Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε ένα προεκλογικό δημαρχείο στο Greater Philadelphia Expo Center & Fairgrounds, στις 14 Οκτωβρίου 2024, στο Oaks, Pa. (AP Photo/Alex Brandon, File)
Ούτε καν έχει ορκισθεί και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη δώσει την πρόγευση ή καλύτερα τη γεύση της πολιτικής του και δεν εννοούμε μόνον το ουκρανικό.
Αυτή τη φορά o Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε απειλές προς την Ευρώπη για εμπορικό πόλεμο καλώντας την να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ένα μπαράζ δασμών.
«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μεγάλης κλίμακας αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «Διαφορετικά θα έχετε δασμούς μέχρι τέλους!!!
Δεν ήταν σαφές σε ποιον αξιωματούχο της ΕΕ ο Τραμπ το «είπε» αυτό.
Απειλές δασμών προς όλους
Η αλήθεια είναι πως όλη η προεκλογική του εκστρατεία ήταν δομημένη στους δασμούς. Απειλούσε σχεδόν καθημερινά με επιβολή δασμών από 10 έως 20 τοις εκατό σε όλες τις εισαγωγές. Έχει επίσης απειλήσει τον Καναδά αλλά έχει πει και ότι θα επιβάλει εισφορά 60 τοις εκατό σε όλα τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα.
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους γείτονές του, τον Καναδά και το Μεξικό, ότι κατακλύζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με ναρκωτικά και παράτυπους μετανάστες και ανακοίνωσε τελωνειακούς δασμούς 25% στις εισαγωγές από τις χώρες αυτές, δεσμευόμενος επίσης να επιβάλει τελωνειακους δασμούς τουλάχιστον 10% στην Κίνα, αντίπαλο της Ουάσινγκτον στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Καναδάς, το Μεξικό και η Κίνα είναι τρεις από τους κύριους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25 τοις εκατό στις εισαγωγές χάλυβα και 10 τοις εκατό στο αλουμίνιο, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, η οποία αντεπιτέθηκε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο στόχαστρο και η Ευρωπαϊκή Ένωση
«Εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια στο εμπόριο και τις επενδύσεις σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού εξαρτώνται από τον δυναμισμό και τη σταθερότητα της οικονομικής μας σχέσης», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της συγχαίροντας τον Τραμπ για τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στη Βουδαπέστη, τον Νοέμβριο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η φον ντερ Λάιεν είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον Τραμπ.
«Γιατί να μην αντικαταστήσουμε [το ρωσικό αέριο] με αμερικανικό LNG, το οποίο είναι φθηνότερο για εμάς και μειώνει τις τιμές της ενέργειας μας; Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να μπούμε σε μια συζήτηση, επίσης [όπου] αφορά το εμπορικό μας έλλειμμα», είχε πει η φον ντερ Λάιεν.
Ωστόσο, η πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ, Jovita Neliupšienė, τον περασμένο μήνα είπε ότι η Ε.Ε. ήταν επίσης έτοιμη να αντεπιτεθεί εάν ο Τραμπ ακολουθήσει τις απειλές του για δασμούς. «Εάν υπάρξουν κάποιες νέες τριβές για το εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη, στην πραγματικότητα, να αντιδράσει σε αυτό», είπε.
Η ΕΕ εξήγαγε αγαθά αξίας 576,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σχεδόν το 20 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών της – στις ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του μπλοκ.
Η συμφωνία Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη)
Η ΕΕ συνήψε στις 6 Δεκεμβρίου μια εκτεταμένη εμπορική συμφωνία με τέσσερις νοτιοαμερικανικές χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) με στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών 700 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η συμφωνία θα δημιουργήσει εμπορικές γέφυρες την ώρα που «ισχυροί άνεμοι πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την απομόνωση και τον κατατεμαχισμό», ένα σχόλιο που θεωρήθηκε υπαινιγμός στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς.
Οι απειλές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς μπορεί, σύμφωνα με αναλυτές, να είναι φαμφαρονισμός ή μέσο πίεσης ενόψει μελλοντικών εμπορικών διαπραγματεύσεων όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Όμως δεν έπαψε να επιμένει στην άποψη ότι οι τελωνειακοί δασμοί, «εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά», θα ήταν θετικοί για την αμερικανική οικονομία.
«Η χώρα μας χάνει αυτή τη στιγμή έναντι όλων», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων στις αρχές της εβδομάδας μιλώντας από την κατοικία του στη Φλόριντα. «Οι τελωνειακοί δασμοί θα κάνουν τη χώρα μας πλούσια».