6 αυτοάνοσα που προκαλούν αυξομειώσεις βάρους

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.

 

Η διάγνωσή τους είναι συχνά δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα εξελίσσονται αργά και πολλά από αυτά, όπως η κούραση, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να συγχέονται με άλλες διαταραχές.

Υπάρχει ωστόσο ένα σύμπτωμα που είναι κοινό σε αρκετά αυτοάνοσα: οι αυξομειώσεις του βάρους.

 

Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι το νούμερο στη ζυγαριά ανεβαίνει ή κατεβαίνει χωρίς προφανή λόγο, συζητήστε το με τον γιατρό σας, καθώς είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιο αυτοάνοσο.

 

 

Δείτε ποια αυτοάνοσα προκαλούν μεταβολές στο βάρος:

Διαβήτης τύπου 1
Στον διαβήτη τύπου 1 το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Η ινσουλίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει τη γλυκόζη για να έχει ενέργεια. Πολλά άτομα με αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους. Αν εκτός από μεταβολές στο βάρος σας, έχετε συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα, συχνοουρία, κόπωση ή θολή όραση, συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η αύξηση του βάρους δεν αποτελεί τυπικό σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πολλοί πάσχοντες όμως παίρνουν σταδιακά κιλά. Αυτό οφείλεται στη λήψη στεροειδών, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση της φλεγμονής και προκαλούν αύξηση βάρους και κατακράτηση υγρών. Παράλληλα, λόγω της ευαισθησίας των αρθρώσεων, της δυσκαμψίας και της κόπωσης, οι πάσχοντες δυσκολεύονται να ακολουθούν σωματικές δραστηριότητες. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 15-30 λεπτά καθημερινό περπάτημα.

 

Κοιλιοκάκη
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την ευαισθησία στη γλουτένη. Στην πραγματικότητα, μόλις το 1% του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη, την αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί επίθεση του ανοσοποιητικού στα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη δεν γίνεται καλή απορρόφηση της τροφής, γι’ αυτό συχνά είναι λεπτοί. Άλλα συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στις αρθρώσεις και η αναιμία. Η διάγνωση γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος.

 

Νόσος του Addison
Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή επηρεάζει τα επινεφρίδια, τα οποία ρυθμίζουν τις ορμόνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όταν δεν παράγονται αρκετές ορμόνες, μειώνεται η όρεξη και προκαλείται ναυτία και ξαφνική απώλεια βάρους. Αν νιώθετε εξάντληση, τάσεις λιποθυμίας και έχετε κακή διάθεση, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

 

Διαταραχές θυρεοειδούς
Όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει ανεξήγητες μεταβολές βάρους. Ο θυρεοειδής βοηθά στον έλεγχο του μεταβολισμού. Όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), επιβραδύνει τον μεταβολισμό και ο πάσχων παίρνει βάρος. Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, η δυσκοιλιότητα, η απώλεια μαλλιών και η κατάθλιψη.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός), παράγει πολλές ορμόνες και ο μεταβολισμός επιταχύνεται, με αποτέλεσμα να χάνετε βάρος, ακόμη και αν τρώτε πολύ. Άλλα συμπτώματα είναι οι ταχυκαρδίες, η διάρροια και η δυσκολία στον ύπνο.

 

Νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα
Πρόκειται για δύο φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Η διαφορά τους βρίσκεται στο ότι η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο το ορθό, ενώ η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Και οι δύο ασθένειες προκαλούν διάρροια και κράμπες στην κοιλιά και συνδέονται με απώλεια βάρους. Αν έχετε συχνές ενοχλήσεις στην κοιλιά και το πεπτικό, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

 

 

Πηγή: ourlife.gr