Φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες, Μεσόγειος, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, κοιτάσματα

Spiegel: «Κυνήγι του θησαυρού φυσικού αερίου στη Μεσόγειο»

«Θησαυρό», στο κυνήγι του οποίου έχει στηθεί «γεωστρατηγικό paowerplay (παιχνίδι δύναμης)», χαρακτηρίζει σε χθεσινό ρεπορτάζ, στην ηλεκτρονική του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.

 

«Στη Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πολλοί θέλουν να εξορύξουν την πρώτη ύλη», γράφει μεταξύ άλλων, ενώ αποτυπώνει με καθαρότητα το σκληρό γεωστρατηγικό παιχνίδι των χωρών της περιοχής, γράφοντας πως «η διένεξη κλιμακώνεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, αλλά και ανάμεσα στην Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο», κάνοντας αναφορά στον εξελισσόμενο αυτές τις ημέρες στρατιωτικό “τσαμπουκά” της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, τον οποίο συνδέει άμεσα και με το πρόσφατο επεισόδιο που προκάλεσαν πρόσφατα οι Τούρκοι, στα Ίμια.

 

 «Ο πόλεμος στη Συρία, η πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η διένεξη Ιράν και Ισραήλ, η διαμάχη για τα νησιά της νότιας κινεζικής θάλασσας - όλες οι παγκόσμιες εστίες κρίσης συζητούνται στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Είναι πολύ πιθανό όμως ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη Μεσόγειο. Κι ο λόγος είναι, το φυσικό αέριο. Πολλά παραμεσόγεια κράτη τσακώνονται αυτόν τον καιρό για το ποιος επιτρέπεται και πού να αναζητήσει και να εξορύξει την πρώτη ύλη», σημειώνει στη συνέχεια το Spiegel στο ρεπορτάζ του και προσθέτει πως «Νότια του κυπριακού λιμανιού της Λάρνακας βρίσκεται ένας θησαυρός αερίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λευκωσίας, τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν από την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ΕΝΙ να φτάσει με το πλοίο-γεωτρύπανο "Saipem 12000" την περιοχή προς εξερεύνηση. Το υπόβαθρο αυτής της επιχείρησης μπλοκαρίσματος είναι η εδώ και δεκαετίες διαρκούσα διένεξη στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Το 1974 ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το βόρειο τμήμα, αφού οι Ελληνοκύπριοι είχαν διαπράξει πραξικόπημα για να προσαρτήσουν το νησί στην Ελλάδα. Έκτοτε η χώρα είναι διαιρεμένη».

 

Αναλύοντας ακόμη περισσότερο την επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο, το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυβέρνηση της οποίας κυβερνά το νότιο τμήμα από τη Λευκωσία, είναι μέλος της ΕΕ από το 2004. Δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Τώρα η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει τη γνώμη ότι η αναζήτηση πρώτων υλών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων περιφρονεί τα δικαιώματά τους και μαζί τα δικά της. Η ΕΕ επικρίνει το μπλοκάρισμα του πλοίου και προειδοποιεί ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της χώρας μέλους της ΕΕ. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την καταπολέμηση του ΙΚ στο Κουβέιτ αυτή τη βδομάδα, οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Ιταλίας συζήτησαν επίσης για το θέμα αυτό».

 

Τέλος, το Spiegel αναφέρεται εκτενώς στο κοίτασμα “Λεβιάθαν”, του Ισραήλ, μεγέθους 621 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, καθώς και στο λίγο “μικρότερο” κοίτασμα “Tamar”, κοντά στη Χάιφα, μεγέθους 282 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Καταλήγοντας αναφέρεται και στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, σε έκταση 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το επονομαζόμενο “Zohr.