«Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ηγέτης στην κλιματική μετάβαση»
Για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη κοινής πολιτικής υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη διάσκεψη για το κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ηγέτις στην κλιματική μετάβαση»
«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%» ανέφερε νωρίτερα συνέντευξη στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συναντιόμαστε και πάλι σε μια κρίσιμη στιγμή. Το κλίμα αλλάζει και αυτό μας το θυμίζει σχεδόν εβδομαδιαία μια ακόμη καταστροφή στον πλανήτη. Αυτό βεβαίως δίνει στις συζητήσεις μας το αίσθημα του επειγόντως. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45% και ενώ ο λιγνίτης αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας μας, έχει μειωθεί τώρα κατά 60%. Εντωμεταξύ μονώνουμε τα σπίτια μας και παρέχουμε τεχνολογία, αν θέλετε, μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία», ανέφερε, αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τη ομιλίας του τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Η Ελλάδα ωστόσο, θα πρέπει να εδραιώσει αυτή την τεχνολογία. Αυτή είναι η πρόκληση που βλέπω μπροστά μας, πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες αποδέχονται και οι βιομηχανίες μπορούν να πληρώσουν. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να μην γυρίσουν μπούμερανγκ και αυτό νομίζω συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία αλλά με υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε.Κατ’ αρχή η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινής όσον αφορά τις ανταλλαγές. Η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί αλλά αυτή η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία θα μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε.
Δεύτερον, η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική της φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και τη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες, θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Ιστορικά όλοι υποστηρίζουμε την εσωτερική αγορά, αλλά αυτό γίνεται με 26 διαφορετικές πολιτικές. Ορισμένες φορές δεν υπάρχει κοινό συμφέρον ή κοινή σκέψη. Ο ευκολότερος τρόπος να στηρίξουμε την κοινή αγορά και μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να επενδύσουμε στις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αν δεν επενδύσουμε στην καθαρή ενέργεια και σε νέους αγωγούς για τη μεταφορά της.
Σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη, οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστροφές και χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθήσουμε τους πολίτες να χτίσουν τα σπίτια τους μετά από τις καταστροφές. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε στην Ευρώπη τι συνέβη το 2024. Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ηγέτιδα στην κλιματική μετάβαση και τον μετασχηματισμό, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία της και ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά πράγματα. Θα πρέπει να ενωθούμε ώστε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία απρόσκοπτα και προς έναν κοινό σκοπό».
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Χρειάζονται περισσότεροι πόροι από την ΕΕ για τις χώρες στην αιχμή του δόρατος
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ»
Συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της παρουσίας του στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερη συνεργασία, αλλά και περισσότερους πόρους σε χώρες στην αιχμή του δόρατος της κλιματικής αλλαγής»
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».
Και συνέχισε «Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μου. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε και των πρόσφατων πλημμυρών και κλιματικών καταστροφών στην Ισπανία. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και ειδικότερα την παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα, να τα αντικαταστήσει κατά 12% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπότε και εμείς θα προσαρμοστούμε. Φυσικά υπάρχει και η απώλεια ζωής. Για εμάς οι απώλειες ζωής είναι εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να ληφθούν και μέτρα πιο ενεργητικά, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους μας από το νερό, από τους ιδιωτικούς μας πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Ελπίζω ότι έχω μια καλή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ»
Ερωτηθείς για την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είχαν ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων ενώ πρόσθεσε ότι «Ελπίζω ότι έχω μια καλή σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ. Ελπίζω αυτή η σχέση να συνεχιστεί και φυσικά τονίσαμε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος την ανάγκη να εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να διατηρήσουμε την στρατηγικό πλεονέκτημα που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε και βεβαίως πιστεύω ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει. Νομίζω ότι είναι καιρός να πάμε από τα λόγια στις πράξεις. Έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική».