Πρωτοφανές παρασκήνιο, ένταση, θυελλώδεις διάλογοι και αποχωρήσεις συντέλεσαν το σκηνικό της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή. Σύμφωνα, μάλιστα, με καλά πληροφορημένες πηγές αυτό ήταν μόνο ένα από τα επεισόδια που θα δούμε το προσεχές διάστημα και τα οποία εντάσσονται περισσότερο στο σήριαλ «διαδοχή» παρά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της ελληνικής εκκλησίας που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλείται να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη και οργανωμένη αντιπολιτευτική τάση. Ο, όπως αποδείχθηκε, λανθασμένος χειρισμός τους να προχωρήσει πρώτα στη σύναψη προσυμφώνου με τον Πρωθυπουργό και ακολούθως να πάρει την έγκριση της Ιεραρχίας, προκάλεσε έντονες τριβές και έδωσε αφορμή στην εκκλησιαστική αντιπολίτευση να ανοίξει μέτωπο.
Οι «σκληροί» της Ιεράς Συνόδου πήγαν καλά προετοιμασμένοι στη συνεδρίαση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν συνεχώς πληροφορίες για συγκεκριμένα ραντεβού Μητροπολιτών με πολιτικούς παράγοντες τις μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. «Είχαμε παλιά τους εργατοπατέρες. Τώρα ανακαλύψαμε τους δεσποτάδες παπαδοτατέρες που ενδιαφέρονται τάχα μου περισσότερο από εμάς για τα εργασιακά των κληρικών», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος απευθυνόμενος στους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Δημητριάδος οι οποίοι «σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης» κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Οι υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου «βλέπουν» πίσω από τις αντιδράσεις οργανωμένο σχέδιο που αποσκοπεί στο να τεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέμα διαδοχής του Ιερώνυμου. Άλλωστε, ο ίδιος έχει στο παρελθόν ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αυτοσκοπός του η παραμονή σε θέσεις εξουσίας και θα ήθελε κάποια στιγμή να αποσυρθεί και να αφιερωθεί στο συγγραφικό του έργο. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι έχει ήδη κλείσει δεκαετία στην κεφαλή της Εκκλησίας δεν αποκλείεται το ζήτημα της διαδοχής να προκύψει πιο σύντομα από ότι θεωρούν ορισμένοι.
Δημοσιογράφοι που παρακολουθούν χρόνια το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ μιλούν για κατάσταση «βυζαντινισμού» με τους Ιεράρχες να χωρίζονται σε ομαδοποιήσεις γύρω από πρόσωπα που αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στην κούρσα για τον θρόνο. Οι Μητροπολίτες Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Σύρου Δωρόθεος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Δημητριάδος Ιγνάτιος θεωρούνται οι τέσσερις επικρατέστεροι για τη διαδοχή, όμως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το χρίσμα το κερδίζει ένα αουτσάιντερ.
Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι η Ιεραρχία καλείται να εξηγήσει στο ευρύ κοινό τους λόγους που αντιδρά τόσο πολύ στο σημείο που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών. Κατανοητή και σεβαστή η διαφωνία με το σύνολο της συμφωνίας αλλά το να διαφωνεί κανείς μόνο στο σημείο που επηρεάζει το μισθολογικό εγείρει ερωτήματα.
Πηγή: cnn.gr