Σε πρώτο πλάνο το σχέδιο Ντράγκι για την Ε.Ε.
Οι διατλαντικές σχέσεις, υπό τη σκιά της επανεκλογής Τραμπ, θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη κατά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 7η και την 8η Νοεμβρίου. Παρόντες θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην επιστολή πρόσκλησης που απηύθυνε στους «27», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «στρατηγική συζήτηση» για τις διατλαντικές σχέσεις. «Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι ουσιαστική και είμαστε έτοιμοι να την εμβαθύνουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις προτεραιότητές μας σύμφωνα με τη Στρατηγική Ατζέντα, εργαζόμενοι ενεργά προς μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη» σημείωσε.
Επισήμανε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: τις διμερείς σχέσεις, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική -κυρίως την Ουκρανία- και τις παγκόσμιες προκλήσεις και τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. «Διακυβεύεται η ανταγωνιστική επιβίωση της Ένωσης», κρίνει.
Επίσης, σημειώνει ότι θα τεθεί το ζήτημα της Γεωργίας και η κατάσταση μετά τις αμερικανικές εκλογές, ενώ θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόσφατα εγκριθείσα ισραηλινή νομοθεσία εναντίον της UNRWA, η οποία εάν εφαρμοστεί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα καταστήσει «αδύνατη την εφαρμογή της εντολής της UNRWA». «Θα συζητήσουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες στη σχέση μας με το Ισραήλ», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Αύριο, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, οι ηγέτες θα εστιάσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει πολύ σημαντικό το κείμενο Ντράγκι, αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας - κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο Ντράγκι . Τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς, ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής (adaptation) στην κλιματική αλλαγή.
Ανησυχούν για τη Γεωργία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασαν σήμερα με κοινή δήλωσή τους τις ανησυχίες τους για την πολιτική κατάσταση στη Γεωργία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χιλιάδες γεωργιανοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, στις οποίες το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 και οι αντίπαλοί του το κατηγορούν ότι γίνεται όλο και πιο φιλορωσικό και αυταρχικό, ανακοίνωσε πως νίκησε.
Η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση αρνείται να αναγνωρίσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Το βράδυ της Δευτέρας, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο στο Τμπιλίσι για δεύτερη φορά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες για ανάμιξη στις εκλογές, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ επισήμαναν «παρατυπίες» και ζήτησαν να διεξαχθούν έρευνες.
Οι Μακρόν, Σολτς και Τουσκ, οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση ως μέλη του αποκαλούμενου Τριγώνου της Βαϊμάρης, ανέφεραν πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η χώρα δεν κάνει μεταρρυθμίσεις.
«Αν η Γεωργία δεν αντιστρέψει τη σημερινή πορεία της και δεν κάνει απτές προσπάθειες μεταρρύθμισης, ιδιαίτερα καταργώντας πρόσφατη νομοθεσία που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, δεν θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αυτή», δηλώνουν οι τρεις ηγέτες.