Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μην δουν τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία «ανέξοδης διαμαρτυρίας»
Τον πήχη για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου έβαλε και επισήμως ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει 33.12% και τουλάχιστον αυτό το ποσοστό θέλουν να πιάσουν και φέτος οι «γαλάζιοι». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν κόμματα που θέλουν να αναγάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και υπογράμμισε χαρακτηριστικά «εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε». Για να τονίσει πως το πολιτικό μήνυμα από την αναμέτρηση του Ιουνίου πρέπει να αποπνέει «σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια».
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μην δουν τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία «ανέξοδης διαμαρτυρίας». Και αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην «ακροδεξιά πολυκατοικία», λέγοντας πως «μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή».
Το επεισόδιο Φλώρου - Γραμμένου
Κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο ανάμεσα στους βουλευτές Φλώρο και Γραμμένο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό» και υπογράμμισε πως δεν γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να γίνεται αρένα του μποξ. «Βρεθήκαμε απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή με πράξεις, όχι με λόγια» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε βέλη τόσο προς την Ελληνική Λύση όσο και προς το κόμμα Νίκη.
Από το γαλάζιο στρατόπεδο ασκούν κριτική σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά για το γεγονός πως επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και ευαίσθητα θέματα για να κερδίσουν ψήφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της χριστιανικής πίστης ( σαν να υπάρχει κάποιο «χριστιανόμετρο») ενώ αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια».
Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα επισκεφθούν δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι. Από την κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι το επόμενο διάστημα θα πέσουν οι τόνοι και στόχος είναι να μην υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά σε εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Βέλη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
«Έχουμε αντίπαλο κι αυτός είναι τα προβλήματα των πολιτών» σημείωσε για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή «πολυκατοικία» είναι δικό τους θέμα». Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε – με αφορμή την μη κατάθεση υπομνήματος από την Κουμουνδούρου για την απαγόρευση συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές – πως «ο φασισμός και ό,τι αυτός πρεσβεύει δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή».
Κριτική υπήρχε προς την αξιωματική αντιπολίτευση και για θέματα που άπτονται της οικονομίας, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει κοστολογημένη πρόταση για την επόμενη μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων επεσήμανε πως: αυτό το οποίο βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν παραπέμπει σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κράτος δικαίου, ενώ εξαπέλυσε πυρά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως δεν υπάρχει τέλειο Κράτος Δικαίου, εξ ου και η Κομισιόν υποδεικνύει σε όλες τις χώρες βελτιώσεις και προσέθεσε πως έχουμε περιθώρια βελτίωσης αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία του Νότου. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου λέγοντας πως «με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό….».
Για ποια θέματα κλείνει η συζήτηση
Έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως ακόμα και αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο καλό « δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, ούτε θα προκηρυχθούν εκλογές». Μάλιστα εξαπέλυσε βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, λέγοντας «είναι παράδοξο να ζητά κάποιος πρόωρες εκλογές, όταν έχει πήχη στο 17% αλλά αυτό δεν αφορά εμένα».
Όσον αφορά στο αν θα αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα σημείωσε πως η συζήτηση αυτή «μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα- δεν με αφορά καθόλου όμως».
Οι αναφορές στα εθνικά
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών ο πρωθυπουργός σημείωσε πως«θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε». Όπως είπε σκοπός είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση «η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα» και μεταξύ άλλων σημείωσε πως δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες, έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές και υπάρχει το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά .
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να στείλει ούτε S-300 ούτε Patriot. Όπως είπε μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε, ενώ επεσήμανε πως είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες έχει υπάρξει δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε πως Ελλάδα και Ισπανία δέχονται έντονη πίεση από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Καλλιάνος: Νομικά κινείται ο βουλευτής της ΝΔ για τον θάνατο του πατέρα του
Νομικά θα κινηθεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Νομικά θα κινηθεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του μετά τον θάνατο του πατέρα του και τα παράπονα που είχε εκφράσει για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένειά του στο νοσοκομείο.
«Δεν ξέρω πού είμαι, είμαι θολωμένος, δεν έχω δύναμη να μιλήσω, να περπατήσω. Σκέφτομαι το παιδί μου, τη γυναίκα μου, τη μητέρα μου. Λέω "δεν μπορείς να αφήσεις τώρα τα πάντα, να πεθάνεις κι εσύ". Η ζωή θα συνεχιστεί άλλα ο πόνος θα μείνει. Δεν μου είχε κοπεί ποτέ η καρδιά στα δύο, το έζησα σήμερα» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καλλιάνος στο Mega.
«Το σύστημα Υγείας ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τον πατέρα μου σε κάποια ΜΕΘ. Μπαίνεις στην πλατφόρμα και αυτομάτως σε βάζουν σε κάποια ΜΕΘ. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι ο κ. Κακίσης, διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής στο "Αττικόν" δεν έβαζε τον πατέρα μου στην πλατφόρμα. Εκτιμούσε ότι ήταν πολύ καλά, ότι ήταν άψογες οι εξετάσεις του, το ίδιο ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου», είπε.
Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καλλιάνος τόνισε πως ο αδερφός του, γιατρός στο επάγγελμα, «είχε πέσει στα πόδια του κ. Κακίση και του έλεγε ότι δεν θα αντέξει αν δεν μπει σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας».
«Δεν ήταν το προβλήμα του συστήματος Υγείας. Το πρόβλημα ήταν ότι συγκεκριμένοι τρεις άνθρωποι έλεγαν ότι ο πατέρας μου είναι καλά και δε χρειάζεται να μπει ούτε σε ΜΕΘ ούτε σε ΜΑΘ. Αν είχαν ακούσει τον αδερφό μου, αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου θα ήταν εδώ δίπλα στο αυτοκίνητο και θα πηγαίναμε μια καθιερωμένη βόλτα» πρόσθεσε ο Γιάννης Καλλιάνος, λέγοντας ότι πρόκειται να αναζητήσει το δίκιο του νομικά.
Γεωργιάδης: Έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα
«Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει αν ένας γιατρός, την ώρα που πρέπει να κάνει μια θεραπεία, αν πρέπει να κάνει το Α ή το Β», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το ζήτημα του θανάτου του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, ενώ παράλληλα σχολίασε και τις δηλώσεις του αδερφού του βουλευτή της ΝΔ.
Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον Γιάννη Καλλιάνο, τον φίλο μου. Θα ήθελα ανθρώπινα να πω ότι έκανε ως γιος ό,τι περισσότερο μπορούσε να κάνει για τον πατέρα του. Έχει τύχει να χάσω τον πατέρα μου σε πολύ νεαρά ηλικία και ξαφνικά ένιωσα μόνος στα 17 μου χρόνια. Να ζήσουν να τον θυμούνται. Ήταν ένας καλός πατέρας και έκανε καλά παιδιά».
Αδελφός Καλλιάνου: «Δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν καταλυθεί τα πάντα»
Από την πλευρά του ο αδερφός του Καλλιανού, Χρήστος, εξέφρασε την απόλυτη απογοήτευση του για το δημόσιο σύστημα Υγείας λέγοντας πως «δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν καταλυθεί τα πάντα. Και αν ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός ευαγγελίζονται κάτι άλλο ας έρθουν να μου το πουν τετ α τετ. Τους προκαλώ με τις γνώσεις και το ήθος που έχω».
Μιλώντας στον Alpha, ο γιατρός Χρήστος Καλλιανός υποστήριξε ότι η διασωλήνωση έγινε για το «θεαθήναι», σημειώνοντας ότι ουδέποτε ζήτησε την τοποθέτηση του πατέρα του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
«Δεν αποφάσιζε ο καθηγητής να τον βάλει στην πλατφόρμα της μονάδας, να μας δώσει αυτή την ελπίδα. Δεν ήθελα να πάει στην πλατφόρμα ο πατέρας μου και να πεθάνει ένα παιδί 20 χρονών. Δεν ζήτησα ποτέ ΜΕΘ, ζήτησα ΜΑΦ. Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δηλαδή σε κάποιο νοσοκομείο που έχουν. Τον στεγνώνανε συνέχεια με αιμοκαθάρσεις» είπε.