Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος, που ονομάζεται Αίολος θα μετρήσει για πρώτη φορά τους ανέμους από το διάστημα, υποσχόμενος να βελτιώσει σημαντικά την πρόβλεψη του καιρού. Η εκπομπή Space και ο Τζέρεμι Γουίλκς βρέθηκε στην ακτή της βόρειας Νορβηγίας,στο διαστημικό κέντρο Andøya για να συναντήσει επιστήμονες που εργάζονται σε ένα νέο δορυφόρο με το όνομα Αίολος, ο οποίος μετράει τον άνεμο γύρω από τον πλανήτη μας για πρώτη φορά. Οι ερευνητές ειναι στο στάδιο της επικύρωσης και αξιολόγησης όλων των μετρήσεων που λαμβάνουν από το δορυφόρο σε τροχιά.
Με την εκτόξευση του πυραύλου Vega ξεκινά μια πρωτοποριακή αποστολή για τις καιρικές συνθήκες.
Στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ο πολυαναμενόμενος δορυφόρος Αίολος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εκτοξεύτηκε στο διάστημα, ταξιδεύοντας γρήγορα και χαμηλά, μόλις 320 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας.
Όπως αναφέρει η Αν Γκρέτε Στράουμε, ερευνήτρια της αποστολής Αίολος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος;« Ο Αίολος είναι σε τροχιά γύρω από Γη τώρα που μιλάμε. Μετακινείται από τον βόρειο στον νότιο πόλο και ξανά πίσω, σε κάτι που ονομάζεται πολική τροχιά. Και καθώς κινείται γύρω από τη Γη με αυτό τον τρόπο, η Γη περιστρέφεται κάτω από αυτο και έτσι ο Αίολος κάνει μετρήσεις σε όλο τον πλανήτη 16 φορές την ημέρα».
Ο Αίολος χρησιμοποιεί ένα σύστημα λέιζερ που ονομάζεται Lidar για να μετρήσει την ταχύτητα του ανέμου ανάλογα με τη φορά του όσο βρίσκεται σε τροχιά.
Καμία διαστημική αποστολή δεν το έχει κάνει αυτό.
Ωστόσο, καμία διαστημική αποστολή δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα, και εδώ στη Νορβηγία η επιστημονική ομάδα ανέλαβε δράση.
Το διαστημικό κέντρο Andøya είναι ένα παρατηρητήριο αφιερωμένο στην ατμόσφαιρα με πολλά όργανα 300 χιλιομέτρα μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.
Τα δεδομένα που συλλέγονται εδώ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση και επικύρωση των μετρήσεων του αέρα από το διάστημα.
Ο Αίολος όμως, δεν είναι… μόνος του, αφού άλλοι δορυφόροι καιρού παρατηρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία και το κάνουν εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, δεν υπάρχει παγκόσμιο σύστημα μέτρησης του αέρα γύρω από τον πλανήτη μας.
Μπορούμε να εκτιμήσουμε τον άνεμο από τα σύννεφα και την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά όχι από τον αέρα που κινείται στην ατμόσφαιρα.
Ο άνεμος είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει από τον καιρό, όπως εξηγεί ο Λαρς Ισακσεν , από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Μεσοπρόθεσμες Μετεωρολογικές Προγνώσεις, ( ECMWF).
Πηγή: euronews.com