Βρυξέλλες: Η «μισή θητεία» του Αντόνιο Κόστα και τα νέα σενάρια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το σενάριο είχε κυκλοφορήσει πριν από τις εκλογές Ηθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει ένα υψηλό πόστο στις Βρυξέλλες.  Το ίδιο σενάριο κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών κέντρων εξουσίας αλλά και σε κύκλους των Αθηνών. Εχει στην αιχμή του το γεγονός ότι η θητεία του νεοεκλεγέντος σοσιαλιστή προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα θα έχει ορίζοντα 2,5 χρόνων, με μικρές πιθανότητες ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.

 

Και αυτό, διότι οι κεντροδεξιοί της Ευρώπης διαπραγματεύτηκαν σκληρά το δεύτερο μισό της προεδρίας στο κρίσιμο αυτό ευρωπαϊκό πόστο, να ηγηθεί στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο κυοφορείται έντονα ότι η αλλαγή σκυτάλης αυτή έχει ήδη συνομολογηθεί και ότι μεταξύ των προσώπων που φέρονται ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Κόστα είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

 

Σε δυόμισι χρόνια, άλλωστε, η δεύτερη γαλάζια τετραετία θα οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Θα υπολείπονται για την ακρίβεια περίπου έξι μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή της, οπότε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί ούτε από τους αντιπάλους του ότι εγκαταλείπει τη μάχη.

 

Αντιθέτως, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορεί να δρομολογήσει ο ίδιος τη διαδοχή του – όπως έκανε κατά το παρελθόν ο Κ. Σημίτης – και να μετεγκατασταθεί στις Βρυξέλλες.

 

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η στενή του συνεργάτιδα διπλωμάτης κ. Άννα Μαρία Μπούρα επέστρεψε στις Βρυξέλλες, στην οποία βρισκόταν για πολλά χρόνια, εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service, EEAS), στο τμήμα που ασχολείται με τα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Αυτή τη φορά για τη θέση της επικεφαλής του στενού επιτελείου του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Κόστα. Από ένα τέτοιο πόστο, είναι προφανές ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει καθοριστικά στην υλοποίηση του παραπάνω σεναρίου.

 

«Ο Κυριάκος δεν αντέχει την ήττα, ούτε την κυβερνητική συνεργασία. Η διαδοχή του Κόστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η καλύτερη διέξοδος. Και είναι σίγουρο ότι θα τα δώσει όλα για να την πετύχει» λένε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, παραδεχόμενα ότι η αυτοδυναμία αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός και οι προοπτικές για την κυβερνητική παράταξη είναι δυσοίωνες. Οπότε, οι Βρυξέλλες είναι μια ιδανική επιλογή για τον Κ. Μητσοτάκη.

 

Πολλοί, μάλιστα, συνδέουν την πρόσφατη διαρροή περί ενδεχόμενης πρότασης από το μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό άμυνας Νίκο Δένδια για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο ο νούμερο ένα «δελφίνος» θα είχε βγει από τη μάχη της διαδοχής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να δώσει το «δαχτυλίδι» στον εκλεκτό του.