Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται σε θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες
Ένα ακόμα ραντεβού - το έκτο κατά σειρά μέσα στους τελευταίους 15 μήνες - θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα υπάρχει μια σφιχτή ατζέντα και στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η βούληση για…ήρεμα νερά και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων. Επίσης θα συζητήσουν οι περιφερειακές εξελίξεις, σε μια εποχή με πολλαπλά ανοιχτά θέματα στη γεωπολιτική σκηνή.
Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση και θα εγκαταλειφθεί το αναθεωρητικό αφήγημα της γείτονος (που για παράδειγμα δεν αφήνει πίσω την ρητορική περί «Γαλάζιας πατρίδας»). Ωστόσο στόχος είναι οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και βήμα- βήμα η συζήτηση να περάσει και σε πιο δύσκολα θέματα.
«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».
Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται σε θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα η συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον, στον τουρισμό κ.α. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων και μέχρι το τέλος του έτους θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (στην Τουρκία αυτή τη φορά).
«Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα «κόκκινων» γραμμών» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται εμφατικά πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών θα τεθεί και το μεταναστευτικό σε ένα κρίσιμο timing, καθώς η Γερμανία αυστηροποιεί το πλαίσιο και υπάρχει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Παράλληλα μένει να φανεί και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στις μεταναστευτικές ροές. Αυτό που υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους τόσο θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και να αυξάνονται τα επίπεδα συνεργασίας με την τουρκική πλευρά.
Κυπριακό
Ένα από τα θέματα που θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση είναι και το Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιμείνει σε μία αδιάλλακτη στάση. Να σημειωθεί εδώ πως στο Κυπριακό γίνεται προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών, με την Αθήνα και την Λευκωσία να έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου.
Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει τριμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Εμάνουελ Μακρόν και του Νίκου Χριστοδουλίδη, με σημείο αναφοράς την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. «Πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης δε θα υπάρχει...» σχολίαζε την Κυριακή κυβερνητική πηγή.
Την Πέμπτη η ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Στις 26 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα αναφερθεί στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία. Παράλληλα την ίδια ημέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Η Ν.Δ. διέγραψε τον Μ. Σαλμά και από μέλος της
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο Μάριος Σαλμάς διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έγινε γνωστό ότι ο πρώην βουλευτής βλέπει την... πόρτα της εξόδου και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ.: «Με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται από μέλος του κόμματος ο κ. Μάριος Σαλμάς».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος είχε συνεδριάσει μόλις για... 1,5 λεπτό, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει το αίτημα του πρωθυπουργού που ζήτησε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά.
Προφανώς η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραπέμψει τον Μ. Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής μαρτυρά τον πανικό του Μαξίμου μπροστά στο βάσιμο ενδεχόμενο οι 11 «γαλάζιοι» βουλευτές που ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση να πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον. Η διαγραφή Σαλμά ήταν ασφαλώς το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες εντός του «γαλάζιου» κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, το εσωτερικό της ΚΟ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με τις εξελίξεις στην κυβερνώσα παράταξη και τον «τιμωρητικό» χαρακτήρα των παρεμβάσεων Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να επιτεθεί στον ανεξάρτητο βουλευτή, λίγο μετά τη διαγραφή του, κατηγορώντας τον πως «κάνει μία προσπάθεια να καταστήσει εαυτόν ως θύμα ή ήρωα των “κόκκινων” δανείων ή άλλων νομοσχεδίων μετά από την αυτονόητη, θεωρώ, ομόφωνη απόφαση διαγραφής του από την αρμόδια επιτροπή».
«Διεγράφη γιατί σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σε αντίθεση με το τι συμβαίνει διαχρονικά στο κόμμα, συνέχισε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις», ισχυρίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στην ερώτηση που είχε θέσει στην υπουργό Πολιτισμού για τον «φωτογραφικό διαγωνισμό των 59 αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους».
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μάλιστα, επιχείρησε να αποδεσμεύσει το θέμα της διαγραφής με το ερώτημα των «11» για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας ότι «αν ήταν αυτός ο λόγος της παραπομπής, δεν θα ήταν ο μόνος». Ερωτηθείς για τους λόγους διαγραφής, ο Μ. Βορίδης απάντησε πως συνέβη εξαιτίας της στάσης του στον διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. «Το να επαναφέρει ένας βουλευτής κρίσεις με δυσμενέστατους και βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την υπουργό, για την κυβέρνηση και για τη λειτουργία της, προφανώς υφίσταται αυτό ελεγκτέο», σχολίασε.
Εκνευρισμός Κακλαμάνη - Βλάχου
Ενοχλημένος από τις εξελίξεις στην κυβέρνηση και την ΚΟ εμφανίστηκε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. «Το ότι οι βουλευτές ψηφίσαμε ένα νόμο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το καθήκον και την υποχρέωση πρώτον να παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται ο νόμος αυτός και δεύτερον εάν χρήζει βελτιώσεων επειδή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του νόμου είδαμε ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα το οποίο υπάρχει στην κοινωνία», σχολίασε στα Παραπολιτικά.
«Το ότι είσαι κυβερνητικός βουλευτής δεν σημαίνει ότι σου αποστερείται το δικαίωμα του κυβερνητικού ελέγχου», πρόσθεσε με νόημα ο πρώην υπουργός στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενώ σημείωσε πως «είχαμε “παράπονα” από συναδέλφους γιατί δεν τους είπαμε να προσυπογράψουν την ερώτηση», ισχυριζόμενος πως το κύμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κόμματος είναι ακόμα μεγαλύτερο.
«Επί της αρχής δεν είμαι υπέρ των διαγραφών», σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά ξεκαθάρισε επίσης πως «είμαι ξεκάθαρα κατά στο να κάνω προσωπικές επιθέσεις είτε αφορούν συναδέλφους μου του κόμματός μου είτε αφορούν συναδέλφους από τα άλλα κόμματα επομένως με την συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Σαλμά δεν συμφωνώ. Δεν συμφωνώ με προσωπικές επιθέσεις».
Επίσης ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Βλάχος, σχολιάζοντας στα Παραπολιτικά πως: «ο κ.Χατζηδάκης, το υπουργείο μας απάντησε σε 24 ώρες όχι όμως όπως θα έπρεπε. Μας απάντησε με Δελτίο Τύπου που έστειλε στους κυβερνητικούς συντάκτες και την επόμενη μέρα ενημερώθηκαν οι βουλευτές. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει αλλά εν πάση περιπτώσει ίσως να είναι σημεία των καιρών».
Ο Γιώργος Βλάχος ρωτήθηκε για τη διαγραφή του Σαλμά, απαντώντας πως «περίμενα τότε ότι ο πρωθυπουργός ή κάποιοι συνεργάτες του θα τον καλούσαν να δώσει εξηγήσεις και στοιχεία για όλα αυτά που είπε. Αντ’ αυτού βλέπω ότι αυτό το θέμα μετά από τόσο καιρό σέρνεται ακόμη με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις», υπογράμμισε φανερώνοντας τη δυσαρέσκειά του για τις fast track διαδικασίες του Μαξίμου.