Περίπου 120 Ουκρανοί πολίτες είναι προς το παρόν κρατούμενοι στην Ελλάδα, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν ως πλήρωμα σε πλοία που μετέφεραν παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ιταλία
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Μαξίμ Τούρκιν, διεθνή κυκλώματα προσλαμβάνουν Ουκρανούς ναυτικούς που αναζητούν εργασία στην Τουρκία ή στην Ελλάδα, να εργαστούν σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν για τις παράνομες δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, οι Ουκρανοί που κρατούνται στην Ελλάδα είναι τα μέλη των πληρωμάτων των σκάφων РС300 №97, MekongSpirit, Golendri, Andromeda, που συνελήφθησαν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
Η εκτελούσα χρέη πρεσβευτή της Ουκρανίας, Άννα Τισένκο, και ο πρόξενος Μαξίμ Τούρκιν τόνισαν την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων που παρασύρουν Ουκρανούς ναυτικούς σε παράνομες δραστηριότητες, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στην ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, η εκτελούσα χρέη πρεσβευτή Άννα Τισένκο και ο πρόξενος Μαξίμ Τούρκιν.
«Η πρεσβεία της Ουκρανίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για την εξασφάλιση της προξενικής και νομικής υποστήριξης των Ουκρανών πολιτών που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και συστηματικά μέτρα πρόληψης με σκοπό να μην παρασύρονται ως προς τη συμμετοχή τους σε παράνομες δραστηριότητες για την παράνομη μεταφορά μεταναστών» διαβεβαίωσαν από κοινού.
Μάλιστα, με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας των ουκρανικών αρχών με τις αρμόδιες ελληνικές πάνω στο θέμα αυτό, τον περασμένο μήνα, έπειτα από εντολή του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, ήρθε στην Ελλάδα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης των Προξενικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Βασίλι Κίριλιτς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τους εκπρόσωπους των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Επίσης, ο Ουκρανός αξιωματούχος επισκέφτηκε τους Ουκρανούς κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού και Ναυπλίου.
Επιπλέον, το θέμα εξετάστηκε στην Αθήνα και από τους αντιπροσώπους των αρμοδίων αρχών της Ουκρανίας και της Ελλάδας, κατά την επίσκεψη εργασίας, επίσης τον Μάρτιο, ουκρανικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Αστυνομίας της Ουκρανίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Η ουκρανική πρεσβεία χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών, τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός διμερούς μηχανισμού με σκοπό να μην παρασύρονται οι πολίτες σε παράνομες δραστηριότητες. Ενδεικτικά, αναδεικνύει πως έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρατουμένων για τις παραπάνω κατηγορίες Ουκρανών ναυτικών, αναφέροντας πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο έχουν συλληφθεί τέσσερις σε σύγκριση με τους 20 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η ουκρανική πλευρά, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας, βασίζεται στην ολοκληρωμένη διερεύνηση των επιπτώσεων και σύντομη επιστροφή των Ουκρανών πολιτών στην πατρίδα τους.
Πηγή: dikaiologitika.gr