Βήματα πέρα από την εσωστρέφεια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Έμφαση δίνεται στην κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος με αιχμή την οικονομία, ενώ συνεχίζονται οι καμπάνιες των υποψηφίων.

Παρότι όλες οι…  «συμπαντικές» δυνάμεις της πολιτικής καθώς και η συγκυρία κινούνται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει βήματα πέρα από την εσωστρέφεια που τον χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες. Αυτά παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το συνέδριό του στις 8 Νοεμβρίου ενώ οι υποψήφιοί πρόεδροι (Σ.Φάμελλος, Π.Πολάκης, Ν.Φαραντούρης και Απ.Γκλέτσος) συνεχίζουν τις περιοδείες και τις κινήσεις τους.

 

Στην Βουλή

 

Έτσι λοιπόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί αν «βγάλει από πάνω του» τις εικόνες ατέρμονων συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και «δώσει σφυγμό παρέμβασης» στα ζητήματα της επικαιρότητας. Κέντρο αυτής της δραστηριότητας φαίνεται να είναι το κοινοβούλιο. Εκεί όπου γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί η απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για συνεχείς παρεμβάσεις με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας. Τον τόνο δίνει ο Νίκος Παππάς που μέχρι να αναδειχθεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν τομεάρχης οικονομικών του κόμματος και ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με κατάθεση ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό για θέματα αιχμής.

 

Στην κατεύθυνση αυτή χθες η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου πήρε πρωτοβουλία και κατέθεσε ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 18 ακόμη βουλευτές του κόμματος, για ένα ζήτημα που αποτελεί πληγή για την Νέα Δημοκρατία αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και συνολικά των «κόκκινων δανείων».

 

Η Κ.Νοτοπούλου αναφέρεται σε περίπτωση έξωσης σε οικογένεια που είχε πάρει σπίτι από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στην Δράμα στο οποίο επαπειλείται κατάσχεση. Θέτοντας το ερώτημα του τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για «να προστατευθεί η συγκεκριμένη οικογένεια, να μη στερηθεί την κατοικία της, αλλά και όλες οι άλλες οικογένειες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση;» όπως και «να σταματήσουν να πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες που προστατεύονται από τον νόμο και από την απόφαση του Αρείου Πάγου;».

 

Αυτά ενώ συνεχίζονται ο παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο προσχέδιο προϋπολογισμού που συζητείται στην Βουλή. Εκεί ο Γιώργος Γαβρήλος σημείωσε πως παρότι η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη «η μεγέθυνση της οικονομίας είναι ισχνή και αφορά μόνο σε λίγους και εκλεκτούς. Όταν οι Έλληνες είναι τελευταίοι στην Ευρώπη αναφορικά με την αγοραστική τους δύναμη. Όταν ο πληθωρισμός τροφίμων πέρασε ξανά πάνω από τον γενικό δείκτη, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

 

Επίσης ο Χάρης Μαμουλάκης μίλησε για την φορολογική αφαίμαξη παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 53% από το 2021 με αύξηση άνω των 9 δις (9,215). Αύξηση εκ νέου 5% το 2025. Προφανώς η κυβέρνηση ελπίζει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά το 3% θα οφείλεται στον πληθωρισμό». Συμπλήρωσε πως «προβλέπεται αύξηση 1.1 δις ευρώ μετά από την υπέρβαση 2,2 δις φέτος. Όλη σχεδόν η αύξηση προκαλείται από τα φυσικά πρόσωπα (με βασικούς τροφοδότες τους ελεύθερους επαγγελματίες) ο φόρος εισοδήματος των οποίων αυξάνεται το 2025 κατά 6,2% ή 880 εκατομμύρια. Η αύξηση είναι πάνω από κάθε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ».

 

Για πολιτική μνημονίων δίχως μνημόνια κατηγόρησε την Ν.Δ η Όλγα Γεροβασίλη. Λέγοντας πως «ενώ 21 χώρες στην Ε.Ε. έχουν αναζητήσει δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας ακόμη εφαρμόζει υπερπλεονάσματα, 15 δισ. για τα έτη 2023 – 2025. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας εδώ και πέντε χρόνια: πολιτική των μνημονίων, ακόμα και χωρίς μνημόνια».

 

Φάμελος και Πολάκης

 

Η έμφαση του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα αυτά έχει την στήριξη και των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Άλλωστε τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο Παύλος Πολάκης είναι βουλευτές και μετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Αυτά ενώ αμφότεροι εστιάζουν για την ώρα στην ανάγκη να… «ξεκολλήσει η βελόνα» από τις αναφορές στον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Όπως σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος «δεν μπορούν τα μέλη, τα στελέχη και το κόμμα συνολικά να απολογείται για επιλογές του προηγούμενου προέδρου». Αντίστοιχα ο Παύλος Πολάκης επισήμανε με μια δόση χιούμορ πως «μας έχει τραυματίσει η υπόθεση Κασσελάκη! Μας έχει τραυματίσει, αλλά θα γιάνει η πληγή. Όλες οι πληγές γιαίνουν. Και εγώ είμαι γιατρός όπως ξέρετε».

 

Για το συνέδριο

 

Στην πολιτική κρισιμότητα της περιόδου αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παυσανίας Παπαγεωργίου. Τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να τελειώσει σύντομα, όχι απλά και μόνο για να μην υποφέρουμε από όλη αυτή την πίεση, και την εργασιακή και την ψυχολογική που αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες, αλλά γιατί είναι μία περίοδος, η περίοδος του προϋπολογισμού, όταν περνάμε από το φθινόπωρο προς τον χειμώνα, είναι μία περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη και για τα οικονομικά και για τα εργασιακά κάθε χρόνο. Άρα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλη την παλέτα των δυνάμεων, και ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κόμμα που έχει συγκεκριμένες προτάσεις».

 

Ο Π.Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στην συζήτηση που έχει «ανοίξει» σχετικά με το αν πρέπει η όχι να αναβληθεί το Συνέδριο. Είπε πως «υπήρξε μία ανάγκη μεταφοράς της ημερομηνίας – ούτε πραγματικής αναβολής, ούτε υπεκφυγής στο να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρόνο ,-  μεταφοράς για ένα λόγο ο οποίος είχε να κάνει με το χώρο διεξαγωγής. Από κει και πέρα δεν μπαίνει καμία συζήτηση από κανένα μέρος, εγώ ανατρέχω καθημερινά και στις δηλώσεις των στελεχών και στις αποφάσεις των οργάνων και τις ανακοινώσεις και δεν βλέπω πουθενά κάτι το οποίο να βάζει αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ως προς την ημερομηνία, ως προς το σκοπό και ως προς την απαίτηση. Πρέπει να γίνει το συνέδριο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα άλλο βήμα, που και αυτό δεν έχει μεταφερθεί ούτε ημερολογιακά ούτε θεματικά, που είναι η εκλογή προέδρου».

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ