Η «διαστημική» επιστροφή της Γιάννας Αγγελοπούλου

Εντυπωσιακό «comeback» με χρηματοδότηση επιστημονικών προγραμμάτων αιχμής, που θα δώσουν ευκαιρίες ανάδειξης και σε νέους Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με το μεγαθήριο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, το πασίγνωστο Κέιμπριτζ, έκανε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

 

 

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το βρετανικό ίδρυμα, η κ. Αγγελοπούλου θα επιχορηγήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και συνεργασίας του πανεπιστημίου με τη βιομηχανία, στο οποίο θα συνεργαστούν και Έλληνες διδακτορικοί φοιτητές και ερευνητές, με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τις μελλοντικές ενεργειακές και υπολογιστικές ανάγκες του πλανήτη.

 

 

Το «Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία», όπως ονομάστηκε, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019 με σκοπό να δημιουργήσει ένα διεθνώς μοναδικό οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής δράσης και διπλό στόχο: την ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες θα επιφέρουν ριζική αλλαγή στη βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και τη δικτύωση νέων Ελλήνων επιστημόνων τόσο με το μεγάλο πανεπιστήμιο, όσο και με το λεγόμενο «Cambridge Cluster», μια ομάδα εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας και βιοεπιστημών που εδρεύει στο Κέιμπριτζ και αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνολογικό σύμπλεγμα της Ευρώπης: περίπου 57.000 εργαζόμενοι σε 1.500 τεχνολογικές επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα άνω των 13 δισ. λιρών. Στόχος είναι να αναπτυχθούν τεχνολογίες αιχμής με συνεισφορά στη διαμόρφωση του μέλλοντος, μέσα από ένα πρόγραμμα έρευνας που θα συνεισφέρει επίσης και στην εξέλιξη νέων επιστημόνων, από τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνά τους έως την επιτυχημένη εμπορική αξιοποίηση των ιδεών τους. Αυτό θα επιδιωχθεί μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα που θα ενισχυθεί μέσω συνεργασιών με τη βιομηχανία.

 

 

Στο «Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου» θα είναι ενσωματωμένο και υποπρόγραμμα (Impact for Greece) ειδικά για την Ελλάδα, με αντικείμενο τη δημιουργία δεσμών με ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικές μονάδες, ώστε να διευκολυνθεί η αμφίδρομη ανταλλαγή ανθρώπινου δυναμικού και ιδεών. Οι κοινές πρωτοβουλίες και η οικοδόμηση δικτύων θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της δραστηριότητας η οποία θα διευκολυνθεί μέσω τεσσάρων ακαδημαϊκών θέσεων, χορήγησης ερευνητικών υποτροφιών, διδακτορικών σπουδών (που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα ή στο Κέιμπριτζ), σύντομων μαθημάτων και θερινών σχολείων που θα οργανωθούν από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ή από κοινού με ελληνικά ιδρύματα. Στο τέλος θα διεξαχθεί και διεθνές συμπόσιο όπου θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του προγράμματος.

 

 

Αληθινές προοπτικές

 

 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου σχολίασε: «Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να προωθήσω ένα Πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας και οικοδόμησης αποτελεσμάτων πάνω στη στέρεα βάση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, και συνεπώς να δημιουργηθούν με τη στήριξή μου αληθινές προοπτικές ώστε να προχωρήσει η βασική έρευνα προς πρακτικές εφαρμογές και προς επιχειρηματικά αποτελέσματα. Οσα γνωρίζω από την Ελλάδα και διεθνώς, μου έχουν δείξει πόσο ζωτική σημασία έχει η καλλιέργεια ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής συνεργασίας, με την κοινωνική πρόοδο ως τελικό στόχο».

 

 

Ο καθηγητής Stephen Toope, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, είπε: «Το Πανεπιστήμιο εκτιμά ιδιαίτερα την ισχυρή δέσμευση που αναλαμβάνει η κυρία Αγγελοπούλου για την ανάπτυξη των ικανοτήτων νεαρών επιστημόνων οι οποίοι κινούνται στην πρώτη γραμμή του επιστημονικού πεδίου τους, καθώς και για το όραμά της να συμβάλει στην ανάδειξη της δουλειάς των επιστημόνων αυτών με τρόπους που θα αλλάξουν τον κόσμο μας. Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει επίσης την προσέγγιση της κυρίας Αγγελοπούλου για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας, συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος»

 

 

Αεροδιαστημική και ενέργεια σε πρώτη φάση

 

 

Σε πρώτη φάση, το Πρόγραμμα Αγγελοπούλου θα προωθήσει ερευνητικά προγράμματα σε δυο στρατηγικές περιοχές ερευνών του Cavendish Laboratory του πανεπιστημίου: «Computational Multiphysics», που ασχολείται με προηγμένες εφαρμογές αεροδιαστημικής, αυτοκινητοβιομηχανίας και κατασκευών, και «Energy Materials and Devices», που ασχολείται με μεθόδους παραγωγής, αποθήκευσης, μετάδοσης και χρήσης της ενέργειας.

 

 

Αυτά έχουν να κάνουν με επιστημονικές και βιομηχανικές εφαρμογές αιχμής στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική βιομηχανία, αλλά και με εφαρμογές που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις αμυντικές επιχειρήσεις. Παραδείγματα είναι η ανάπτυξη νέων μπαταριών για την επερχόμενη ηλεκτροκίνηση των μέσων μεταφοράς, που θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα από τις υπάρχουσες, εφαρμογές νανοτεχνολογίας, υπεραγωγιμότητας, κ.ά.

 

 

Διευθυντής του Προγράμματος ορίσθηκε ο δρ Νικόλαος Νικηφοράκης, πανεπιστημιακός με καίρια γνώση στους τομείς που θα καλυφθούν, σημαντική πείρα στη διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων και επικεφαλής του εργαστηρίου «Scientific Computing» του Κέιμπριτζ.

 

 

«Στόχος του Προγράμματος είναι να στηρίξει την προωθημένη έρευνα στο Cavendish Laboratory συνοδεύοντας -από τα πρώτα τους βήματα- τη δουλειά νέων επιστημόνων που έχουν μεγάλες προοπτικές σε μια κατεύθυνση πρακτικών/βιομηχανικών εφαρμογών» λέει ο κ. Νικηφοράκης. Το πρόγραμμα θα δεχθεί διδακτορικούς φοιτητές, για την επιλογή των οποίων θα έχουν εφαρμογή οι κανόνες και οι διαδικασίες επιλογής του Κέιμπριτζ. Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του θα μεριμνούν συνεχώς ώστε Ελληνες επιστήμονες και ερευνητές να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα έρευνας και να ωφελούνται από πρωτοβουλίες στα πλαίσια δικτύων. Έχει προβλεφθεί επίσης ένα ειδικό πλαίσιο δράσης για την Ελλάδα -Impact for Greece-, που θα επιτρέψει συνεργασία με Ελληνες ερευνητές, ερευνητικούς θεσμούς και επιχειρήσεις. Όσο θα εξελίσσεται το Πρόγραμμα, τόσο αυτή η διάστασή του θα ενισχύεται» αναφέρει. Περισσότερες πληροφορίες: http:// www.gianna.phy.cam.ac.uk/

 

ethnos.g