Οι σύμμαχοι σπάνε το ένα ταμπού μετά το άλλο και Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία και Νορβηγία έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο 80 αμερικανικά F-16 εντός του καλοκαιριού
Ημία μετά την άλλη οι κόκκινες γραμμές των χωρών της Δύσης σε σχέση με την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας παραβιάζονται. Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία και Νορβηγία έχουν υποσχεθεί να εξοπλίσουν το Κίεβο με περίπου 80 αμερικανικά μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας τους, με τις πρώτες αποστολές να αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι. Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάισα Όλονγκρεν επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι παραδόσεις θα αρχίσουν άμεσα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής. «Τα F-16 είναι πολύ πιο περίπλοκα από τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί σήμερα η Ουκρανία. Δεν μπορείς να παρακάμψεις αρκετά στάδια, πρέπει να ακολουθήσεις τη διαδικασία. Όμως θέλουμε να τα παραδώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» τόνισε.
Αμεσότερη εμπλοκή στον πόλεμο
Η Ουκρανία περιμένει εδώ και μήνες τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη ελπίζοντας πως η χρήση τους θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου. Από την άλλη, ο εξοπλισμός της χώρας από τη Δύση αποτελεί ακόμα ένα βήμα αμεσότερης εμπλοκής στη σύγκρουση. Οι σφαίρες και τα πολεμοφόδια με τα οποία το Κίεβο εφοδιαζόταν τις πρώτες μέρες του πολέμου έγιναν πολύ σύντομα αντιαεροπορικά συστήματα, τανκς και πύραυλοι μέσου βεληνεκούς. Και μόλις πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπασε και το τελευταίο ταμπού, δίνοντας την έγκρισή του για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια. Σημειώνεται ότι ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία έχουν ήδη εφοδιάσει το Κίεβο με πυραύλους βεληνεκούς που υπερβαίνει τα 300 μίλια, κάτι που θέτει ρωσικές πόλεις όπως το Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ, το Ροστόφ και το Βόλγκογκραντ στη ζώνη του κινδύνου.
Τέτοιου είδους επιθέσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν πολύ σύντομα με δεδομένο ότι η ρωσική Αεροπορία συνεχίζει όλο το τελευταίο διάστημα να σφυροκοπεί αδιάκοπα ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία διακόπτοντας συχνά την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρες περιοχές. Το Κίεβο υποστηρίζει πως τα πλήγματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές μετά την άνοιξη έχουν περιορίσει στο μισό την ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της χώρας και προκαλούν επαναλαμβανόμενα μπλακάουτ. Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και ένα χωριό στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις, ανάμεσά τους ένα παιδί, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.
Ο Πούτιν στο Βιετνάμ
Ο Ρώσος Πρόεδρος συνέχισε στο μεταξύ την περιοδεία του στην Ασία, με τελευταίο σταθμό το Βιετνάμ. Μία μέρα αφού υπέγραψε αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η Μόσχα και το Ανόι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως τη χαρακτήρισε, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας στο Βιετνάμ.
Ο Πούτιν έγινε δεκτός στο Ανόι με 21 πυροβολισμούς στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής, μια τιμή που το Βιετνάμ είχε επιφυλάξει πέρσι και για τον Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ κατά τις δικές τους επισκέψεις στη χώρα. Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ Το Λαμ συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του και εξήρε τα επιτεύγματα της χώρας του, στα οποία περιέλαβε και την «εσωτερική πολιτική σταθερότητα». Οι δύο Πρόεδροι υπέγραψαν έντεκα συμφωνίες και μνημόνιο κατανόησης που αφορούσαν μεταξύ άλλων τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την πυρηνική τεχνολογία και την εκπαίδευση.
Το Βιετνάμ έχει υπογράψει συμφωνία «συνολικής στρατηγικής συνεργασίας» και με τις ΗΠΑ κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η επίσκεψη Πούτιν να δυσαρεστήσει έντονα την Ουάσιγκτον. Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία επισήμανε ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος της αποστολής της Ε.Ε. στο Βιετνάμ δήλωσε επίσης ότι το Ανόι έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τη δική του εξωτερική πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Μόσχα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Μιχάλης Τρίκκας
Συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας: Στην Ουάσιγκτον έχουν «αϋπνία»
ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ανησυχούν για ρωσική υποστήριξη στα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας μετά την στρατιωτική συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας
Ανησυχούν και προειδοποιούν
Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου παρακολουθείται στενά από τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς Μόσχας-Πιονγιάνγκ, σχολιάζει το Reuters.
Η Συμμαχία ανησυχεί για την υποστήριξη που θα μπορούσε να παράσχει η Ρωσία στα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας προχθές σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, χώρες που, όπως συμπλήρωσε, θέλουν όλες τους να δουν τη δυτική Συμμαχία να αποτυγχάνει. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε «δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και περισσότερα από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά τη Ρωσία» για χρήση στα μέτωπα της Ουκρανίας. «Ανησυχούμε φυσικά και για την πιθανή υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την υποστήριξη των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
Κατά τον ίδιο, το παραπάνω σενάριο και η «υποστήριξη» της Κίνας στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας, δείχνουν πώς οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη συνδέονται με την Ασία. Έτσι λοιπόν, η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον θα εστιάσει σε περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της Συμμαχίας με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν «συνέπειες» σε κάποιο στάδιο και για την Κίνα. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν κανονικές εμπορικές σχέσεις με χώρες της Ευρώπης και ταυτόχρονα να τροφοδοτούν τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχουμε δει στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Νίκος Κυριακίδης