Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης στην Ευρώπη, όπως βέβαια και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), 53% των ασθενών που απευθύνονται σε γιατρό με ύποπτα συμπτώματα έχουν γρίπη.
Κυριαρχούν ιοί που ανήκουν στον τύπο Α της γρίπης και συγκεκριμένα τα στελέχη A(H1N1)pdm09 - το οποίο είναι και το συχνότερο - και A(H3N2), τόσο στους ασθενείς που περνούν τη γρίπη με ήπια ή μέτριας βαρύτητας συμπτώματα όσο και σε εκείνους που παρουσιάζουν επιπλοκές και εισάγονται σε νοσοκομεία. Μέχρι ώρας, είναι σποραδικά τα κρούσματα γρίπης Β.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Σύμφωνα με το ECDC, σε γενικές γραμμές το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερη κάλυψη (ώς και πάνω από 70%) έναντι του πανδημικού στελέχους A(H1N1)pdm09 το οποίο και κυριαρχεί κατά τη φετινή έξαρση της γρίπης, καθώς και έναντι της γρίπης Β.
Η προστασία από το στέλεχος A(H3N2) είναι περίπου 50%, ωστόσο οι σχετικές εκτιμήσεις βασίζονται σε μικρό αριθμό ασθενών και οι αρμόδιοι εκτιμούν πως το ποσοστό μπορεί να είναι υπο-εκτιμημένο.
Τα ποσοστά θεωρούνται ικανοποιητικά και οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης οι οποίες μπορούν να απειλήσουν τη ζωή των ασθενών.
Έτοιμο (σχεδόν) το εμβόλιο της ερχόμενης χρονιάς
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη αποφασίσει - κατά το μεγαλύτερο μέρος - τη σύνθεση για το αντιγριπικό εμβόλιο που θα διατεθεί την επόμενη χρονια (2019 -20) στο βόρειο ημισφαίριο. Η σύσταση του εμβολίου αποφασίζεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κυρίως από το νότιο ημισφαίριο (όπου η περίοδος έξαρσης της γρίπης έχει παρέλθει). Η σύνθεση του εμβολίου που θα διατεθεί στο νότιο ημισφαίριο έχει προταθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο θα δημιουργεί ανοσία απέναντι στο πανδημικό στέλεχος Α(H1N1)pdm09 - με τις μεταλλαγές που αυτό παρουσίασε φέτος - καθώς και απέναντι σε δύο στελέχη της γρίπης Β.
Στις 21 Μαρτίου, ο Οργανισμός θα ανακοινώσει ποιος τύπος του στελέχους A(H3N2) θα περιληφθεί στο τετραδύναμο και τριδύναμο εμβόλιο. Κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιστήμονες να αποφασίσουν τον τύπου που θα προτείνουν, ώστε το εμβόλιο να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.
Αυτή τη στιγμή, 153 εργαστήρια σε 114 χώρες του κόσμου, παρακολουθούν την εξέλιξη και δραστηριότητα της γρίπης.
Onmed.gr