Ζητείται δικαιοσύνη για την τραγωδία της Πύλου. Συγκίνηση στην εκδήλωση για το έγκλημα των Τεμπών στα Τέμπη


Ταυτόχρονα μηνύματα από την Αθήνα και την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ εξέπεμψαν χθες διασωθέντες και συγγενείς θυμάτων του ναυαγίου ● Στην Ελλάδα τα θύματα αξιώνουν αποζημιώσεις από την πολιτεία, ενώ ολοένα και περισσότεροι λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου που είχαν καταθέσει.

 

«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι», «Να μάθουμε την αλήθεια για το ναυάγιο». Αυτά τα δύο κοινά αιτήματα για τη διαλεύκανση των αιτιών του ναυαγίου της 14ης Ιουνίου 2023, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους, εκφράστηκαν χθες ταυτόχρονα σε δύο σημεία της Γης που χωρίζονται από χιλιάδες χιλιόμετρα, δυο σημεία στο ματωμένο δρομολόγιο της προσφυγιάς: την Αθήνα και το Ισλαμαμπάντ. Συγγενείς θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου, περισσότερα από 200 άτομα, πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, ζητώντας δικαιοσύνη για τους νεκρούς συγγενείς τους, ενώ ταυτόχρονα μετέδιδαν εικόνες από τη διαμαρτυρία στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιούσε η ΚΕΕΡΦΑ στον πολυχώρο «Ρομάντζο».

 

Ζητούν ενημέρωση

 

Χθες οι οικογένειες των εκατοντάδων θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου επισκέφθηκαν μαζικά την ελληνική πρεσβεία ζητώντας επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβη στους συγγενείς τους. «Στο Πακιστάν επεστράφησαν μόνο 15 σοροί», εξήγησε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», Τζαβέντ Ασλάμ. «Οι συγγενείς θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για να έχουν εικόνα της κατάστασης, δεν ξέρουν αν ανάμεσα στους νεκρούς που εντοπίστηκαν είναι και οι δικοί τους άνθρωποι». Η Σαμπάς Σιράζ, αδερφή θύματος, βρισκόταν χθες ανάμεσα στους δεκάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πανό στα ουρντού και στα αγγλικά, έξω από την ελληνική πρεσβεία, και μετέδιδε ζωντανή εικόνα στην Αθήνα. «Για εμάς είναι μεγάλος σταθμός (σ.σ. αυτή η κινητοποίηση) στην καμπάνια μας για δικαιοσύνη σε θύματα και οικογένειες» συμπλήρωσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

 

Στιγμιότυπα από τη χθεσινή συγκέντρωση συγγενών θυμάτων έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ

 

Αίτημα των διαδηλωτών, να αποδοθεί δικαιοσύνη για το πολύνεκρο ναυάγιο, αλλά και να τους χορηγηθεί βίζα προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να καταθέσουν μηνύσεις στο Ναυτοδικείο για τις ευθύνες της ελληνικής Πολιτείας, όπως έχουν ήδη κάνει 54 επιζώντες. Σύμφωνα με την ενημέρωση των συγγενών, η ελληνική πρεσβεία δέχτηκε κλιμάκιο αντιπροσώπων των διαδηλωτών, όμως απάντησε πως θα τους ενημερώσει επίσημα μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

 

«Η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων είναι μέρος της κρατικής επιλογής. Οι συγγενείς εκλιπαρούν για το αυτονόητο, να ενημερωθούν. Ακόμα πιστεύουν ότι οι άνθρωποί τους ίσως είναι ζωντανοί», σημείωσε η Εφη Δούσση, συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη των 9 Αιγύπτιων που κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι του ναυαγίου και αθωώθηκαν στα δικαστήρια της Καλαμάτας. «Θα έπρεπε να προβληματίζει πώς έχουμε αφήσει τις οικογένειες των ανθρώπων στην άγνοια χωρίς να ξέρουν πόσοι ήταν οι διασωθέντες και από πού. Εχει καταγραφεί πως έχουν εντοπιστεί 8 αταυτοποίητες και 10 ταυτοποιημένες σοροί οι οποίες, αν και έχουν αναγνωριστεί, παραμένουν άταφες γιατί οι συγγενείς τους στο Πακιστάν δεν είχαν τα χρήματα να καλύψουν τη μεταφορά. Δεν καλύφθηκαν καν δημοσία δαπάνη τα έξοδα της μεταφοράς», συνέχισε.

 

Έρχονται μηνύσεις

 

Οπως ενημέρωσε η δικηγόρος, και οι εννέα αθωωθέντες Αιγύπτιοι αναμένεται να καταθέσουν μηνύσεις στο Ναυτοδικείο. «Δεν θα σταματήσουν μέχρι την τιμωρία των ενόχων και την ηθική δικαίωση που έχασαν δικούς τους φίλους και συγγενείς», σημείωσε.

 

Την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των θυμάτων και των συγγενών τους από το ελληνικό κράτος υπογράμμισε ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος. Οπως είπε, επιζώντες και οικογένειες κινούν τις διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια για ηθική βλάβη. Ειδική αναφορά έκανε στους 9 Αιγύπτιους, οι οποίοι ήδη αξιώνουν αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος για την παράνομη προφυλάκισή τους. «Γι’ αυτό το τεράστιο ρατσιστικό έγκλημα, το ελληνικό κράτος έδειξε ότι έχουμε βρει τους ενόχους. Σε αυτούς άσκησε δίωξη η Εισαγγελία της Καλαμάτας και έμειναν άδικα 12 μήνες προφυλακισμένοι. Αν καταδικάζονταν, θα είχαν φυλακιστεί με δεκάδες φορές ισόβια, όσες και τα θύματα του ναυαγίου».

 

Αυτό που έγινε γνωστό χθες είναι πως ολοένα και περισσότεροι επιζώντες από το Πακιστάν και την Αίγυπτο κινδυνεύουν με απέλαση αφού έχουν λάβει απορριπτικές αποφάσεις στις αιτήσεις ασύλου που κατέθεσαν. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μαλακάσας και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου, ζητώντας την πλήρη χορήγηση διεθνούς προστασίας και την αναγνώρισή τους ως προσφύγων.

 

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων ήταν 17, ωστόσο πλέον αγγίζουν τις 25, παρά το γεγονός πως οι προσφεύγοντες φέρουν την ιδιότητα των θυμάτων τραγικού ναυαγίου, βίας και απάνθρωπων συνθηκών στη Λιβύη, ως διακινούμενοι. «Η μάχη για να τους δοθεί άσυλο έχει να κάνει με την απόδοση δικαιοσύνης. Είναι οι μάρτυρες του εγκλήματος, που πρέπει να παραμείνουν εδώ και να καταθέσουν», κατέληξε ο Δημήτρης Ζώτος.

 

Εύα Παπαδοπούλου

 

Συγκίνηση στην εκδήλωση για το έγκλημα των Τεμπών στα Τέμπη

 

η Μαρία Καρυστιανού

 

«Το μήνυμα είναι να μην ξεχαστεί το έγκλημα» • Τι είπαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Π. Ασλανίδης, ο οποίος συγκλόνισε όταν χόρεψε στη μνήμη του χαμένου παιδιού του.

 

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα και με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, το βράδυ της Δευτέρας, η εκδήλωση για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Ομιλητές ήταν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος  Ασλανίδης (που έχασαν τα παιδιά τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα), εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τέμπη 2023, ενώ ακολούθησε διάλογος με συντονισμό από τον Παναγιώτη Γεωργουδή.  

Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη» και ξεκίνησε με χορευτικό δρώμενο προσαρμοσμένο στο τραγικό συμβάν, όπου οι πολίτες μπορούσαν να συμμετέχουν ελεύθερα.

 

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που ο Παύλος Ασλανίδης χόρεψε στη μνήμη του παιδιού του, υπό τον ήχο του τραγουδιού «Γεννήθηκα».

 

Στις ομιλίες τους, τόσο η Μαρία Καρυστιανού, όσο και ο Π. Ασλανίδης υπογράμμισαν πως το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί και τόνισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για απονομή δικαιοσύνης.   

 

Ειδικότερα, η Μ. Καρυστιανού ανέφερε: «Σε αντίδραση της προσπάθειας να μην ακούγεται καθόλου η φωνή μας είμαστε εδώ, αποδεχόμενοι την πρόταση από διάφορους συλλόγους του Ρεθύμνου να μιλήσουμε για τα Τέμπη και κυρίως να ενημερώσουμε για το σημείο της ανάκρισης στο οποίο βρισκόμαστε. Το μήνυμα είναι ότι ο κόσμος με κάθε τρόπο θα ενημερώνεται για όλα όσα τραγικά συμβαίνουν και τα μαθαίνουμε και για να πούμε ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε παρά μόνο όταν καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος. Τα Τέμπη δεν ήταν απλά εκείνο το δρομολόγιο το τραγικό που σκοτώθηκαν και βυθίστηκαν στο πένθος 57 οικογένειες. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Είναι το πως αντιμετωπίζει το κράτος τον πολίτη».

 

Ο Παύλος Ασλανίδης σημείωσε: «Το μήνυμα είναι να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη γιατί ξέρουμε ότι αφορά όλη την Ελλάδα και ειδικά τους νέους, που για αυτούς πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Για να μην συνεχιστούν αυτά τα εγκλήματα που κάνει η χώρα τους. Θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου για αυτά που έρχονται στη συνέχεια. Τα δικαστήρια τα ευρωπαϊκά, όλα αυτά που θα έρθουν στη συνέχεια».

 

→ Νωρίτερα, το μεσημέρι, οι δύο γονείς απέτισαν  φόρο τιμής στα τρία αδικοχαμένα παιδιά, Αλέξανδρο, Νίκο και Θοδωρή, που έχασαν άδικα την ζωή τους στις 17 Αυγούστου, ύστερα από πολύωρη εργασία σε νυχτερινό κέντρο της πόλης, στην γέφυρα του Γαλατά Χανίων στον ΒΟΑΚ. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ