Τι κοιτάμε σε ένα αντηλιακό: Τα 4 βασικά στοιχεία

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς να διαβάσουν την ετικέτα στο αντηλιακό, ή πώς το συγκεκριμένο προϊόν προστατεύει το δέρμα...

 

Για παράδειγμα, μόνο το 43% των ερωτηθέντων στην έρευνα αντιλήφθηκε την έννοια της τιμής SPF.

 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, θεωρήσαμε ότι είναι μια κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαβάζουμε επάνω σε ένα αντηλιακό.

 

Αντηλιακό: Οι 4 βασικές πληροφορίες στην ετικέτα του μπουκαλιού:

 

“Ευρέως φάσματος” (Broad Spectrum)

 

Είναι σημαντικό για το αντηλιακό σας να προσφέρει προστασία ευρείας κλίμακας, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρει αποτελεσματική προστασία τόσο έναντι της UVA (υπεριώδη ακτινοβολία A) όσο και της UVB (υπεριώδη ακτινοβολία B), δηλαδή απέναντι στα δύο ηλιακά μήκη κύματος που αποδεδειγμένα βλάπτουν το δέρμα. Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά από τις UVB και είναι η κύρια αιτία των ρυτίδων, του “κρεμασμένου” δέρματος και άλλων σημείων γήρανσης. Οι ακτίνες UVB βλάπτουν την άνω επιφάνεια του δέρματος και αποτελούν την κύρια αιτία ενός ηλιακού εγκαύματος. Και οι δύο προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

 

“Παράγων προστασίας από τον ήλιο” (Sun Protection Factor - SPF)

 

Το SPF είναι ένα μέτρο για τη χρονική διάρκεια που ένα άτομο μπορεί να παραμείνει στον ήλιο προτού αρχίσουν οι ακτίνες UVB να καίνε το δέρμα του. Έστω ότι χωρίς αντηλιακό, το δέρμα σας αρχίζει να κοκκινίζει σε 20 λεπτά. Ένα αντηλιακό με SPF 30 θα σας επιτρέψει θεωρητικά να μείνετε στον ήλιο 30 φορές περισσότερο χωρίς να καείτε. Αλλά λάβετε υπόψη ότι οι αριθμοί SPF προσδιορίζονται σε ένα εργαστήριο. Στον πραγματικό κόσμο, ανεξάρτητα από την τιμή SPF, τα αντηλιακά ξεκινούν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι σημαντικό να τα εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες καθώς και μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Επίσης σημειώστε ότι πάνω από το SPF 50 η ποσότητα πρόσθετης προστασίας από τον ήλιο είναι αμελητέα. Το αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά να χρησιμοποιείτε πάντα ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο για παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

 

“Αδιάβροχο” (Water resistant)

 

Οι όροι “αδιάβροχο” και “ανθεκτικό στον ιδρώτα” υποδεικνύουν ότι το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό για 40 λεπτά, ή για 80 λεπτά όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Δεδομένου ότι κανένα αντηλιακό δεν είναι πλήρως “αδιάβροχο” ή “ανθεκτικό στον ιδρώτα”, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγορεύει αυτούς τους όρους επάνω στις συσκευασίες αντηλιακού.

 

“Ενεργά συστατικά” (Active ingredients)

 

Αυτή η περιοχή της ετικέτας, συχνά στο πίσω μέρος του μπουκαλιού, απαριθμεί τα κύρια συστατικά σε ένα αντηλιακό, που προστατεύουν το δέρμα σας από τις ακτίνες UV. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ενεργών αντηλιακών συστατικών: χημικά και φυσικά. Τα χημικά συστατικά, όπως η αβοβενζόνη (avobenzone) και η βενζοφαινόνη (benzophenone), δουλεύουν απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας την διείσδυσή της στο δέρμα, ενώ τα φυσικά συστατικά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide) και το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) παραμένουν στην επιδερμίδα και εκτρέπουν τις ακτίνες UV. Πολλά αντηλιακά που διατίθενται σήμερα συνδυάζουν χημικά και φυσικά συστατικά.

 

Πηγή: http://www.skincancer.org