Η ενδοκρινολόγος του L. Medical Λουτρακίου κα Αικατερίνη Παπαδοπούλου σας ενημερώνει για όσα αφορούν τον σημαντικότερο ανθρώπινο αδένα, τον Θυρεοειδή.
14 σημάδια για προβλήματα με το θυρεοειδή
Εφόσον πολλά από τα συμπτώματα των προβλημάτων με το θυρεοειδή θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Τα προβλήματα με το θυρεοειδή είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι μπορεί να πιστεύετε. Τείνουν επίσης να παρουσιάζονται περισσότερο στις γυναίκες.
Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι παρατηρήσιμα ή ούτε καν παρόντα. Ωστόσο είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα που δείχνουν προβλήματα με το θυρεοειδή.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις για προβλήματα με το θυρεοειδή.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το θυρεοειδή αδένα
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται πάνω από την κλείδα και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δύο σημαντικών ορμονών (Τ3 και Τ4).
Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν:
- Την αύξηση.
- Την ανάπτυξη.
- Το μεταβολισμό.
- Τη θερμοκρασία του σώματος.
- Τον καρδιακό ρυθμό.
- Την αρτηριακή πίεση.
- Υπερθυρεοειδισμό, όταν το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό.
- Υποθυρεοειδισμό, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετές ορμόνες.
Και οι δύο παθήσεις είναι αποτέλεσμα ενός προβλήματος με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αντισώματα στο θυρεοειδή δεν του επιτρέπουν να λειτουργεί σωστά.
Σημάδια για προβλήματα με το θυρεοειδή
Δώστε προσοχή στα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε προβλήματα με το θυρεοειδή σας σωστά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Λύπη και κατάθλιψη
Η διάθεση επηρεάζεται από τα προβλήματα με το θυρεοειδή. Αυτό το είδος κατάθλιψης προκύπτει χωρίς φανερό λόγο.
Όταν ο αδένας παράγει υπερβολικά λίγες ορμόνες, τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν απότομα και αυτό μεταφράζεται σε αρνητικά συναισθήματα.
Αντιθέτως, αν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικά πολλές ορμόνες, μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς ανήσυχοι και αναστατωμένοι.
Αλλαγές στο βάρος
Αν ασκείστε και ακολουθείτε αυστηρή δίαιτα και παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να καταφέρνετε να χάσετε ούτε ένα κιλό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα με το θυρεοειδή.
Το ίδιο μπορεί να ισχύει αν δεν φαίνεται να μπορείτε να πάρετε βάρος, ανεξάρτητα από το πόσο τρώτε. Οι μεταβολικές αλλαγές συνδέονται στενά με αυτές τις ανισορροπίες. Για τον τρόπου που επηρεάζει η θυρεοιδής ορμόνη τον μεταβολισμό γράφουν σε μελέτη τους οι Mullur, R., Liu, Y.-Y., & Brent, G. A.
Δυσκοιλιότητα
Τα προβλήματα με την τουαλέτα, παρά το γεγονός ότι καταναλώνετε άφθονα λαχανικά και ίνες, αποτελούν ένα από τα κύρια σημάδια δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.
Αν υποφέρετε από χρόνια δυσκοιλιότητα που προκαλεί φούσκωμα και εντερικό πόνο, δείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Διαταραχές ύπνου
Αν δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε ή αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα χωρίς φανερό λόγο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο θυρεοειδή σας. Οι δυσκολίες ύπνου, οι εφιάλτες και η αϋπνία συνδέονται όλα με ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Τα προβλήματα με το θυρεοειδή μπορούν επίσης να εκδηλωθούν ως αυξημένη ανάγκη ύπνου και δυσκολία έγερσης νωρίς το πρωί. Ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί επιβραδύνει τις λειτουργίες του σώματος.
Πόνος στις αρθρώσεις
Το σύμπτωμα αυτό συνδέεται με αρκετές παθήσεις και ακόμα και με καθημερινές συνήθειες, όπως η υπερβολική άσκηση ή η άρση υπερβολικού βάρους.
Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, ειδικά στους βραχίονες και στα πόδια. Πρέπει να δοθεί προσοχή, επειδή αυτό με τη σειρά που μπορεί να μετατραπεί σε ινομυαλγία.
Ξηροδερμία
Οι ενυδατικές λοσιόν, οι κρέμες και τα λάδια δεν αρκούν: το δέρμα είναι πάντα ξηρό και «ξεφλουδίζει».
Το σύμπτωμα αυτό παρατηρείται περισσότερο στα πόδια και στο πρόσωπο. Οι μασχάλες και το τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να παρουσιάζουν ξηρότητα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό οφείλεται σε εφίδρωση που είναι λιγότερη από την κανονική.
Υψηλή χοληστερίνη
Η υψηλή χοληστερίνη σε μια εξέταση αίματος είναι κάτι ασυνήθιστο όταν ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή με λίγα λιπαρά.
Όταν ένα άτομο πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ο μεταβολισμός του σώματος είναι πιο αργός και δεν μπορεί να κάψει σωστά το λίπος. Αυτό κάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων να ανέβουν.
Απώλεια λίμπιντο
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ μπορεί να συνδέεται με ένα πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα. Η κακή διάθεση, η αύξηση βάρους και ο πόνος στις αρθρώσεις συχνά επιδεινώνουν την απώλεια της λίμπιντο.
Πόνος στον αυχένα
Ορισμένες κινήσεις του αυχένα προκαλούν πίεση που δεν σας επιτρέπει να καταπίνετε σωστά. Η βραχνάδα αποτελεί ακόμα ένα συνηθισμένο σύμπτωμα των προβλημάτων με το θυρεοειδή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέγεθος του αδένα αυξάνεται και πιέζει την τραχεία.
Μυϊκός πόνος
Η κινητοποίηση μυών που δεν είναι συνηθισμένοι στην καταβολή προσπάθειας γίνεται ένας εφιάλτης πόνου που μπορεί να διαρκέσει μέρες.
Επίσης, αν κάποια μέρη του σώματός σας μουδιάζουν, μπορεί να είναι καλή ιδέα να δείτε το γιατρό σας για έναν προληπτικό έλεγχο.
Τριχόπτωση
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ξηροδερμία ή σε μεταβολικές αλλαγές που συνδέονται με διαταραχή του θυρεοειδούς.
Είναι φυσιολογικό να βρείτε μερικές τρίχες στο μαξιλάρι το πρωί ή να χάνετε μερικές τρίχες όταν κάνετε μπάνιο ή χτενίζεστε. Ωστόσο το να χάνετε τούφες απλώς αγγίζοντας το κεφάλι σας δεν είναι φυσιολογικό.
Η τριχόπτωση δεν περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και στα φρύδια. Η ανάπτυξη των τριχών στα πόδια, στις μασχάλες και στην περιοχή της ήβης επιβραδύνεται. Όταν οι τρίχες αναπτύσσονται, είναι πολύ λεπτές και εύθραυστες.
Ταχυπαλμίες
Ταχυπαλμίες παρουσιάζονται όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι τόσο γρήγορος που τον αισθάνεστε, ακόμα και όταν είστε ξαπλωμένοι.
Αν προσέξετε παλμούς στο λαιμό ή στους καρπούς σας χωρίς να έχετε καταβάλει σωματική προσπάθεια, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει υπερβολικά πολλές ορμόνες.
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν υπέρταση, για το λόγο αυτό οι γιατροί δεν εξετάζουν αμέσως το θυρεοειδή.
Αν η αρτηριακή σας πίεση εξακολουθεί να είναι υψηλή παρά το γεγονός ότι παίρνετε φάρμακα και ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, ίσως να πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας να εξετάσει τον αδένα στο λαιμό σας.
Αλλαγές στην όρεξη
Ίσως να μη συνηθίζατε να τρώτε πολύ προηγουμένως, όμως τώρα δεν περνάει μισή ώρα χωρίς να αισθανθείτε ξανά πείνα ή να λαχταρήσετε κάποιο διαφορετικό είδος τροφής (λιπαρό, γλυκό ή αλμυρό).
Μπορεί επίσης να συμβεί και το αντίθετο. Ίσως να συνηθίζατε να τρώτε τέσσερις φορές τη μέρα, όμως τώρα καταφέρνετε τα φάτε μόνο δύο φορές. Όλες αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να συνδέονται άμεσα με προβλήματα με το θυρεοειδή αδένα σας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L- Medical στο 27440.26400.