Τουρκία: Απειλές για νέο '74 στην Κύπρο - «Νέο μήνυμα» του Ερντογάν

«Είναι καλό ο κ. Αναστασιάδης να κρατά το 1974 φρέσκο στη μνήμη του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

 

 

«Έχουμε ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία, αλλά δεν θα κλείσουμε και τα μάτια σε τετελεσμένα στην ανατ. Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε πρεσβευτές στην Άγκυρα.

 

 

«Η σταθερότητα της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Πιστεύω ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν δει πως δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν σε αυτή την περιοχή. Εμείς, όπως όλα τα προβλήματά μας, θέλουμε και αυτό να το λύσουμε με συνομιλίες, διάλογο και συνεργασία», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «εργαζόμαστε για τη γαλήνη και ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι κοινή επέκταση της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».

 

 

Αναφορικά με τους S-400 o Τούρκος πρόεδρoς δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατό να δεχτεί ότι «άλλα κράτη-μέλη του NATO να κάνουν λάθη, αλλά ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι, επίσης, δυνατό να είναι και σύμμαχος με άλλα κράτη και να υφίσταται κυρώσεις από άλλα μέλη. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό, τέτοια συμμαχία δεν γίνεται», τόνισε.

 

 

Απειλές για νέο ’74 στη Μεσόγειο από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος

 

 

Απειλές για νέο ’74 εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι καλό ο κ. Αναστασιάδης να κρατά το 1974 φρέσκο στη μνήμη του», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ότι η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκικής Δημοκρατίας.

 

 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι «το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και το γεωτρύπανο Πορθητής δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο με τις ναυτικές μας δυνάμεις να τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο. Εδώ κανένα τετελεσμένο της ελληνοκυπριακής πλευράς ή της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να έχει τύχη ενάντια στην Τουρκία. Ούτε υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει καταλάβει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή με την επιχείρηση του 1974 με την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση "εισβολή". Εμείς την αποκαλούμε επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί, κάνει λόγο για ‘74, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το αποκαλεί έτσι», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

 

 

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο και για επιθετικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς. «Βλέπουμε επιθετικές δηλώσεις και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την ελληνική πλευρά για τις ενέργειες εξόρυξης πετρελαίου της Τουρκίας σε περιοχές αρμοδιότητά της. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη στάση μας».

 

 

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε επίσης ότι όλα τα οφέλη από την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να μοιραστούν ισότιμα και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους, αλλά αυτό που κάνει ανεπίλυτο το ζήτημα είναι η υποστήριξη των χωρών της Ε.Ε. στην Κύπρο.

 

 

«Πολλές φορές ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στην Κύπρο για τις δύο κοινότητες. Τώρα λέγοντας ότι "είναι δικαίωμά μας ως κυρίαρχη χώρα", προσπαθούν να στηριχθούν πίσω από τις δηλώσεις της Ε.Ε. Κάποιες περιοχές που ισχυρίζονται ότι είναι δικές τους είναι μέσα στα δικά μας πεδία αρμοδιότητας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.

 

ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ