιθάλψουν έχοντας ήδη υπό την ευθύνη τους πάνω από 100 ασθενείς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η ανάρτηση της ΟΕΝΓΕ για την εφημερία στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς όπου το νοσοκομείο κατέρρευσε με 60 ασθενείς να παραμένουν σχεδόν 24 ώρες μετά την εφημερία σε φορεία στα Επείγοντα.

 

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Έπεσε το σύστημα -«Οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν» λέει ο ΙΣΑ

 

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΒΟΥΛΗ

 

Δεν λειτουργεί η νέα ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα – Τι αναφέρει η ΗΔΙΚΑ στην ανακοίνωση με οδηγίες που εξέδωσε 2,5 ώρες μετά

 

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έπεσε όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα και παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις.

 

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν» και αναμένει όπως αναφέρει στην ανακοίνωση απαντήσεις και οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την επίλυσή του.

 

Να σημειωθεί ότι ο ΙΣΑ και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι είχαν διατυπώσει την αντίθεσή τους με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που τέθηκε σε κανονική λειτουργία από σήμερα Δευτέρα (20/1) και σύμφωνα με τον ΙΣΑ έπεσε λίγη ώρα μετά.

 

Οι ιδιώτες γιατροί μέσω διαβημάτων στο υπουργείο Υγείας είχαν εκφράσει τους φόβους τους για τη λειτουργία του νέου συστήματος καθώς δεν έχουν προλάβει να εξοικειωθούν και εξέφραζαν φόβους για δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, φόβοι οι οποίοι επαληθεύτηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΑ.

 

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος με ανακοίνωσή της είχε χαρακτηρίσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα».

 

Παράλληλα επεσήμανε ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων.  Η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία. Αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς. Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις», αναφέρουν οι παθολόγοι.

 

Μετά από, περίπου, 2,5 ώρες - ο ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι το σύστημα έπεσε στις 07:45-  από την ΗΔΙΚΑ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία δίνονται οδηγία στους γιατρούς για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το σύστημα επανήλθε. Συγκεκριμένα, η ΗΔΙΚΑ καλεί τους γιατρούς  να κάνουν διαγραφή του ιστορικού περιήγησης, διαγραφή των cookies και να συνδεθούν εκ νέου για να διαπιστώσουν εάν επανήλθε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που κατέρρευσε την πρώτη ημέρα λειτουργίας του,

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ