Η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών τον προηγούμενο μήνα τόνισε τη συνεχόμενη ακρίβεια στην ελληνική αγορά. Μάλιστα φαίνεται ότι το αίσθημα είναι τόσο έντονο που συχνά θεωρούμε ότι πληρώνουμε τα εισαγώμενα προϊόντα πιο φθηνά από τα εγχώρια. Πόσο πιθανό είναι αυτό;
“Σε κάποιες περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να τύχει να είναι φθηνότερα τα εισαγωγής από τα ελληνικά λόγω συνθηκών. Για παράδειγμα σε μικρές παραγωγές προϊόντων υπό κάποιες καιρικές συνθήκες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όπως γειτονικές χώρες, μπορεί να τύχει να αγοράσω ως μανάβης ελληνικό σπανάκι με τρία ευρώ και το ιταλικό να κάνει 2,5. Έτσι ο καταναλωτής θα δει ότι το εισαγωγής είναι πιο φθηνό”, εξηγεί ο Στέλιος Χαρκιολάκης από το μανάβικο Μποστάνι στο Παγκράτι. “Συμβαίνει σε κάποιες καταστροφές που χτυπούν τις δικές μας καλλιέργειες που είναι πιο ευπαθείς. Τέτοιες είναι σπανάκια, μαρούλια, κρεμμυδάκια φρέσκα, σαλάτες, χορταρικά”.
Προϊόντα εισαγωγής θα βρούμε σίγουρα όταν δεν επαρκούν τα εγχώρια. Τα τελευταία χρόνια η αίσθηση ότι όλα έχουν ακριβύνει είναι πέρα για πέρα αληθινή. Προϊόντα που ήταν στα 0,50 λεπτά πήγαν αυτόματα στο ευρώ. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι με αυτή την αύξηση δεν βγαίνει κερδισμένος ο παραγωγός καθώς καλείται να καλύψει τα κόστη των μεταφορικών, των λιπασμάτων και των ζωωτροφών που έχουν αντίκρυσμα στην τιμή του αγροτικού προϊόντος.
Η έλλειψη διαφάνειας στη διατροφική αλυσίδα αποτελεί με τη σειρά της ένα ακόμα ζήτημα. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Αλεξάκης στο ρεπορτάζ του για το NEWS 24/7, οι Έλληνες αγρότες, αλιείς, μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι, με βάση τα όσα αναφέρουν οι άνθρωποι της παραγωγής, παράγουν ακριβά και πουλάνε φθηνά σε ένα πλαίσιο ανεξέλεγκτων “ελληνοποιήσεων” αλλά και εισαγωγών χωρίς ελέγχους για υπολείμματα φαρμάκων κτλ από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), η Ελλάδα είναι πολύ καλή αγορά για τα δικά μας προϊόντα όσο παράξενο και αν μας φαίνεται. “Πουλάμε ακριβά σε σχέση με αυτό που πουλάμε στο εξωτερικό. Και γιατί πουλάμε φθηνά στο εξωτερικό; Γιατί οι κύριες αγορές μας εκεί είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Σερβία, που είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος και στις οποίες δεν πάνε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα και αφήνουν αυτές τις αγορές σε εμάς. Και ερχόμαστε εμείς να αγωνιστούμε κι αυτούς, οι οποίοι παίρνουν “μαύρα”, προϊόντα μέσα από τα χωράφια, χωρίς να πληρώνουν φόρους και χωρίς να πληρώνουν το εργατικό κόστος στην Ελλάδα, μιας και συσκευάζουν τα προϊόντα στη Βουλγαρία και Ρουμανία και τα πουλάνε στις αγορές, που πάμε να πουλήσουμε και εμείς”.
Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΣ ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
Σε σχέση με τους μεσάζοντες ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε ότι “κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδίσουν και μπορώ να σας πω ότι αυτοί δεν ήταν οι παραγωγοί αλλά οι ενδιάμεσοι. Αυτό το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του συνεταιριστικού κινήματος που έχει ρίζες βαθιές στην τελευταία 20 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε λειτουργικό το συνεταιριστικό κίνημα και αποδοτικό για τον παραγωγό και τον καταναλωτή”.
Η λαϊκή αγορά αποτελεί το μέρος όπου μπορείς ακόμα να προμηθευτείς φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Και η καλύτερη ώρα για να το πετύχεις είναι το μεσημέρι, όπως υποδεικνύει ο Στέλιος Χαρκιολάκης. Αναζήτησε τους πάγκους παραγωγών, οι οποίοι έχουν φέρει τα προϊόντα τους από το χωράφι το ίδιο πρωί. “Θα βρεις πολύ ωραία και οικονομικά κηπευτικά και εσπεριδοειδή, υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, δεν μιλάμε όταν έχει ακραία ζέστη”. Πριν βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα για τις τιμές, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλα τα παραπάνω – από τα προϊόντα που “βαφτίζονται” ελληνικά μέχρι τις νοθείες που δεν αποτελούν μόνο οικονομική απάτη αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ