Ανασχηματισμός: Σε ποιους υπουργούς επενδύει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση

Ποιοι είναι οι υπουργοί… ειδικών αποστολών

 

Μετά το μήνυμα της κάλπης στην κυβέρνηση θέλουν να κοιτάξουν μπροστά και να δείξουν πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική…  κόπωση. Τα βλέμματα στρέφονται στα υπουργεία που υπήρξε αλλαγή στο πρόσφατο ανασχηματισμό και στόχος είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση μιας σειράς κρίσιμων αλλαγών.

 

Τα υπουργεία… ειδικών αποστολών

 

Ειδικότερα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Μετανάστευσης, όπου από την Παρασκευή έχουν  αναλάβει καθήκοντα οι νέοι υπουργοί. Παράλληλα βέβαια η προσοχή παραμένει εστιασμένη και σε δύο υπουργεία όπου δεν υπήρξε αλλαγή ηγεσίας- το Παιδείας και το Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας- καθώς στη μάχη της καθημερινότητας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό ο… βαθμός που θα πάρει η κυβέρνηση από τους πολίτες.

 

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει έναν κύκλο επισκέψεων  σε υπουργεία  όπου υπήρξε αλλαγή ηγεσίας στο πρόσφατο ανασχηματισμό και η αρχή   αναμένεται να γίνει από το Εσωτερικών. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι ένα πιο αποτελεσματικό κράτος και ο νέος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος καλείται να τρέξει μία σειρά αλλαγών προς  αυτή την κατεύθυνση. Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στο καλοκαίρι το Μαξίμου θέλει να ανοίξει τη συζήτηση και για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, μέτρο  πάντως που χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση για να μπει σε εφαρμογή (καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι).

 

Στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Ανάπτυξης κάθεται πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η  πορεία των τιμών είναι το θέμα που ενδιαφέρει πρωτίστως τα νοικοκυριά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχει ανοίξει η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα που μπορούν να μπουν σε εφαρμογή. Πάντως το ενδεχόμενο μείωσης  στο Φ.Π.Α. σε συγκεκριμένα προϊόντα παραμένει εκτός συζήτησης με το επιχείρημα πως έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και αμφίβολα αποτελέσματα

 

Δύσκολες αποστολές καλείται να φέρει εις πέρας και η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, καθώς μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών (προκειμένου ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το  2027 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ).  Στην ατζέντα του υπουργείου περιλαμβάνονται ακόμα οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας,  η επέκταση της ψηφιακής κάρτας αλλά και η εξεύρεση λύσεων για δύσκολα θέματα όπως οι συντάξεις χηρείας (όπου εκκρεμεί η εφαρμογή μιας παλαιότερης ρύθμισης στον ιδιωτικό τομέα)  και οι αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

 

Την ίδια στιγμή σε δύο υπουργεία, το Μετανάστευσης και το Αγροτικής Ανάπτυξης, οι μάχες θα δοθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τις αλλαγές που θα τρέξουν στην ΕΕ.  Υπενθυμίζεται πως νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει και σε ένα παραδοσιακό κοινό. Την ίδια στιγμή ο Κώστας Τσιάρας ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν τα τρακτέρ να βγαίνουν στους δρόμους όπως έγινε φέτος το χειμώνα.

 

Τα... φώτα στρέφονται και σε ακόμα δύο υπουργεία, στα οποία πάντως παρέμειναν σταθεροί οι υπουργοί στον πρόσφατο ανασχηματισμό . Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Παιδείας τρέχει μια σειρά θεμάτων,  όπως για παράδειγμα το ψηφιακό σχολείο ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το 2025 όταν  ξεκινήσει ο διάλογος για την Συνταγματική Αναθεώρηση να συζητηθεί και το άρθρο 16 (για τα πανεπιστήμια). Την ίδια στιγμή η Σοφία Ζαχαράκη από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καλείται μεταξύ άλλων να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων  στο στεγαστικό και το επόμενο διάστημα στόχος είναι να μπει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα αφορά ζευγάρια μέχρι 50 ετών αλλά και να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα « Ανακαινίζω - Νοικιάζω».

 

Σε εξέλιξη η ευρωπαϊκή συζήτηση για την επόμενη μέρα

 

Η κατανομή  σημαντικών θέσεων ευθύνης βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές και τα φώτα στρέφονται σήμερα στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση- δήλωσε αισιόδοξος ότι το βράδυ «θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

 

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό έχουν  αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Μητσοτάκης: Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις

 

 

Τι είπε για την ασφάλεια των τροφίμων

 

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τις σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο και τη σημασία της απρόσκοπτης παροχής βασικών διατροφικών προμηθειών.

 

Σημείωσε ότι οι Διάδρομοι Αλληλεγγύης ΕΕ - Ουκρανίας και ο διάδρομος εξαγωγών που ανέπτυξε η Ουκρανία έχουν επεκτείνει τις εξαγωγές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει αφενός τη δημιουργία πρόσθετων διαδρομών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, αφετέρου έργα για την ενίσχυση της δυναμικότητας των Διαδρόμων Αλληλεγγύης και την απευθείας πρόσβασή τους στο Αιγαίο.

 

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, παρέχοντας θαλάσσιες μεταφορές ή κέντρα αποθήκευσης και διανομής.

 

Υπογράμμισε ότι οι οδοί θαλάσσιων μεταφορών, τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ερυθρά, πρέπει να μένουν ανοιχτές για τον παγκόσμιο επισιτιστικό εφοδιασμό, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, με τον εμπορικό της στόλο, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο. Επίσης, επισήμανε ακόμη τη σημασία των κοινών προσπαθειών προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές και οι τιμές τροφίμων.

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Διάσκεψης, όπου ανέφερε τα εξής:

 

«Αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από έναν χρόνο δεν ήταν δεδομένο ότι αυτή η Διάσκεψη για την Ειρήνη θα πραγματοποιούνταν. Η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε για να την αποτρέψει. Ωστόσο, σήμερα, 101 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπούνται σε αυτό το τραπέζι, αποδεικνύοντας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πράγματι ένα παγκόσμιο ζήτημα, για διάφορους λόγους.

 

Ενδεχομένως ο πιο σημαντικός, που συζητήθηκε στις θεματικές μας συνεδρίες, είναι το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Όταν ακούμε τον Πρόεδρο της Κένυας να αναφέρει τον αντίκτυπο που είχε η διαθεσιμότητα και η τιμή των λιπασμάτων στους αγρότες της Κένυας, καταλαβαίνουμε τις τεράστιες επιπτώσεις αυτού του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

 

Ασφαλώς, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του κοινού ανακοινωθέντος τονίσαμε τη σημασία της διατήρησης της ελεύθερης, πλήρους και ασφαλούς εμπορικής ναυσιπλοΐας και της υποστήριξης της Ουκρανίας για την προστασία των λιμανιών και των υποδομών της. Ήμουν με τον Volodymyr στην Οδησσό, όταν ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το λιμάνι. Η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι απολύτως κρίσιμη για τη διατήρηση του επιπέδου των ουκρανικών εξαγωγών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι απολύτως κρίσιμες για τη διατήρηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων.

 

Ο δεύτερος και ίσως πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτός ο πόλεμος συνιστά παγκόσμιο ζήτημα είναι το γεγονός ότι είμαστε όλοι εδώ για να δηλώσουμε την προσήλωσή μας σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Για να επιβεβαιώσουμε την υπεροχή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι η κυριαρχία πρέπει να γίνεται σεβαστή, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάζουν με τη βία, ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να τηρούνται, ότι οι χώρες και οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης και να καθορίζουν τη δική τους μοίρα και το δικό τους μέλλον, ότι η πυρηνική ασφάλεια δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, ότι τα τρόφιμα δεν μπορεί να εργαλειοποιούνται.

 

Μιλάμε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Αλλά πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε γύρω από αυτό το τραπέζι ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα, μαζί με πολλές άλλες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

 

Τέλος, επιτρέψτε μου να τονίσω τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Γάζα, στο Σουδάν. Πρέπει, πάνω απ' όλα, να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία του άμαχου πληθυσμού, να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των παιδιών που απομακρύνθηκαν από τη χώρα τους παράνομα ή μεταφέρθηκαν με τη βία, καθώς και την απελευθέρωση των πολιτών που κρατούνται παράνομα και την περαιτέρω ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

 

Και πάλι, συγχαρητήρια για την πραγματοποίηση αυτής της Διάσκεψης για την Ειρήνη».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ