Μέση Ανατολή : Οι ισραηλινές βόμβες δολοφονούν αμάχους στη Βηρυτό, τη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μερικά από τα πιο σφοδρά ισραηλινά πλήγματα στην πόλη μέχρι στιγμής, καθώς το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας αναφέρει 37 νεκρούς και 151 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς, σε όλη τη χώρα, τις τελευταίες 24 ώρες.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπως δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ενώ ανταποκριτές του πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.

 

«Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νότια συνοικία ένδεκα συνεχόμενες φορές», είπε η πηγή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο σφοδρός που ταρακουνήθηκαν κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου και στα περίχωρά της.

 

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

 

Ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αναφέρει ότι τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς τρεις σχολικές δομές που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα δύο ημερών.

 

Μάχες στα σύνορα

 

«Θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στον τακτικό λιβανέζικο στρατό και σε ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες από το Λίβανο.

 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απώλειες σε μάχες σώμα με σώμα κατά τη χερσαία εισβολή.

 

Μήνυμα του Ιράν

 

Στο μεταξύ, το Ιράν μετέφερε μήνυμα στην Ουάσινγκτον μέσω του Κατάρ λέγοντας ότι δεν επιδιώκει περιφερειακό πόλεμο, αλλά «η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει», λέει ιρανική πηγή στο Al Jazeera.

 

Απειλές

 

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί διεμήνυσε χθες πως τα «σκληρά πλήγματα που καταφέρνουμε στη Χεζμπολά», στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Μπεκάα, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του Λιβάνου «θα συνεχιστούν». Είπε πως οι δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν στη Χεζμπολά να «εγκατασταθεί» ξανά στον νότιο Λίβανο.

 

Από την πλευρά του, ο λιβανικός στρατός γνωστοποίησε πως, για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, ανταπέδωσε πυρά του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, μετά τον θάνατο δυο μελών του. Δυνάμει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε ομόφωνα το 2006 κι αφορά τον τερματισμό του προηγούμενου πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολά, ο στρατός του Λιβάνου είναι ανεπτυγμένος στο νότιο τμήμα της χώρας στο πλευρό κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως η Χεζμπολά διατήρησε τη διακριτική παρουσία της στην περιοχή, όπου, σύμφωνα με αναλυτές, δημιούργησε μεγάλο δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ισχυρίστηκε χθες, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πως «μπορούμε να αποφύγουμε» το ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, όμως πρέπει «να γίνουν πολλά» γι' αυτό. Νωρίτερα, δήλωσε πως βρίσκεται «σε συνομιλίες» με την κυβέρνηση Νετανιάχου για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, χώρας που συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον πλανήτη. Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν αλματωδώς.

 

Σημειώνεται πως κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνηση του Λιβάνου πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες είναι πλέον κάπου 1,2 εκατ. άνθρωποι.  «Είμαστε άμαχοι. Βλέπετε μαχητές εδώ γύρω; Γιατί θέλουν να μας ρίξουν τις οροφές των σπιτιών μας πάνω μας;» ξέσπασε ο Χασάν Αμάρ, 82 ετών, που ζούσε σε ακίνητο που βομβαρδίστηκε αφότου εγκατέλειψε το σπίτι του στον νότιο Λίβανο. «Θέλουμε να μεταναστεύσουμε. Δεν έχει σημασία πού. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας κι ο πόλεμος θα είναι μακρύς», είπε η Φατίμα Σάλεχ, που έφυγε με τα τέσσερα παιδιά της από νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας.

 

Μήνυμα Χαμενεΐ

 

Ο νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά συνοδεύεται από κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν: η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε την Τρίτη πάνω από 200 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, με τα δυο μέρη να ανταλλάσσουν κατόπιν απειλές, εντείνοντας την ανησυχία πως η Μέση Ανατολή οδηγείται σε γενικευμένη ανάφλεξη.

 

Σε μια σπάνια κίνηση ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναμένεται να ηγηθεί σήμερα της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής και να εκφωνήσει κήρυγμα το οποίο ενδέχεται να δώσει τον τόνο για τα σχέδια της χώρας. Πριν από την προσευχή της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί «τελετή μνήμης» για τον Νασράλα.

 

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση για τα βασικά θέματα πολιτικής του Ιράν, ίσως με το σημερινό του κήρυγμα αποκαλύψει πώς σκοπεύει να κινηθεί η Τεχεράνη μετά το πλήγμα της Τρίτης. Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, έχουν επισημάνει ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τον φόνο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός διοικητή της, του Αμπάς Νιλφορουσάν, σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου. Είχε επίσης στόχο να εκδικηθεί για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ.

 

Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σολεϊμανί με πλήγμα αμερικανικού drone στη Βαγδάτη.

 

Χθες διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Χεζμπολάχ και του Ιράν συγκεντρώθηκαν στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ για να καταγγείλουν «τα εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

 

Λίβανος: Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί έφτασε στη Βηρυτό

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί έφτασε σήμερα στη Βηρυτό, την ώρα που το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετέδωσε το κρατικό λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

 

Ο Αραγτσί πρόκειται να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, στενό σύμμαχο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στον Λίβανο υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου μετά τη δολοφονία στις 27 Σεπτεμβρίου του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ