«Τύμπανα πολέμου» στη Μέση Ανατολή : Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον πλοία και αεροσκάφη

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν μέσω  προβλέψεων για πιθανά ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

 

Την ώρα που χιλιάδες πενθούντες συγκεντρώθηκαν σε όλη τη Μέση Ανατολή – μεταξύ άλλων στο Λίβανο, την Υεμένη και την Ιορδανία – για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Χανίγια μετά την ταφή του στο Κατάρ, ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αναπτύξει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο το Ιράν  να απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια καθώς και σε μία σειρά δολοφονιών υψηλόβαθμων στελεχών της παλαιστινιακής  οργάνωσης, ενώ μαίνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε εγκρίνει την αποστολή επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού – τα οποία μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους – στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

 

Στέλνει επίσης μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

 

«Ο Όστιν διέταξε προσαρμογές στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ με σκοπό να βελτιώσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, να αυξήσει την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

 

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι θα αυξήσει την ετοιμότητα για την ανάπτυξη περισσότερων χερσαίων αμυντικών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων.

 

Στις 13 Απριλίου,  το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση σε ισραηλινό έδαφος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Τότε, το Ισραήλ κατέρριψε με επιτυχία σχεδόν όλα τα περίπου 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων του.

 

Ο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Νετανιάχου, συζήτησε νέες  ενισχύσεις για την υποστήριξη του Ισραήλ έναντι απειλών όπως οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

 

Τόσο το Ιράν όσο και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι διέπραξε τη δολοφονία και δεσμεύτηκαν να προβούν σε αντίποινα εναντίον του εχθρού τους. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο ούτε διέψευσε την ανάμειξη του.

 

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ