Από την ημερήσια διακύμανση έχουν... εξαφανιστεί οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές τιμές τις μεσημεριανές ώρες, όταν δηλαδή υπάρχει υπερπαραγωγή από φωτοβολταϊκά.
Σε φάση απογείωσης για ακόμη μία φορά οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που σήμερα το απόγευμα και το βράδυ θα αγγίξουν στην ελληνική αγορά τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέση τιμή ημέρας διαμορφώνεται στα 202,22 ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της περασμένης εβδομάδας (110 ευρώ).
Η εικόνα που μεταδίδει το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας παραπέμπει σε μελλοντικά αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού και στη λιανική αγορά, ενώ από την ημερήσια διακύμανση έχουν... εξαφανιστεί οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές τιμές τις μεσημεριανές ώρες, όταν δηλαδή υπάρχει υπερπαραγωγή από φωτοβολταϊκά. Η κατώτατη τιμή ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 103,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ανώτατη στα 499), ενώ η μέση τιμή για ολόκληρο τον Οκτώβριο έκλεισε γύρω στα 90 ευρώ. Παράδοξο είναι επίσης το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε, όπως συνηθίζεται, κάποια εμφανής μείωση των τιμών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όταν πέφτει η ζήτηση.
Η απότομη άνοδος των τιμών αιφνιδίασε την αγορά καθώς δεν δικαιολογείται από άλλους παράγοντες όπως οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, που παραμένει στα 44 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της μονόπλευρης αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών στα Βαλκάνια. Η μέση τιμή ημέρας είναι 202,22 ευρώ στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι 268 και στην Ουγγαρία χτυπά ταβάνι στα 306 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η συνήθως ακριβή Ιταλία είναι στα 140, η Γερμανία και οι χώρες στα ανατολικά της κυμαίνονται στα 166 έως 169 ευρώ, ενώ δυτικότερα οι τιμές χαμηλώνουν, όπως στη Γαλλία (104), στην Ισπανία (76) και στην Πορτογαλία (70).
Βαλκανικά παίγνια
Η ακρίβεια στις χονδρεμπορικές τιμές των Βαλκανίων και της Ουγγαρίας παρατηρήθηκε με μεγάλη ένταση και το περασμένο καλοκαίρι και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τότε δόθηκε μια εξήγηση που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία η οποία απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας λόγω της καταστροφής στις υποδομές της. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε η ενεργειακή ζήτηση να καλύπτεται και από τη Δυτική Ευρώπη μέσω αγωγών που περνούν από την Ουγγαρία. Ομως, εμφανίστηκαν «εμπόδια» στις διασυνδέσεις που έρχονται από δυτικά με αποτέλεσμα να διοχετευθεί η πίεση ζήτησης στις χώρες των Βαλκανίων και την Ουγγαρία. Αυτά τα εμπόδια υποτίθεται πως ήταν τεχνικής φύσεως, αλλά ακούστηκαν φωνές ότι προκλήθηκαν τεχνητά.
Μάλιστα, σε εκείνη την περίοδο υποτίθεται πως πήρε πρωτοβουλία ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με τους ηγέτες των άλλων πληττόμενων χωρών για να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, η πρόεδρος της Κομισιόν έδινε εντελώς διαφορετικές ερμηνείες στα αίτια της ενεργειακής ακρίβειας.
Άρης Χατζηγεωργίου