Λαμβάνουν θέσεις οι «μεγάλες δυνάμεις» και οι χώρες κλειδιά για την επόμενη ημέρα • Αβέβαιο το μέλλον των Κούρδων της Συρίας.
Δύσκολες και αβέβαιες οι επόμενες ημέρες για τη Συρία, καθώς τα πανηγύρια για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ αρχίζουν να καταλαγιάζουν.
Οι «μεταλλαγμένοι τζιχαντιστές» του Αλ Τζαουλάνι επιχειρούν με κάθε τρόπο να δείξουν προς τη Δύση ένα διαφορετικό πρόσωπο, η HTS στην πραγματικότητα ελέγχει ένα μικρό μέρος της χώρας και ο διεθνής παράγοντας αρχίζει να αναλαμβάνει δράση με το βλέμμα στο μέλλον, σε μια περιοχή όπου τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή.
Όλα τα βλέμματα στην… Τουρκία
Η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο κεντρικός παίκτης, πλέον, στις εξελίξεις στη Συρία, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει, σήμερα, για ακόμη μια φορά ότι το τέλος του Άσαντ ανοίγει τον δρόμο για την ειρήνη.
Είναι, πάντως, δεδομένο ότι η Τουρκία έχει στρέψει ξεκάθαρα το βλέμμα της στις ένοπλες κουρδικές πολιτοφυλακές που εξακολουθούν να έχουν σημαντική παρουσία στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ενώ έχουν και την υποστήριξη από τις ΗΠΑ.
Με αυτό στο μυαλό, προφανώς, σπεύδει ξανά στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα έχει επαφές στην Ιορδανία και την Τουρκία.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει αύριο συνομιλίες στην Άκαμπα και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να τονίσει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν μια συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση, ενώ θα καλέσει τη νέα συριακή κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων, να διευκολύνει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να μην επιτρέψει να μετατραπεί η Συρία σε βάση τρομοκρατών ή σε απειλή για τους γείτονές της.
Αυτή είναι η 12η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή, ωστόσο όλες οι προηγούμενες που αφορούσαν τη σφαγή του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο ήταν καθ΄όλα αποτυχημένες.
Στο επίκεντρο ξανά οι Κούρδοι
Η ατζέντα, πάντως του Άντονι Μπλίνκεν, περιλαμβάνει και την επόμενη ημέρα για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τη συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι κουρδικές πολιτοφυλακές και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Οι Κούρδοι, που εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικά τμήματα της χώρας, βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση τις τελευταίες ημέρες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ισλαμιστών σημείωσαν κέρδη στα πεδία της μάχης και προχωρούν προς τα ανατολικά της Συρίας.
Οι πολιτοφυλακές αυτές αποτελούν κόκκινο πανί για τον Ερντογάν και η Άγκυρα φέρεται έτοιμη να ζητήσει από την Ουάσιγκτον που τους υποστηρίζει να τις πιέσουν να αποσυρθούν από κομβικές περιοχές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει εκείνη δράση.
Από την πλευρά τους οι κουρδικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι επήλθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Μανμπίτζ.
Τροχιοδεικτικά πυρά από το Βερολίνο
Σήμερα, όπως, έγινε γνωστό υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Όλαφ Σολτς με τον Ταγίπ Ερντογάν με τους δύο ηγέτες να δηλώνουν έτοιμη για συνεργασία στο θέμα της Συρίας.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, πάντως, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας και του Ισραήλ ζητώντας από τις δύο χώρες να μην θέσουν σε κίνδυνο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
«Βλέπουμε μια στιγμή ελπίδας», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι «κάθε άλλο παρά σταθερή» και ζήτησε συντονισμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Κάλεσε επίσης την Τουρκία και το Ισραήλ να μην θέσουν σε κίνδυνο τον σχηματισμό της νέας συριακής κυβέρνησης.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τορπιλιστεί από έξω ο εσωτερικός συριακός διάλογος. Γείτονες όπως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι οποίες διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντα ασφαλείας, δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την διαδικασία», τόνισε η υπουργός. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Συρία θα βρει τον δρόμο για ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον για όλους, συνέχισε και επισήμανε ότι «μια πολιτική κυβέρνηση αποδεκτή από όλες τις πλευρές θα πετύχει μόνο εάν όλες οι μειονότητες και οι πολιτικές ομάδες είναι στο τραπέζι και μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους». «Η Συρία δεν θα πρέπει να ξαναγίνει πεδίο αντιπαράθεσης ξένων δυνάμεων», ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ, η οποία πάντως ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ανταρτών και του Βερολίνου. Όπως είπε ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ηγέτες της HTS μίλησαν με μετριοπάθεια και υποσχέθηκαν σταθερότητα και ηρεμία.
Και γαλλικά βέλη προς το Ισραήλ
Αντίδραση για τις κατοχικές πρακτικές που εφαρμόζει το Ισραήλ και στη Συρία ήρθε σήμερα και από το Παρίσι με το γαλλικό ΥΠΕΞ να ζητά από το Τελ Αβίβ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την ουδέτερη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν.
Η Γαλλία επισημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση των συμφωνιών του 1974.
Ελπίζει ο Γκουτέρες
Τέλος, μια πρώτη τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα ήρθε σήμερα και από τον Αντόνιο Γκουτέρες με τον γ.γ. του ΟΗΕ να ισχυρίζεται ότι βλέπει σημάδια ελπίδας από το τέλος της δικτατορίας του Άσαντ.