«Στενεύουν» το Λύκειο και την είσοδο στα ΑΕΙ. Γλυφάδα: =Ξυλοδαρμός 14χρονης

 

Το υπουργείο Παιδείας μετά τους νόμους για την επαγγελματική εκπαίδευση και τα μη κρατικά πανεπιστήμια προετοιμάζει το έδαφος για το λεγόμενο «Ανοιχτό Σχολείο» με την καθιέρωση του «Εθνικού Απολυτηρίου» ● Οι πανελλαδικές εξετάσεις, που υποτίθεται ότι καταργούνται, θα αντικατασταθούν από εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, με βάση την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων.

 

«Επόμενος στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να προχωρήσουμε τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Σύντομα θα ανοίξουμε και τη συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο» (Κυριάκος Πιερρακάκης, Lifo, 20/9/2024).

 

Καθόλου τυχαία αυτές τις μέρες, για ακόμη μια φορά, όπως και τον Φεβρουάριο του 2024 (που το υπουργείο Παιδείας στόχευε να προχωρήσει το λεγόμενο «Εθνικό Απολυτήριο» αλλά οι εκλογές το ανέβαλαν), ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να προετοιμάσει το έδαφος έκρουσε «τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Λύκειο στην Ελλάδα», τονίζοντας την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην πιο κρίσιμη εκπαιδευτική φάση, οι μαθητές ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τέσσερα μαθήματα, αγνοώντας ένα ευρύτερο φάσμα γνώσεων που είναι εξίσου σημαντικές για την ολόπλευρη μόρφωσή τους», ενώ πρότεινε ένα σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που θα στηρίζεται στο απολυτήριο Λυκείου και «θα προκύπτει βάσει της συνολικής επίδοσης του μαθητή στα τρία τελευταία έτη».

 

Το «ζύμωμα» της κοινής γνώμης

 

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι αυτός είναι ο κατάλληλος καιρός (μέχρι και την άνοιξη του 2025) για να προχωρήσει στην εξαγγελία, την παρουσίαση και το «ζύμωμα» στην κοινή γνώμη ενός μέτρου που αφορά αλλαγές για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας έχουν ήδη προετοιμάσει, μαζί με το νομοσχέδιο, και την επικοινωνιακή του ναυσιπλοΐα με την κατασκευή ενός «αναγεννησιακού λόγου» που με τη συνδρομή των ηλεκτρονικών μας γκουβερνάντων θα κινητοποιεί όλες τις συνήθεις κοινοτοπίες με τις οποίες τρέφεται η κοινή γνώμη. Και στο πλαίσιο αυτό, είναι έτοιμοι να μιλήσουν για «απελευθέρωση από τα δεσμά των πανελλαδικών»!

 

Ετοιμάζεται, δηλαδή, το υπουργείο Παιδείας να ανοίξει θέμα «Εθνικού Απολυτηρίου», όπου με «πυρήνα» την Τράπεζα Θεμάτων ο Γενικός Μέσος Ορος του Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

 

Την πρόθεσή του για αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ την είχε ανακοινώσει στη Βουλή, τον Ιούλιο του 2023, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας ανοίγει «τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο για έναν κοινά αποδεκτό τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ».

 

Ο ίδιος, τον Δεκέμβριο του 2023, στην 34η Ετήσια Ελληνική Οικονομική Σύνοδο, προανήγγειλε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα προχωρήσει σε αλλαγές για «το ανοιχτό σχολείο» με στόχο την «αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επένδυση στη γνώση και τις νέες δεξιότητες». Ξεκαθάρισε τότε ότι «οι αλλαγές στο σχολείο θα είναι το τρίτο χρονικά πεδίο μεταρρυθμίσεων καθώς προηγούνται η επαγγελματική εκπαίδευση και τα μη κρατικά ΑΕΙ».

 

Οι αλλαγές

 

Τα νομοσχέδια για την επαγγελματική εκπαίδευση και τα μη κρατικά ΑΕΙ έγιναν νόμοι και τώρα έρχεται η ώρα των αλλαγών στα Λύκεια και στην πρόσβαση στα ΑΕΙ.

 

Σε γενικές γραμμές αυτές περιγράφονται ως εξής: Καθιερώνεται Απολυτήριο Λυκείου (με ονομασία Εθνικό ή Ακαδημαϊκό), το οποίο θα αποκτάται με την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου.

 

Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Επίσης, καθιερώνονται οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλο το Λύκειο, με επιλογή των θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

 

Το θέμα του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου θα συνδεθεί με τις συνολικές αλλαγές που σχεδιάζονται στο ΙΕΠ, το οποίο και επενδύει ιδιαίτερα στην (κομβική για τα παραπάνω) ενίσχυση της Τράπεζας Θεμάτων. Ειδικά η Τράπεζα Θεμάτων ενισχύεται με σειρά νέων ερωτημάτων ανά μάθημα, ενώ στο μέλλον αναμένεται να δώσει διέξοδο στη μορφή των εθνικών εξετάσεων που θα αναζητηθούν για τις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου, στον… δρόμο προς το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο.

 

Χρήστος Κάτσικας

 

Γλυφάδα: Λεπτομέρειες-σοκ για τον ξυλοδαρμό 14χρονης - Είχαν δώσει ραντεβού στο Instagram

 

Πώς περιγράφουν την επίθεση - «Κλήθηκαν μέσω κλειστής ομάδας στο Instagram 25-40 άτομα από όλη την Αττική»

 

Περιπολικό της ΕΛΑΣ (ΙΝΤΙΜΕ)
 

Σοκάρουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές και δείχνουν τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (21/9).

 

Το κορίτσι σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός περαστικού, ο οποίος άρχισε να φωνάζει ότι θα καλέσει την αστυνομία και έτσι όσοι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό (25-30 άτομα), αναγκάστηκαν να φύγουν, όπως καταγγέλλει άνθρωπος από το οικογενειακό της περιβάλλον στο notia.gr.

 

H υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές ανηλίκων που φέρονται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό ενώ έχουν κληθεί για καταθέσεις και οι γονείς τους.

 

Είχε δεχθεί ξανά επίθεση - «Πρωταγωνίστησε μαθήτρια που ξέρει πολεμικές τέχνες»

 

Το κορίτσι ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, σώθηκε γιατί έβαλε τις φωνές ο περαστικός. Δεν σταματούσαν να τη χτυπάνε, με κλωτσιές και μπουνιές σε όλο το σώμα και το κεφάλι.

 

Το περιστατικό έγινε στην οδό Λαζαράκη, έξω από γνωστό κατάστημα ένδυσης. Στην ομάδα που της επιτέθηκε συμμετείχαν και κάποια αγόρια.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες που δέχεται επίθεση από συμμαθήτριές της. Για το προηγούμενο περιστατικό που είχε γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, πάλι στη Γλυφάδα, η 14χρονη δεν είχε αναφέρει τίποτα στους γονείς της.

 

Το έμαθαν τυχαία και μάλιστα είδαν και βίντεο που είχαν αναρτήσει. Δεν πρόλαβαν να καταθέσουν μήνυση και ακολούθησε ο δεύτερος ξυλοδαρμός.

 

«Η 14χρονη είναι απουσιολόγος, άριστη μαθήτρια και όμορφη και τη ζήλευαν δύο συγκεκριμένες συμμαθήτριές της. Από πέρυσι άρχισε το λεκτικό μπούλινγκ που κατέληξε στους δύο ξυλοδαρμούς. Όπως μάθαμε πρωταγωνίστησε μία μαθήτρια από την Αργυρούπολη που γνωρίζει πολεμικές τέχνες. Αυτή φαίνεται στα βίντεο να τη χτυπάει αλύπητα», αναφέρουν πηγές από το οικογενειακό της περιβάλλον.

 

Πώς περιγράφουν την επίθεση - «Κλήθηκαν μέσω κλειστής ομάδας στο Instagram 25-40 άτομα από όλη την Αττική»

 

«Άγριος ξυλοδαρμός μαθήτριας γυμνασίου του Δήμου Βούλας για 2η φορά σε διάστημα δυο εβδομάδων από ομάδα 25 και πλέον ανηλίκων παιδιών πρωτοστατούντων δύο μαθητριών του ίδιου γυμνασίου (γνωστό το ποιόν των παιδιών και των γονέων αυτών) στην περιοχή της Γλυφάδας Σάββατο βράδυ (21/9) και 07/09 το προηγούμενο.

 

Κλήθηκαν μέσω κλειστής ομάδας στο Instagram 25-40 άτομα από όλη την Αττική όπου εντόπισαν το κορίτσι το οδήγησαν δια της βίας σε σκοτεινό μέρος αποσπώντας το από την παρέα του και της επιτέθηκαν άνευ αιτίας από πίσω χτυπώντας την στο κεφάλι ρίχνοντάς την λιπόθυμη στο έδαφος όπου και συνέχισαν βίαια να την χτυπούν να την φτύνουν, να επιδιώκουν να την γδύσουν, να της κάψουν τα μαλλιά.
Έγιναν όλες οι ενέργειες σε συνέχεια και παλιότερων, μήνυση χθες στο ΑΤ Γλυφάδας (ποινική δίωξη) και σε όλες τις ενεχόμενες οικογένειες στις αξιόποινες αυτές πράξεις καθώς και στα ανήλικα τέκνα αυτών που συμμετείχαν με οιονδήποτε τρόπο στο συμβάν.

 

Προτρέπουμε τους γονείς να αναλάβουν δράση σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο αντίστοιχο περιστατικό, τα παιδιά κινδυνεύουν πραγματικά, το θύμα εν προκειμένω είναι μια αριστούχα μαθήτρια που δεν έχει δώσει δικαίωμα ποτέ με την συμπεριφορά της, τουναντίον και ίσως αυτό, το ότι δεν έχει δώσει δικαιώματα να είναι η αιτία των εξαιρετικά δυσάρεστων γεγονότων που βιώνει».

 

Συμμαθήτριες της 14χρονης οι δύο που συνελήφθησαν μετά την επίθεση σε βάρος της

 

Συμμαθήτριες της 14χρονης είναι στο μεταξύ οι δύο ανήλικες που έχουν συλληφθεί για την επίθεση που δέχθηκε το κορίτσι το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.

 

Σύμφωνα με την κυρία Δημογλίδου, η 14χρονη έχει αναγνωρίσει και άλλο ένα άτομο το οποίο αναζητείται.

 

Όπως είπε στο Action24 η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, «η πλειοψηφία των παρισταμένων στην επίθεση ήταν κορίτσια ίδιας ηλικίας με την 14χρονη. Τα περισσότερα παρακολουθούσαν και κανένα δεν ενημέρωσε τις αρχές».

 

«Το θύμα γνωριζόταν με κάποια από τα παιδιά όπως και με τις δύο συλληφθείσες» πρόσθεσε η κυρία Δημογλίδου.
Για το περιστατικό έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις για σωματικές βλάβες και εκτός από τις ανήλικες έχουν συλληφθεί και οι γονείς τους.

 

Ο σχεδιασμός επιμένει σε μια μονοκαλλιέργεια: σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Λυκείου οι μαθητές να διαγωνίζονται σε εξετάσεις τύπου πανελλαδικών και όποιος καταφέρει και «επιζήσει σχολικά», μετά το τέλος του Λυκείου να δίνει εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση.

Είναι φανερό ότι η κεντρική γραμμή πλεύσης του υπουργείου Παιδείας είναι η έμφαση στις εξεταστικές δοκιμασίες που αφενός οδηγεί σε ένα «ξεκαθάρισμα» του μαθητικού πληθυσμού και αφετέρου απλώνει τη «σκιά της» στην ημερήσια διάταξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Ηδη με προσεκτικά βήματα εδώ και τρία χρόνια με την Τράπεζα Θεμάτων το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μοντάρει, μαντάρει και «ευπρεπίσει» τις στοχεύσεις του για τη σχολική εκπαίδευση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

 

Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλή... στατιστική για να αποδείξουμε ότι στόχος ήταν και είναι να στηθεί ένας ολοκληρωμένος και «θωρακισμένος μηχανισμός αναχαίτισης» όσων ετοιμάζονται στο μέλλον να χτυπήσουν, κατ’ αρχάς, τις πόρτες του Λυκείου κατά δεύτερον τις πόρτες των π

 

Μόλις εξαρτηθεί η εισαγωγή στα πανεπιστήμια και από «τις διαβαθμισμένες, με αυξανόμενη βαρύτητα επιδόσεις των μαθητών και στις τρεις τάξεις» με προϋπόθεση «τη διασφάλιση ενός αντικειμενικού συστήματος βαθμολόγησης των μαθητών», η Τράπεζα Θεμάτων θα δείξει το πραγματικό πρόσωπό της.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ