Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τα Ωνάσεια σχολεία


Οι διαμαρτυρίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στο Κορδελιό, τον Εύοσμο και την Ξηροκρήνη ήταν η αρχή. ● Στον αγώνα μπαίνουν και άλλα σχολεία, ενώ η ένταση χθες μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

 

Οχι μόνο δεν σβήνει η φωτιά που άναψε με αφορμή την ίδρυση Ωνάσειων Σχολείων στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Κορδελιού-Ευόσμου, αλλά η «σπίθα» μεταφέρεται και σε άλλα σχολεία, ενώ κάποιες πυροσβεστικές προσπάθειες είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αφού προκάλεσαν θυμό στους διαμαρτυρόμενους γονείς. Η ένταση μεταφέρθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης όπου χθες βράδυ καθηγητές και γονείς πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας.

 

Κοροϊδία

 

Στον Εύοσμo πάντως η κοινωνία βράζει. Υπό κατάληψη τελούσαν και χθες το 6ο Γυμνάσιο και το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, ενώ κοντά σε αυτά προστέθηκαν για συμπαράσταση το 1ο Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο και το Διαπολιτισμικό! Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, η έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου, στην οποία παραθέτει όσα διημείφθησαν στο σχολείο ανάμεσα σε γονείς και μαθητές από τη μία και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης από την άλλη. Οπως λένε, ανάμεσα σε άλλα «ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανήγγειλε ότι οι ΥΠΟΓΕΙΕΣ αίθουσες στα σχολεία ΔΕΝ είναι παράνομες και ότι μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα με 30-35 μαθητές…»! Ο Σύλλογος σχολιάζει: «Αλήθεια τώρα; Και τότε γιατί βάζετε τους γονείς να υπογράψουν ότι συναινούν να μπουν τα παιδιά τους σε υπόγειες αίθουσες; Από πότε ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα υπερέβη τα 25 άτομα; Σε ποιο νόμο αναφέρεται η αλλαγή αυτή;».

 

Σήμερα στα σχολεία αναμένεται να βρεθεί εκ νέου ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος προσφάτως έλεγε ότι υπάρχουν 400 κενές θέσεις σε άλλα σχολεία της περιοχής που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών που θα μείνουν εκτός Ωνασείων.

 

Ομως οι γονείς ήδη απαντούν πως «οι διευθυντές των υπόλοιπων Γυμνασίων επιμένουν ότι ΔΕΝ υπάρχει ούτε μία κενή θέση. Μα, επιτέλους, μας κοροϊδεύετε; Για τι μας περνάτε εμάς τους γονείς και τα παιδιά μας; Για αμόρφωτα όντα και ότι δεν θα παλέψουμε για τα παιδιά μας από τη στιγμή που δεν το κάνετε εσείς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να το κάνετε;».

 

Η οργισμένη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων κλείνει με αναφορές και στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου: «Αν δεν είστε άξιοι όλοι εσείς και ο δήμος μας να κάνετε σωστά το έργο σας… εσείς που εκλέγεστε και ζείτε από εμάς, τότε η λύση είναι μία και απλή… ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ»!

 

diamasrtyria-onaseia sxoleia

 

Αν αυτά συμβαίνουν στα δυτικά της πόλης, τίποτα δεν είναι καλύτερο σε ό,τι αφορά τα δύο σχολεία στην Ξηροκρήνη, το 12ο Γυμνάσιο και το 16ο ΓΕΛ. Μεγάλη ένταση σημειώθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη να υπερασπίζεται την επιλογή του για μετατροπή σε Ωνάσεια των δύο σχολείων στην Ξηροκρήνη, ενώ καθηγητές της Α’ ΕΛΜΕ και γονείς μαζί με παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανέβασαν τους τόνους.

 

Ο δήμαρχος είπε ότι αίτημά του ήταν η ένταξη των δύο σχολείων στο πρόγραμμα για τα Ωνάσεια διότι «εγώ πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη. Από τα 24 σχολεία, δεν υπήρχε ούτε ένα σε μια περιοχή εγκαταλελειμμένη όπως η Β’ Δημοτική Κοινότητα». Ενώ εξομοίωσε τις αντιδράσεις με αυτές που «υπήρχαν προ δεκαετιών για το εάν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα έχει χορηγία και σήμερα είναι η ναυαρχίδα του ΕΣΥ».

 

Ο Σταύρος Τριλυράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ότι «αντί να ανοίγουν σχολεία, τα κλείνουν και τα δίνουν στους ιδιώτες», ενώ «η άμεση συνέπεια της μετατροπής των σχολείων σε Ωνάσεια είναι να εκδιωχθούν εκατοντάδες μαθητές από τα σχολεία της γειτονιάς τους, να καταργηθούν δεκάδες οργανικές θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, να μπει λουκέτο σε τμήματα ΖΕΠ και Ενταξης. Αυτή είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων περιοχών! Αυτή είναι η ευγενική χορηγία του ιδρύματος!».

 

Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ, Νίκος Αβραμίδης, υπογράμμισε ότι «δεν θα απομείνει στην περιοχή κανένα ΓΕΛ για τα παιδιά που ζουν εκεί, ενώ το δεύτερο Γυμνάσιο της περιοχής (30ό Γυμνάσιο, Ξυλάδικα) βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση! Καταργούνται έτσι τα υφιστάμενα σχολεία της γειτονιάς, δημιουργώντας τεράστια ζητήματα για τα υπόλοιπα παιδιά που δεν θα επιλεγούν!». Αντίθετοι και οι δάσκαλοι, με τον Ηλία Σμήλιο να λέει ότι «δεν χαρίζουμε τα σχολεία σε κανέναν εφοπλιστή και αυτό λένε όλοι οι εκπαιδευτικοί».

 

H «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

Με δήλωσή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης», Βασίλης Τομπουλίδης, σχολίασε ότι «αυτές οι κυβερνητικές επιλογές που στηρίζει η δημοτική αρχή οδηγούν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, κατηγοριοποιημένα και ταξικά, σε σχολεία για λίγους κι εκλεκτούς, που θα περνάνε πρώτα από το πυκνό κόσκινο των εξετάσεων.

 

Πέρυσι επιχείρησε η κυβέρνηση να κλείσει το 12ο Γυμνάσιο με τη μέθοδο της συγχώνευσης, κάτι που αποτράπηκε με τη σθεναρή αντίσταση μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και όλης της τοπικής κοινωνίας. Επανέρχεται τώρα η κυβέρνηση, και στην ουσία το κλείνει για τα λαϊκά και πολλά φτωχά παιδιά της Ξηροκρήνης, μετατρέποντάς το σε Ωνάσειο»!

 

Ας σημειωθεί ότι στους διαμαρτυρόμενους προστέθηκε και ο Σύλλογος Γονέων του 89ου Δημοτικού Σχολείου, που επιτίθεται στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης καθώς τα Ωνάσεια «υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδης, τη στιγμή που το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι τεράστιο».

 

Απόστολος Λυκεσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ