Η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού και η σύγκρουση μέχρι το συνέδριο.
Με δύο τελευταίες παρεμβάσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαιώνει αυτό που οι παροικούντες την …Ιερουσαλήμ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν εδώ και καιρό: το (δήθεν) πολιτικό ειδύλλιο του προέδρου του κόμματος με τον ιστορικό ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα δεν υφίσταται πλέον. Παράλληλα, δια χειρός, πιά, του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, καταρρέει και το “αφήγημα” που καλλιέργησαν οι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, ένα χρόνο πριν, ότι, δηλαδή, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που οργάνωσε ή κατηύθυνε την εκλογή του στην ηγεσία.
Με μία συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και με άρθρο του στο Documento, ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε και τυπικά τέλος σε μία πολιτική σχέση που παρουσιάστηκε ως λυδία λίθος της επιρροής του στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και που δεν υπήρξε ποτέ- τουλάχιστον όχι στον βαθμό που ο πρόεδρος του κόμματος την προέβαλλε το προηγούμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξιστορεί, στο Documento, πώς έζησε την περίοδο από τις 18 Ιουνίου έως τις 29 Αυγούστου 2023 οπότε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Τονίζει ότι η απόφασή του να κατέβει για πρόεδρος είχε ληφθεί και βιντεοσκοπηθεί πριν καν την ανακοινώσει στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που, όπως εξιστορεί, έγινε σε δείπνο με τον πρώην πρωθυπουργό και τη σύζυγό του στο Σούνιο στις 25 Αυγούστου. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τσίπρας του είχε πει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα «αλλά σίγουρα θα κάνει μια βαρετή διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα». Περιγράφει τη στάση του κ. Τσίπρα ως την «ευγενική και εγκάρδια που θα είχε ο απερχόμενος πρόεδρος απέναντι σε κάθε στέλεχος που θα του δήλωνε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία». Προαναγγέλλει δε πως «το γιατί έχει διαρραγεί η σχέση μου με τον Αλέξη πρόσφατα θα το παρουσιάσω σε επόμενο άρθρο», γιατί «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να ξέρει τους λόγους».
Προκύπτει, ως εκ τούτου, πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, πριν ένα χρόνο, αφού η απόφαση είχε ληφθεί (όπως ακριβώς, δηλαδή, τον είχαν ενημερώσει και οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος) πριν του την ανακοινώσει, και, δεύτερον, ότι η σχέση τους έχει διαρραγεί. Προαναγγέλλει ότι θα ανακοινώσει τους λόγους αυτής της “διάρρηξης”, κάτι που πιθανολογείται πως θα πράξει στο συνέδριο, στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ουσιαστικά θα σχηματοποιηθεί η εσωτερική σύγκρουση με τους “87” και θα εκκινήσει, όπως προβλέπουν αρκετοί, η νέα φάση διάσπασης. Αυτό, εάν δεν προηγηθεί απόφαση διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη από την επιτροπή δεοντολογίας, κάτι που θα έρθει αναγκαστικά προς έγκριση σε συνεδρίαση της Κ.Ε. Κι αυτό διότι σε μία τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις θα επισπευσθούν.
Στο συνέδριο, όμως, αναμένεται και το “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη, με τον δεύτερο να διεκδικεί ουσιαστικό και μάλλον καθοριστικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, και τον πρόεδρο του κόμματος να επιχειρεί να αποδείξει πως δεν τελεί σε πολιτική κηδεμονία του Σφακιανού.
Ο δήμος Αθηναίων
Ωστόσο, στο άρθρο του ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρεί να κρατήσει ακόμα την υπόνοια ότι είχε τις “ευχές” του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει ότι μια εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, ταξιδεύοντας αεροπορικά προς Θεσσαλονίκη διηγήθηκε στον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την προσωπική ιστορία του, οικογενειακή και επαγγελματική, τις δυσκολίες που συνάντησε, το κλίμα που είδε τότε ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Τσίπρας του είπε: «Στέφανε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο. Χρειάζεται έναν CEO σαν κι εσένα να πάει παντού και να πακετάρει αυτό το πράγμα». Περιγράφει ότι τον Ιούλιο, στο κενό ηγεσίας, έστειλε τις προγραμματικές προτάσεις του προς την Έφη Αχτσιόγλου και ότι προσφέρθηκε να στηρίξει εφόσον ήξερε τις πολιτικές προτάσεις της. Αναφέρει ότι και στη συνέχεια αγνόησε τις προτάσεις και τα μηνύματα που της είχε στείλει. Προσθέτει ότι δυο εβδομάδες αργότερα, «μετά την απροσδόκητη ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα», προέκυψε η ιδέα της καθόδου του για τον δήμο Αθηναίων την οποία και συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας του είπε αφενός πως θα ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή γιατί πάντα θεωρούσε ότι η Αθήνα χρειαζόταν εναλλακτική υποψηφιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι, ωστόσο, δεν ελάμβανε πλέον μέρος στα όργανα. Ο κ. Κασσελάκης στη συνέχεια το πρότεινε στην κ. Αχτσιόγλου «η οποία είπε ότι το θεώρησε πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο δεν το προχώρησε ποτέ».
Σχολιάζει ότι τώρα θεωρεί πολύ μεγάλο λάθος την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τα όργανα: «Ήταν πρόεδρος του κόμματος, αν και μεταβατικός, και θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει την επιλογή του Νίκου Παππά για την θέση αυτή, όπως και όλες τις άλλες επιλογές του, εφόσον το κόμμα έπρεπε να έχει συνέχεια».
Ο σχεδιασμός Κασσελάκη να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πολιτική ιδιοκτησία του, χωρίς εσωτερική αμφισβήτηση, περιλαμβάνει ως φαίνεται και την προσπάθειά του να αποκτήσει κοινοβουλευτική έδρα. Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου προλειαίνει το έδαφος, ωστόσο ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει την παράκαμψη της σειράς εκλογής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι άγνωστο προς το παρόν τι θα πράξει η Πόπη Τσαπανίδου που δικαιούται την έδρα, ως πέμπτη στη σειρά, ή ο έκτος Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Εάν ένας εκ των δύο αποδεχθεί την έδρα, τότε η ομάδα των διαφωνούντων με την ηγεσία θα αποκτήσει ένα ακόμα μέλος. Εφόσον, βεβαίως, δεχτούν να παραιτηθούν όλοι, τότε το πρόβλημα θα είναι η Ζωρζέτα Λάλη, τεχνοκράτης που είχε επιλέξει ο πρώην πρωθυπουργός και η οποία έχει προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά. Έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα στον ένατο κατά σειρά Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που σημαίνει πως σε μία τέτοια περίπτωση η Νέα Αριστερά θα αποκτήσει και 12ο μέλος στην κοινοβουλευτική της ομάδα.
Θα μιλήσει ο Τσίπρας;
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του έχει διακόψει εδώ και καιρό κάθε επικοινωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη και θεωρεί πολιτικά “εχθρικές” διάφορες ενέργειες και δηλώσεις του. Το φθινόπωρο σκοπεύει να ενεργοποιήσει εκ νέου το Ινστιτούτο (του) και να διοργανώσει νέα διάσκεψη με έμφαση στην ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Τα στελέχη επιρροής του θα κινηθούν ανάλογα, όμως είναι βέβαιο πως πλέον δεν σκοπεύει να αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις που δέχεται από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.