Στον Εβρο με παλιές και με ορισμένες νέες εξαγγελίε





Ο Κυρ. Μητσοτάκης και πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσίασαν χθες στην Ορεστιάδα ένα ξαναζεσταμένο πρόγραμμα με κάποια νέα και κάποια παλιά μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που στοχεύουν στην αναχαίτιση του δημογραφικού και την ισόρροπη ανάπτυξη.

 

Με πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε χθες στον Εβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας. Συμβολική η επιλογή της Ορεστιάδας, συμβολική και η παρουσία του πρωθυπουργού, αφού από τις 3 ώρες που διήρκεσε η εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τη… φωνή του για περίπου 15 λεπτά.

 

Πέρα από τους αιρετούς της περιοχής, που αναλώθηκαν κυρίως σε διαπιστώσεις και «επιθέσεις αγάπης» προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, υπουργοί και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης για περισσότερες από δύο ώρες παρουσίασαν κάποια παλιά και κάποια νεότερα μέτρα και έργα, τα οποία ως στόχο έχουν, όπως ειπώθηκε, την αναχαίτιση του δημογραφικού προβλήματος και την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη.

 

Συνολικά προγραμματίζονται έργα περίπου 2,9 δισ. ευρώ στον Εβρο μέχρι το 2030, που περιλαμβάνουν τα εξής:




 

1. Το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης 2023-2025, αξίας 90 εκατ. ευρώ, σε πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά.

2. Το σχέδιο ανάπτυξης Εβρου 2021-2030, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη.

3. Το νέο πρόγραμμα έργων και μελετών «Εβρος μετά» 2025-2030, αξίας 180 εκα. ευρώ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και εφόσον υπάρχει χώρος να εντάσσονται νέα έργα.

4. Τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής, που παρουσιάστηκαν χθες, συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ.

 

Μεταξύ των εξαγγελιών είναι:

 

● Η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα και όχι στο Σουφλί, παρά το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ηπειρωτικός δήμος χωρίς πανεπιστημιακή σχολή και χωρίς να υπολογίζεται το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι «πρωταθλήτρια» στη μείωση του πληθυσμού της και την ερήμωση τα τελευταία χρόνια. Στόχος του υπουργού Πιερρακάκη είναι να λειτουργήσει η Σχολή στην Ορεστιάδα τον Σεπτέμβριο του ‘26.

 

● Ο Δήμος Σουφλίου θα πρέπει να βολευτεί με την απαλλαγή των κατοίκων του από τον ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 3 χρόνια.

 

● Ο Εβρος θα ακούσει και πάλι τρένα να σφυρίζουν στη γραμμή Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα - Ορμένιο. Αν όλα πάνε καλά, από τις 21 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα καθημερινά, διπλά δρομολόγια του ΟΣΕ στη συγκεκριμένη γραμμή. Οσο για το μεγάλο έργο της διπλής ηλεκτροκίνησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επανέλαβε ότι για την ώρα θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν χρήματα για μονή γραμμή, με πρόβλεψη για διπλή στο μέλλον.

 

● Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αναφέρθηκε στα έργα και τον ρόλο του λιμένα, ενώ για το Τελωνείο των Κήπων ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αναβάθμισή του με βελτίωση των (απαρχαιωμένων) εγκαταστάσεων και δημιουργία ακόμη μίας γραμμής για φορτηγά.

 

● Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εξήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα χρηματοδοτεί τα έξοδα μετεγκατάστασης στον κεντρικό και βόρειο Εβρο, το οποίο αφορά περίπου 10.000 νέους, με στόχο την επιστροφή τους σε περιοχές με λιγότερους από 500 μόνιμους κατοίκους. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου» και την εξέλιξή του στο «Σπίτι μου 2», μέσα από το οποίο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τον Εβρο.

 

Μιλώντας για το πρόγραμμα για τον Εβρο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα προσφέρει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε οικογένειες και νέους που θέλουν να πάρουν το δικό τους σπίτι.

 

«Η καταστροφή, ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη του Εβρου διαφορετικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο στο φινάλε της τρίωρης εκδήλωσης. «Το σχέδιο που παρουσιάσαμε είναι προϊόν διαβούλευσης και διυπουργικής συνεργασίας, η φροντίδα μας για αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή είναι ειλικρινής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Η Ορεστιάδα επελέγη συμβολικά ως τόπος της εκδήλωσης, συμβολική ήταν όμως και η παρουσία του πρωθυπουργού, αφού από τις 3 ώρες που διήρκεσε η σεμνή τελετή οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τη… φωνή του μόνο επί 15 λεπτά

 

«Χώρα-πρότυπο»

 

 

«Από τα μεγάλα έργα μέχρι τα πιο μικρά, όλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είμαι χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα γιατί δίνουμε ξεχωριστή προτεραιότητα στη δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Εβρου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Ο Εβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον Μάρτιο του 2020 η απόφαση που πήραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας και την υλοποιήσαμε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή υπήρξε ιστορική γιατί ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη φυλάει τα σύνορά της» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα-πρότυπο στη φύλαξη συνόρων» ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός. Οπως είπε, «η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων […] με διαρκή πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. […] Είναι μια υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που πετύχαμε».

 

Ομιλία Μητσοτάκη στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας

 

«Πάμε Ρηγίλλης» είναι το σύνθημα της αποψινής εκδήλωσης της ΝΔ

 

Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση στη Ρηγίλλης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Άγνωστο αν θα παρευρεθούν Καραμανλής - Σαμαράς 

 

«Πάμε Ρηγίλλης» είναι το σύνθημα της αποψινής εκδήλωσης, ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το αν θα ανταποκριθούν τελικά στην πρόσκληση ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, ωστόσο δεν είχαν απαντήσει μέχρι χθες το βράδυ για το αν θα είναι στην εκδήλωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη για το ethnos.gr. 

 

Επίσης, μένει να φανεί και αν βουλευτές θα απουσιάζουν από το αποψινό street party.

 

Αντώνης Τελόπουλος

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ