Μεγάλη ρωσική αντεπίθεση σε εξέλιξη, ενώ το Κίεβο στέλνει εσπευσμένα ενισχύσεις στην περιοχή υπό τον φόβο διάσπασης των ουκρανικών αμυντικών γραμμών
Την πιο οργανωμένη προσπάθεια να ξαναπάρει πίσω τη περιοχή του Χάρκοβου, που κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου οι Ουκρανοί, το 2022, με στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ανάσχεσης» για τη Νότια Ρωσία ώστε να μην βρίσκεται στο βεληνεκές των ουκρανικών πυραύλων και drones, κάνουν από την Παρασκευή οι Ρώσοι, εξαπολύοντας «αιφνιδιαστική» (;) αντεπίθεση κατά των ουκρανικών γραμμών άμυνας στις 5 τα χαράματα με άρματα μάχης και πυροβολικό.
Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως τους απέκρουσαν με επιτυχία και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ήταν κάτι που οι στρατηγοί του το περιμέναν, ωστόσο φαίνεται πως η κλίμακα της ενέργειας ήταν τέτοια, που ανάγκασε το Κίεβο να στείλει επειγόντως ενισχύσεις στην περιοχή. Ο φόβος της διάσπασης των ουκρανικών γραμμών είναι μεγάλος τόσο στο Κίεβο όσο και στις δυτικές πρωτεύουσες για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για λόγους τακτικής.
Ενδεχόμενη ανακατάληψη του Χάρκοβου θα αποδυνάμωνε περεταίρω τις ουκρανικές θέσεις σε μια στιγμή που η ροή των δυτικών όπλων έχει περιοριστεί, κυρίως από τις ΗΠΑ, και η στενότητα μέσων και πόρων έχει αναπόφευκτα αρνητική επίδραση στο ηθικό. Από την άλλη, η δημιουργία «ζώνης ανάσχεσης» στην περιοχή θα σήμαινε ότι η Νότια Ρωσία γίνεται απρόσβλητη στις ουκρανικές επιθέσεις από αέρος, στερώντας τις δυνάμεις του Κιέβου από τη δυνατότητα επιτυχημένων ενεργειών αντιπερισπασμού.
«Ο στρατός μας ήταν προετοιμασμένος για τη νέα ρωσική χερσαία επίθεση στη γραμμή επαφής του Χάρκοβου» δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι. «Η Ουκρανία τους αντιμετώπισε επιτόπου με ταξιαρχίες και πυροβολικό» συμπλήρωσε, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Μόσχα να στείλει περισσότερα στρατεύματα για να επιμείνει στην απόπειρα προέλασής της.
Ενισχύσεις από το Κίεβο
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις για να βοηθήσει στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Περίπου στις 5 το πρωί έγινε προσπάθεια του εχθρού να διασπάσει τις αμυντικές γραμμές μας υπό την κάλυψη τεθωρακισμένων. Μέχρι στιγμής οι επιθέσεις αυτές έχουν αποκρουστεί, μάχες διαφορετικής έντασης συνεχίζονται».
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Associated Press θεωρούν πως η επίθεση στο Χάρκοβο ενδεχομένως σηματοδοτεί την έναρξη της ρωσικής απόπειρας να δημιουργήσει «ζώνη ανάσχεσης» για τη Νότια Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δεσμευτεί στις αρχές του χρόνου να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη για να σταματήσει τις συχνές ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και σε άλλες ρωσικές συνοριακές περιοχές.
Η κυβέρνηση του Κιέβου φέρεται να γνώριζε για τα σχέδια των Ρώσων, καθώς τελευταία συγκέντρωναν χιλιάδες στρατεύματα κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων, κοντά στις περιοχές του Χάρκοβου και του Σούμι. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να ωθήσουν τις ουκρανικές ακόμα και 10 χιλιόμετρα πίσω από τα ρωσικά σύνορα. Το Χάρκοβο, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω της εγγύτητάς του με τη Ρωσία, σφυροκοπείται από αέρος εδώ και μήνες, σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις ενεργειακές υποδομές της περιοχής.
Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι απέλυσε την Παρασκευή τον επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς, της υπηρεσίας που θεωρήθηκε υπεύθυνη για το θρυλούμενο σχέδιο δολοφονίας του, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς του Κιέβου, εκπορευόταν από τη Μόσχα. Με Προεδρικό Διάταγμα αποπέμφθηκε ο Σέρχιι Ρουντ χωρίς να οριστεί αντικαταστάτης του.
Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι συνέλαβε δύο άνδρες, συνταγματάρχες στην Κρατική Φρουρά, με την κατηγορία πως σχεδίαζαν τη δολοφονία του Ζελένσκι και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας. Οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι στρατολογήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Πάντως δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το πόσο προχωρημένο ήταν το σχέδιο και σε ποιο σημείο του αποτράπηκε.
Νίκος Κυριακίδης
Ακάθεκτος ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Ράφα
«Ανοίγει δρόμο» για την προαναγγελθείσα ευρεία χερσαία επιχείρηση
Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από την ανατολική Ράφα μετά την πρώτη εντολή εκκένωσης, στις 6 Μαΐου ● Αντίστοιχες διαταγές και για Τζαμπάλια και Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ● «Κούφιες» αντιδράσεις από Ε.Ε. και ΟΗΕ
Σε νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στη Ράφα, προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, καλώντας κι άλλους κατοίκους της πόλης να την εγκαταλείψουν, καθώς φαίνεται να είναι στην τελική ευθεία για την ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό.
Την ώρα που οι προσπάθειες μεσολάβησης για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί υποκριτικά να δείξει στον πλανήτη πως ο ίδιος και η χώρα του κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την εκτεταμένη εισβολή στη Ράφα. Δημοσίευμα μάλιστα της Washighton Post μιλά για ανταλλάγματα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ προκειμένου η στρατιωτική επιχείρηση να είναι «περιορισμένη». Ο ίδιος ο Μπάιντεν εξάλλου εκτίμησε το Σάββατο ότι μια ανακωχή είναι εφικτή «αύριο», αν η Χαμάς αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που κρατά. «Θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός αύριο αν η Χαμάς απελευθέρωνε τους ομήρους», τόνισε συγκεκριμένα στη διάρκεια εκδήλωσης κοντά στο Σιάτλ.
Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα ότι δύο γιατροί σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. «Τα πτώματα του γιατρού Μοχάμεντ Νιμρ Καζάτ και του γιου του, του γιατρού Γιούσεφ, εντοπίστηκαν μετά από πλήγμα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μαρτύρων του αλ Άκσα», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοιβάζονται 1,4 εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες, σφοδρά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο τομέα κοντά στο σημείο διέλευσης που ενώνει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο, η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ως υπεύθυνο για την «απαράδεκτη επιδείνωση» της κατάστασης στον θύλακα
Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις κατά μιας ευρείας κλίμακας επιχείρηση, ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν από την Τρίτη επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης, αφού ζήτησαν επανειλημμένα από τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν.
Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από την ανατολική Ράφα μετά την πρώτη εντολή εκκένωσης, που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τον στρατό. Αντίστοιχη εντολή χθες ανέφερε ότι οι περιοχές της ανατολικής Ράφα που πρέπει να εκκενωθούν «είναι θέατρο τρομοκρατικών επιχειρήσεων της Χαμάς».
«Είμαστε χαμένοι. Τι πρέπει να κάνουμε; Πού πρέπει να πάμε;», διερωτήθηκε η Γισάμ Γιάσιν, δημοσιογράφος.
Ο Φαρίντ Αμπού Έιντα, που εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας για τη Ράφα, είναι αναγκασμένος να αναζητήσει νέο καταφύγιο. «Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και οι βομβαρδισμοί πλησιάζουν. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος», καταγγέλλει.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης και για την Τζαμπάλια και τη Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξηγώντας ότι προχώρησε «σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση» στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς «προσπάθησε να ανασυνταχθεί» σε πολλές περιοχές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις εντολές απομάκρυνσης και ζήτησε από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε «χερσαία επιχείρηση στη Ράφα».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για «μια κολοσσιαία ανθρωπιστική καταστροφή» σε περίπτωση επιχείρησης στη Ράφα, την οποία το Ισραήλ θεωρεί τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα «άμεση» εκεχειρία, επιστροφή των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο, για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Γκουτέρες σε μήνυμά του μέσω βίντεο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Κουβέιτ.
Υπενθυμίζοντας τη θέση της Ε.Ε. στο θέμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη μαζική απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Ράφα προς «μη ασφαλείς περιοχές».
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε χθες στο Τelegram τον θάνατο ενός Ισραηλινού ομήρου, που κρατείτο στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο όμηρος αυτός εμφανιζόταν ζωντανός.
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων – μια οργάνωση που εκπροσωπεί κάποιες από τις οικογένειες των ομήρων -- αναγνώρισε μέσω του βίντεο τον άνδρα ως τον Ναντάβ Πόπλγουελ, έναν Ισραηλοβρετανό 51 ετών, που απήχθη από το κιμπούτς Νιρίμ.
Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ απέδωσαν τον θάνατό του «σε τραύματα που υπέστη όταν τα σιωνιστικά μαχητικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν το σημείο όπου κρατείτο πριν περισσότερο από έναν μήνα».
Ερωτηθείς, ο στρατός του Ισραήλ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Χθες το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας την επιστροφή των ομήρων. «Φέρτε τους πίσω τώρα!», έγραφε ένα πανό.
Παράλληλα, στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου, φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του ότι έχουν εγκαταλείψει τους ομήρους.