Ηρεμία πριν την καταιγίδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δίχως αλλαγές στις προϋποθέσεις για τους υποψηφίους καταθέτει η Πολιτική Γραμματεία αύριο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

 

Ηρεμία… πριν μια νέα καταιγίδα θυμίζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει αύριο, Σάββατο, ένα «μονοπάτι» ανάδειξης νέας ηγεσίας του κόμματος δίχως ουσιώδεις αλλαγές, συγκριτικά με τα έως τώρα δεδομένα.

 

Στην εισήγηση που θα αναγνώσει στην Κεντρική Επιτροπή η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου θα περιλαμβάνεται η πρόταση για διενέργεια εκλογών στις 24 Νοεμβρίου με επαναληπτική ψηφοφορία την 1η Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, από την 1 έως τις 3 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες, ενώ η εκλογή νέων συνέδρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την 21η Οκτωβρίου.

 

Η Πολιτική Γραμματεία, παρότι συζήτησε το θέμα, δεν προχώρησε σε αλλαγές των προϋποθέσεων ώστε να είναι κάποιος υποψήφιος. Ένα ζήτημα που εξαρχής η πλευρά του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει «μεταφράσει» ως προσπάθεια να «κοπεί» ο Στέφανος Κασσελάκης. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας θα υπάρχει η εξής διατύπωση για τους υποψηφίους«Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων». Διατύπωση που υπήρχε και στις ανάλογες διαδικασίες που έχουν γίνει και στο παρελθόν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση.

 

Η αναφορά αυτή σημαίνει πως -αντικειμενικά- τυχόν κατάθεση υποψηφιότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη σημαίνει ότι αυτόματα αναγνωρίζει τη διαδικασία που οδηγεί στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτή δηλαδή που περιλαμβάνει και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με 168 ψήφους υπέρ, ώστε να εκπέσει από το αξίωμά του.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και πιθανότατα τη Δευτέρα. Δηλαδή μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν το Σάββατο από την Κεντρική Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν μετέχει στο συγκεκριμένο όργανο αφού δεν έχει εκλεγεί σε αυτό και βρίσκονταν στις συνεδριάσεις του ex officio μια και είχε εκλεγεί πρόεδρος.

 

Ηρεμία πριν την καταιγίδα στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Η συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

 

Από την πλευρά των λεγόμενων «87» ή «100» δεν τέθηκε στην Πολιτική Γραμματεία θέμα κριτηρίων για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων. Μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη αντέδρασε με κατηγορηματικό τρόπο όταν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η αντιπρόεδρος της Βουλής επέμεινε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για απόπειρα «τορπιλισμού» της διαδικασίας, αναφερόμενη σε επιλεκτικές διαρροές που δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία. Ουσιαστικά «φωτογράφισε» με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδιώκει ένταση που θα έχει στο επίκεντρο την υποψηφιότητα του έκπτωτου προέδρου.

 

Το ότι οι «87» δεν έθεσαν θέμα προϋποθέσεων για τις υποψηφιότητες πάντως δεν σημαίνει ότι δεν διατηρούν τις απόψεις τους σχετικά με το ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές του χώρου «δεν επιμείναμε σε κριτήρια πάρα το γεγονός ότι είναι απαραίτητα σε κανονικό κόμμα γιατί θέλουμε όλοι να κριθούν στη βάση».

 

Αντιθέτως στην συνεδρίαση φέρεται να τέθηκαν τέτοια ζητήματα από την πλευρά της Θεοδώρας Τζάκρη, που τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη. Ζήτησε να υπάρξει το κριτήριο του λευκού ποινικού μητρώου καθώς και να «ανέβουν» στις 50 οι υπογραφές μελών της Κ.Ε η βουλευτών για την κατάθεση μίας υποψηφιότητας. Πάντως, η τελική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν να εισηγηθεί την προϋπόθεση των 30 υπογραφών με την δυνατότητα μάλιστα μέλη της Κ.Ε ή τους βουλευτές να υπογράψουν για περισσότερες από μία υποψηφιότητες.

 

Τέλος, ο Παύλος Πολάκης επιμένει στη θέση του επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε νέο πρόεδρο και Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Για λόγους ταχύτητας προκρίνει το συνέδριο να γίνει με τους αντιπροσώπους που μετείχαν στην διαδικασία του Φεβρουαρίου. Επίσης, ζητά οι εκλογές να γίνουν στις 3 και στις 10 Νοεμβρίου, ενώ το συνέδριο να πραγματοποιηθεί ως Διαρκές στις 10 Οκτωβρίου με κατάθεση υποψηφιοτήτων στις 29 Σεπτεμβρίου.

 

Όπως επισημαίνει «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για καιρό στον ίδιο δρόμο της συνεχούς εσωστρέφειας. Άμεσα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε ένα καθαρό προγραμματικό λόγο που θα περιγράφει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα».

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ