Μια μαύρη επέτειος ξημέρωσε σήμερα, με τη χώρα - σε πείσμα δηλώσεων από κορυφαία υπουργικά χείλη - να κινείται σε ρυθμούς άφατου πένθους, έναν χρόνο μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, με το σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» να αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα της σημερινής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που αναμένεται να βγάλει στους δρόμους, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συγγενείς των 57 νεκρών στο δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, των τραυματιών, αλλά και όσων έζησαν την απίστευτη τραγωδία κι έχουν καταδικαστεί να την κουβαλούν στη μνήμη τους για όσο ζουν.
Στον σημερινό απεργιακό ξεσηκωμό, με επίκεντρο τη θλιβερή επέτειο, ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γιατροί ενώνουν τις φωνές τους για απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη των θυμάτων, καλύτερους μισθούς για καταπολέμηση της ακρίβειας, δημόσια δωρεάν παιδεία και στήριξη του ΕΣΥ. Τέσσερα τα απεργιακά καλέσματα στο κέντρο της Αθήνας και δεκάδες σε πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Στο πλαίσιο των δίκαιων διεκδικήσεων της κοινωνίας, χειρόφρενο έχουν τραβήξει τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε επίπεδο πολιτικής, λίγους μήνες μετά τις ντροπιαστικές δηλώσεις Γεωργιάδη - Βορίδη για το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης απέναντι σε αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα έγκλημα και λίγες ημέρες μετά το άρον άρον κλείσιμο της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνησή του, κορυφώνεται η σύγκρουση στη Βουλή, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει πρόσβαση στη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή Λάρισας, πηγές του κυβερνητικού προεδρείου να απαντούν ότι «θα την έχετε μόλις τη λάβουμε», ενώ στην Ολομέλεια, σφοδρή κριτική ασκούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.
Σε αυτό το κλίμα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέως Καραμανλής, επί των ημερών του οποίου συνέβη το δυστύχημα που «πάγωσε» τη χώρα και αφού σόκαρε το πανελλήνιο με τον κυνισμό του κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική, προέβη σήμερα σε μια επιεικώς υποκριτική δήλωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το φοβερό δυστύχημα.
Η δήλωση του Κώστα Αχιλλέως Καραμανλή
Ένα χρόνο μετά, η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.
Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση.
Όμως, η σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, τους τραυματίες και τους επιβάτες που βίωσαν την τραγωδία, και βέβαια τους συγγενείς των θυμάτων.
Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας.
Πολιτικό Γραφείο Κώστα Καραμανλή
Βουλευτή Ν. Σερρών
«Δεν θα αφήσει κανείς να ξεχαστεί αυτή η τραγωδία. Θα υπάρξει δικαίωση, είναι κάτι παραπάνω από θέμα τιμής να βρεθεί τι έφταιξε. Στην Κρήτη, έχουμε μία ευχή: “Να είναι καλά τα παιδιά σου”. Ένας χρόνος είναι μία αιωνιότητα [...] Όπως όλοι και ο κ. Καραμανλής θα κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη», εξέφρασε την εμπιστοσύνη της σε δηλώσεις της στο OPEN η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Το έγκλημα στα Τέμπη όμως έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναδεικνύουν την κρατική ευθύνη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει δίωξη κατά 23 προσώπων. Ενδεικτική είναι η σημερινή ανάρτηση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σόφι Ιντ' Βελτ στο X (πρώην Twitter) για την ανάγκη να έρθουν στο φως όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία και πάνω απ' όλα, να αποδοθεί δικαιοσύνη.
«Πριν από ένα χρόνο σαν σήμερα, 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη της Ελλάδας. Το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε εγκατασταθεί το απαιτούμενο σύστημα σιδηροδρομικής ασφάλειας. Είναι ζωτικής σημασίας να έρθουν στο φως όλα τα γεγονότα και να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Στο μεταξύ, σχεδόν 840.000 πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.
Μετά από αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίας της χώρας θα χτυπήσουν το πρωί 57 φορές, μία για κάθε ψυχή που χάθηκε.
Μετά το σχετικό αίτημα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με ανακοίνωσή της ενημέρωσε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας για αυτή την πρωτοβουλία.
Στη Λάρισα, μνημόσυνο στον τόπο της τραγωδίας και απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα, με αφορμή τη μαύρη επέτειο.
Το μεσημέρι στον τόπο του δυστυχήματος θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο, ενώ όλες οι ενορίες της Μητροπόλεως θα προβούν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες.
Στις 10.30 το πρωί, είναι προγραμματισμένη η απεργιακή συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ θα αποκαλυφθεί και μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων.
Συγκέντρωση πραγματοποιεί σήμερα, μετά από σχετικό κάλεσμα, το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.