Το αποτέλεσμα που έφεραν οι κάλπες στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση αφού στην πραγματικότητά το θέμα μένει σε εκκρεμότητα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει από εδώ και εμπρός.
Το τηλεφώνημα που έκανε το βράδυ της Κυριακής (30/09/2018) ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ – όπου σύμφωνα με πληροφορίες τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητά και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας – περιείχε ένα και μοναδικό μήνυμα από την ελληνική πλευρά που δεν είναι άλλο από το «προχώρα στο επόμενο βήμα». Το επόμενο βήμα όπως είναι γνωστό είναι η συμφωνία να περάσει από το Σκοπιανό κοινοβούλιο.
Σε αυτή την περίπτωση τα σενάρια είναι δυο.
Στο καλό σενάριο για την κυβέρνηση, η συμφωνία περνάει από την Βουλή χωρίς άλλα προβλήματα και το όλο θέμα συνεχίζεται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν βάλει και οι δυο πλευρές. Δηλαδή μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Σκοπιανό κοινοβούλιο, ξεκινάει η συνταγματική αναθεώρηση ώστε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να έρθει η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή. Σε αυτό το σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει ωστόσο τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ο οποίος έσπευσε χθες να πανηγυρίσει λέγοντας ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο εξ αιτίας της μικρής συμμετοχής.
Παρ όλα αυτά όλοι γνωρίζουν ότι με το που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην γειτονική μας χώρα και η καυτή πατάτα θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση προκαλώντας πολιτικές εξελίξεις.
Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την αποτυχία του Ζόραν Ζαεφ να περάσει από την Βουλή της FYROM την συμφωνία. Τότε αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα , -το πιθανότερο εκλογές- , ενώ σε διεθνές επίπεδο (Ε.Ε.-ΝΑΤΟ- Αμερικανοί) θα υπάρξουν σοβαρές διεργασίες καθώς ολοι περίμεναν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έφερνε νέα δεδομένα στα Βαλκάνια.
Φυσικά στην περίπτωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εμφανώς ευνοημένος καθώς σε διπλωματικό επίπεδο θα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις δεδομένου ότι προχώρησε στην συμφωνία των Πρεσπών και την υποστήριξε μέχρι την τελευταία στιγμή παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Ακόμα στην περίπτωση αυτή παύουν να υφίστανται οι απειλές του Πάνου Καμμένου και η κυβέρνηση συνεχίζει ομαλά την πορεία της μέχρις οτου ο πρωθυπουργός αποφασίσει να στήσει κάλπες.
Το χθεσινό αποτέλεσμα πάντως βοηθάει με τον τρόπο του την ελληνική κυβέρνηση καθώς καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί μειοδοτών και προδοτικής συμφωνίας. Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί δεν πήγαν να ψηφίσουν θεωρώντας την συμφωνία κακή για την πατρίδα τους είναι σε κάθε περίπτωση ένα καλό επιχείρημα για το Μέγαρο Μάξιμου το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο απώτερο μέλλον.
Ακόμα πέφτει στο κενό κι η προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Πάνο Καμμένο να ρίξει την κυβέρνηση στην περίπτωση θεαματικής νίκης του ναι στα Σκόπια.