Ν. Δ: Πάσχα στο χωριό με το… βλέμμα στις κάλπες για τους βουλευτές - Στη «Δεξιά του Κυρίου» ψάχνει να βρει αποκούμπι ο Μητσοτάκης

Τα δύσκολα θέματα και η επιχείρηση πειθούς των ψηφοφόρων

 

Στις εκλογικές τους περιφέρειες θα βρεθούν υπουργοί και βουλευτές της Νέας  Δημοκρατίας για το Πάσχα και θα έχουν την ευκαιρία  να συνομιλήσουν με τους ψηφοφόρους στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Οι «γαλάζιοι» θέλουν να προβάλουν ένα θετικό αφήγημα,  ωστόσο παράλληλα γνωρίζουν πως θα ακούσουν και παράπονα για θέματα της επικαιρότητας.

 

Στο  στρατόπεδο της ΝΔ εστιάζουν στην κρισιμότητα της επερχόμενης αναμέτρησης και το μήνυμα αυτό καλούνται να εκπέμψουν και οι βουλευτές στο δρόμο προς τις κάλπες. « Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία που πρέπει να κερδηθεί» τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και στόχος τώρα είναι να κλείσουν μέτωπα

 

Παρουσίαση ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Παρουσίαση ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ 

 

Στις εκλογικές τους περιφέρειες θα βρεθούν υπουργοί και βουλευτές της Νέας  Δημοκρατίας για το Πάσχα και θα έχουν την ευκαιρία  να συνομιλήσουν με τους ψηφοφόρους στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Οι «γαλάζιοι» θέλουν να προβάλουν ένα θετικό αφήγημα,  ωστόσο παράλληλα γνωρίζουν πως θα ακούσουν και παράπονα για θέματα της επικαιρότητας.

 

Στο  στρατόπεδο της ΝΔ εστιάζουν στην κρισιμότητα της επερχόμενης αναμέτρησης και το μήνυμα αυτό καλούνται να εκπέμψουν και οι βουλευτές στο δρόμο προς τις κάλπες. « Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία που πρέπει να κερδηθεί» τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και στόχος τώρα είναι να κλείσουν μέτωπα

 

Στο κυβερνών κόμμα ξέρουν  πως ένα κομμάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων, δεν είδε με θετικό μάτι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο (με το οποίο είχε διαφωνήσει η Εκκλησία). Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν υπουργοί  και βουλευτές που βρέθηκαν αντιμέτωποι  με μεμονωμένες αντιδράσεις στους ναούς και  υπήρξαν και παρεμβάσεις ορισμένων ιερέων.

 

Tο ζητούμενο για την κυβέρνηση  είναι να πέσουν οι τόνοι και με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή    ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο σε δομές της αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι. Οι γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν πως σταδιακά το κλίμα θα βελτιωθεί και ευελπιστούν πως δεν θα υπάρξουν απρόοπτα την Μεγάλη Εβδομάδα

 

Ο πονοκέφαλος για τους βουλευτές

 

Ένα ακόμα θέμα που προκαλεί … πονοκέφαλο στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που ετοιμάζονται για Πάσχα στο χωριό είναι η πορεία των τιμών (η ακρίβεια παραμένει σε όλες τις δημοσκοπήσεις το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών). Από το κυβερνών κόμμα μιλούν για παρεμβάσεις σε τρεις άξονες:  αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών μόνιμα μέτρα, έκτακτα μέτρα όποτε υπάρχει ανάγκη και έλεγχοι  στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων κερδοσκοπίας.

 

«Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας καλούνται να προβάλλουν στις εκλογικές περιφέρειες και οι βουλευτές, σημειώνοντας πως έχουν  γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια που δεν πρέπει να τεθούν εν κινδύνω.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια. Βέβαια το πιθανότερο είναι η σχετική συζήτηση να γίνει μετά το Πάσχα δηλαδή πολύ κοντά στις ευρωεκλογές και επομένως να αποτελέσει αφορμή και για ένα … μπρα ντε φερ των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν τις κάλπες.

 

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές απ’ την κυβέρνηση δεν δίνεται  μόνο βαρύτητα σε θέματα που άπτονται της οικονομίας αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών. Σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ».

 

«Επιστράτευση» υπουργών και βουλευτών

 

Στην Πειραιώς υπάρχει μαραθώνιος συσκέψεων με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου . Δώδεκα  κορυφαίοι υπουργοί έχουν ήδη  πάρει «φύλλα πορείας»  και καλούνται να τρέξουν συγκεκριμένες περιφέρειες

 

Επίσης  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους βουλευτές και η αρχή έγινε τη Δευτέρα με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας,  που εκλέγονται στα νησιά και την Στερεά Ελλάδα (και ακολουθούν από σήμερα μέχρι την Μεγάλη Τρίτη νέες συναντήσεις). Αυτό που τονίζεται είναι πως πρέπει οι βουλευτές να βγουν μπροστά, εστιάζοντας τόσο στα όσα έχουν γίνει όσο και στα όσα δρομολογούνται για  την επόμενη μέρα.

 

Όπως είναι φυσικό τη χώρα καλούνται να οργώσουν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και ενδιαφέρον έχουν και τα πρώτα ευρήματα για τα πρόσωπα που προηγούνται στις  προτιμήσεις των γαλάζιων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της  Opinion Poll για τις ευρωεκλογές στην πρόθεση ψήφου προηγείται με διαφορά ο Γιώργος Αυτιάς, ενώ στις πρώτες πέντε θέσεις είναι ακόμα ο  Πύρρος Δήμας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, και ο Φρέντι Μπελέρης. Ακολουθούν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Βούλα Πατουλίδου, η Μαρία Σπυράκη και η Νόνη Δούνια.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

 

Στη «Δεξιά του Κυρίου» ψάχνει να βρει αποκούμπι ο Μητσοτάκης

 

kyriakos ieronymos

 

Να επαναπροσεγγίσει την Εκκλησία προσπαθεί τώρα ο πρωθυπουργός για να μπορέσει να συγκρατήσει τις διαρροές προς τα (ακρο)δεξιά του κόμματος. Η αρχή έγινε με τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο υπουργείο και ακολουθεί η επίσκεψη που θα κάνουν ο Κ. Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος την Παρασκευή σε εκκλησιαστική δομή.

 

Δεν κρύβεται με τίποτα το άγχος του πρωθυπουργού για τις διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς την Ακροδεξιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, η οποία έχει ως σημείο τερματισμού τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχει αναδειχτεί σε νούμερο ένα αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη το πώς θα μπορέσει να συγκρατήσει αυτές τις διαρροές προς τα (ακρο)δεξιά του κόμματός του.

 

Εξ ου και επέλεξε να εντάξει στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο τον Φρέντι Μπελέρη, με το γνωστό σκοτεινό και ακροδεξιό παρελθόν (προκαλώντας έτσι και την κριτική ότι πορεύεται με βάση τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και ότι δεν υπολογίζει τον αντίκτυπο στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας). Εξ ου και τώρα επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει την Εκκλησία, μετά το βαθύ ρήγμα που υπήρξε μεταξύ τους, ύστερα από την ψήφιση της ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αφού είναι γνωστό ότι η Εκκλησία επηρεάζει μεγάλο κομμάτι της βάσης της Ν.Δ. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, ώστε να ξαναμπορέσει να επενδύσει προεκλογικά, όπως κάνει πάντα πριν από εκλογικές αναμετρήσεις, στη «Δεξιά του Κυρίου».

 

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό ότι, την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τις δομές της αρχιεπισκοπής στον Ωρωπό. Μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τον κ. Ιερώνυμο, στο υπουργείο. Αλλωστε, ο χαρακτηρισμός «εθιμοτυπική» (άνευ δηλαδή συγκεκριμένου λόγου) που έδωσε το υπουργείο στη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώνει και τη σκοπιμότητά της από την πλευρά της κυβέρνησης στον προεκλογικό αυτό χρόνο.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «η σχέση του υπουργείου με την Εκκλησία είναι ιστορική, έχει έναν βαθύ συμβολισμό, ανάγεται στην ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Βεβαίως, όπως έχετε πει και εσείς πάρα πολλές φορές, αποσκοπούμε στο ίδιο, πολιτεία και Εκκλησία: στο καλό του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ μας, πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας, πάντοτε, όμως, και με πνεύμα συναλληλίας», με τον κ. Ιερώνυμο να αναφέρει από τη δική του πλευρά ότι «είναι δύσκολος ο δρόμος, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, από διάφορους χώρους, και είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές να τα αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό χρειάζονται και οι κατά καιρόν συναντήσεις» και ότι «η συνεργασία είναι το καλύτερο μέσο, το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν κάθε φορά».

 

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας (Real FM) την επικείμενη κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου στον Ωρωπό «πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη» και λέγοντας ότι «ο αρχιεπίσκοπος πρωταγωνιστεί σε πάρα πολλές τέτοιες ενέργειες, χωρίς να επιδιώκει, σε καμία περίπτωση, τα φώτα της δημοσιότητας. Το γεγονός ότι η Εκκλησία διατύπωσε τη διαφωνία της σε ένα νομοσχέδιο, δεν αναιρεί τη διαχρονική σχέση σεβασμού, αλληλοσεβασμού του κράτους, της πολιτείας, με την Εκκλησία. Αυτό επαναβεβαιώνεται και στη συγκεκριμένη επίσκεψη και δεν ξεκινά τώρα ούτε τελειώνει τώρα».

 

Και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ζυμώσει τους βουλευτές του, εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά βέβαια και εν όψει της μετάβασής τους στις εκλογικές περιφέρειές τους για το Πάσχα. Ετσι, χθες, ο Κυρ. Μητσοτάκης (εκτός από την ανάθεση σε κορυφαίους υπουργούς των περιφερειών της χώρας, για τους οποίους ο σχεδιασμός είναι να κάνουν περιοδείες, μόνοι ή και με κλιμάκια, και να λειτουργούν και ως «σύνδεσμοι» με τον κεντρικό μηχανισμό), είδε επίσης τους βουλευτές της Ν.Δ. Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, με αντικείμενο συζήτησης τα διακυβεύματα του κόμματος για τις ευρωεκλογές και την προεκλογική δραστηριοποίησή τους στις περιφέρειές τους στο πλαίσιο της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας.

 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει για τον ίδιο λόγο να βλέπει τους βουλευτές του σε γκρουπ των 20 περίπου ατόμων. Τα γκρουπ αυτά με τους υπόλοιπους βουλευτές αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και τη Μ. Τρίτη. Ισως, λένε οι πληροφορίες και τη Μ. Δευτέρα.

 

Γιάννης Μπασκάκης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ