Ο Χρήστος Τριαντόπουλος μέχρι χθες διέρρεε ότι θα πάει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη ενώ σήμερα έκανε στροφή 180 μοιρών
Με υπόμνημα θα καταθέσει ο Χρήστος Τριαντόπουλος στην Προανακριτική Επιτροπή για το μπάζωμα στα Τέμπη, σε μία προσπάθεια να γλιτώσει από τις δύσκολες ερωτήσεις που θα έθετε η αντιπολίτευση. Μάλιστα, ο ίδιος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επέλεξε το πρωί της Τετάρτης να διαρρεύσει την απόφασή του να μην παραστεί στην Προανακριτική Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να δέχτηκε πιέσεις από κυβερνητικούς κύκλους για να μην προσέλθει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Επιτροπή, καθώς ο στόχος του Μαξίμου είναι να μην μπει στο κάδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μπάζωμα στα Τέμπη.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος νωρίτερα διέρρεε ότι θα πάει αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Επιτροπή, με την εφημερίδα «Καθημερινή» να έχει σχετικό ρεπορτάζ.
Όπως έγραφε χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», «πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων ανέφεραν πως αν και θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει γραπτό υπόμνημα, ο πρώην υφυπουργός επιλέγει να προσέλθει στη συνεδρίαση και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής. Στην περίπτωση που αυτό επιβεβαιωθεί, κοινοβουλευτικοί κύκλοι θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι βουλευτές-μέλη της από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιδιώξουν η εξέταση Τριαντόπουλου να μην εξαντληθεί σε μία συνεδρίαση, ώστε το θέμα να διατηρηθεί κοινοβουλευτικά "ανοιχτό" τουλάχιστον και την ερχόμενη εβδομάδα».
Οι παραπάνω πληροφορίες όπως φαίνεται ενόχλησαν το Μαξίμου, που αποφάσισε να ξεκόψει στον Χρήστο Τριαντόπουλο τα περί αυτοπρόσωπης κατάθεσης, με αποτέλεσμα ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ να επιβεβαίωσει τις αρχικές πληροφορίες που τον ήθελαν να επιλέγει τον δρόμο της φυγής από την Προανακριτική.
Σωκράτης Φάμελλος : Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μην εφαρμοστεί το Σύνταγμα στην προανακριτική για τα Τέμπη
Ο πρωθυπουργός «ρίχνει λάδι στη φωτιά σε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με τα Τέμπη
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή της μεθοδεύσεις στην προανακριτική επιτροπή κατά του Τριαντόπουλου για το μπάζωμα στα Τέμπη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας παράλληλα για τον πρωθυπουργό ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά σε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 και απαντώντας στα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης περί «γενναίας πράξης» σχετικά με το αίτημα Τριαντόπουλου η υπόθεσή του να πάει στο δικαστικό συμβούλιο και όχι στην τακτική δικαιοσύνη όπως λέει το κυβερνητικό αφήγημα, τόνισε ότι αυτό αποτελεί «πράξη ακραίας παρανομίας» με «ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και με συνενόχους» την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ακόμη και του Προέδρου της Βουλής.
«Παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής, τις προβλέψεις του Συντάγματος, την ποινική νομοθεσία της χώρας, επιτρέποντας σε ελεγχόμενο για παραβάσεις άτομο, ασχέτως της θέσης του, να εξετάζεται χωρίς να έχουν προηγηθεί μάρτυρες, δικογραφίες, πραγματογνωμοσύνες και αποκάλυψη της αλήθειας», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.
Ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένη και ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να διαλέγει «αλά καρτ» ό,τι τον συμφέρει, υπογράμμισε ότι έπρεπε να προηγηθεί ο έλεγχος των πράξεων Τριαντόπουλου και η αντιστοίχιση πράξεων, πραγματικών περιστατικών και δεδομένων με αδικήματα. «Έπρεπε να διερευνηθούν πρώτα τα πραγματικά δεδομένα. Όχι να έρθει σε μία ασφαλή συνέντευξη με συναδέλφους του από τη Νέα Δημοκρατία ο κύριος Τριαντόπουλος, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος».
Ασκώντας δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη, ο Σ. Φάμελλος τόνισε «ακυρώνει τη Βουλή, ακυρώνει την ποινική νομοθεσία. Είναι ακραία παράνομη και γι' αυτό εμείς έχουμε πει εκ των προτέρων ότι δεν θα τη νομιμοποιήσουμε και καλούμε και τα υπόλοιπα προοδευτικά και δημοκρατικά κόμματα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να καλέσουμε και τον θεσμό, δηλαδή τη Βουλή, να μην νομιμοποιήσει την απαξίωση της Βουλής».
«Δεν είναι δυνατόν το Σύνταγμα να προβλέπει ρόλο και υποχρέωση στους βουλευτές και να το ακυρώνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί θέλει να μην έρθει ο ίδιος να καταθέσει, όπως και οι υπουργοί του που συμμετείχαν στα περιβόητα email, αλλά και ταυτόχρονα για να μην διευρυνθεί το κατηγορητήριο και φανεί ποιος ήταν ο εντολέας τελικά του μπαζώματος» πρόσθεσε ο ίδιος και υπογράμμισε:
«Ο φυσικός δικαστής και ο φυσικός ανακριτής είναι η Βουλή για τον κ. Τριαντόπουλο με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Παρακάμπτει την υποχρέωσή του. Δεν πηγαίνει στην τακτική δικαιοσύνη, είναι ένα ψέμα αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι υποκριτικό. Ο φυσικός δικαστής είναι η προκαταρκτική επιτροπή που πρέπει να ελέγξει. Είναι σαν να ζητάμε να πάει κάποιος ελεγχόμενος για αδίκημα, κατηγορούμενος, πέστε το όπως θέλετε, χωρίς να γίνει προανάκριση, κατευθείαν στο δικαστήριο».
Όσον αφορά στις ζυμώσεις και στις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «όλοι εμείς, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τον πληθυντικό από την πλευρά των προοδευτικών κομμάτων, πρέπει να δώσουμε γρήγορα απάντηση στην αγωνία των πολιτών. Γιατί στις δημοσκοπήσεις διατυπώνεται από τη μία μεριά ξεκάθαρη αμφισβήτηση και απαξίωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη και στον ίδιο».
«Όταν συζητάμε ξεκάθαρα στη χώρα μας για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, και άρα και στα κόμματα, νομίζω πρέπει να παίξουν πρώτα από όλα κυρίαρχο ρόλο όλοι και όλες όσοι συμφωνούν για να ξεπεράσουμε κομματικούς εγωισμούς» πρόσθεσε ο Σ. Φάμελλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ξεπεράσουμε διαχωρισμούς, που μπορεί και να είχαν βάση στο παρελθόν, σήμερα όμως οι πολίτες θέλουν λύση. Οι πολίτες μάς υποχρεώνουν να βρούμε λύση».
«Δεν νομίζω ότι πάντως αυτό είναι κάτι αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη επιλέξει να αλλάξει σελίδα και να προχωρήσει σε αυτή την προοπτική. Και η δική μου ευθύνη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να σηματοδοτήσω αυτή την προοπτική και να εγγυηθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο καταλύτης της διαδικασίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Γ. Μελιγγώνης: Καλωσορίζουμε εδώ στον 984, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο. Κύριε πρόεδρε, καλημέρα.
Σ. Φάμελλος: Καλημέρα κύριε Μελιγγώνη. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Καλημέρα και στους ακροατές και τις ακροάτριες του 984. Τις ευχές μου και για χθες για την εθνική εορτή, αλλά επιτρέψτε μου, επειδή σας άκουσα να σχολιάζετε για το αν είναι πράξη ακραίας γενναιότητας αυτό που μέλλει να συμβεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή, οφείλω να σας πω, με αίσθημα ευθύνης, ότι είναι μία πράξη ακραίας παρανομίας. Είναι μία πράξη η οποία, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και με συνενόχους την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και πολύ φοβάμαι στο τέλος και του Πρόεδρο της Βουλής, παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής, τις προβλέψεις του Συντάγματος, την ποινική νομοθεσία της χώρας, επιτρέποντας σε ελεγχόμενο για παραβάσεις άτομο, ασχέτως της θέσης του, να εξετάζεται χωρίς να έχουν προηγηθεί μάρτυρες, δικογραφίες, πραγματογνωμοσύνες και αποκάλυψη της αλήθειας.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένη και δεν είναι αλά καρτ, ό,τι διαλέγει ο κ. Μητσοτάκης επειδή τον συμφέρει. Γιατί εδώ μιλάμε για τον κύριο Μητσοτάκη, δεν μιλάμε για τον κύριο Τριαντόπουλο. Έπρεπε πρώτα να προηγηθεί, και αυτό είναι απαράβατος όρος, ο έλεγχος των πράξεων, η αντιστοίχιση πράξεων, πραγματικών περιστατικών και δεδομένων με αδικήματα. Έπρεπε να διερευνηθούν πρώτα τα πραγματικά δεδομένα. Όχι να έρθει σε μία ασφαλή συνέντευξη με συναδέλφους του από τη Νέα Δημοκρατία ο κύριος Τριαντόπουλος, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος.
Ακυρώνει τη Βουλή, ακυρώνει την ποινική νομοθεσία. Είναι ακραία παράνομη και γι' αυτό εμείς έχουμε πει εκ των προτέρων ότι δεν θα τη νομιμοποιήσουμε και καλούμε και τα υπόλοιπα προοδευτικά και δημοκρατικά κόμματα, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να καλέσουμε και τον θεσμό, δηλαδή τη Βουλή, να μην νομιμοποιήσει την απαξίωση της Βουλής.
Δεν είναι δυνατόν το Σύνταγμα να προβλέπει ρόλο και υποχρέωση στους βουλευτές και να το ακυρώνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί θέλει να μην έρθει ο ίδιος να καταθέσει, όπως και οι υπουργοί του που συμμετείχαν στα περιβόητα email, αλλά και ταυτόχρονα για να μην διευρυνθεί το κατηγορητήριο και φανεί ποιος ήταν ο εντολέας τελικά του μπαζώματος.
Γ. Μελιγγώνης: Ωστόσο, κύριε Πρόεδρε, όλον αυτόν τον καιρό όλοι και όλες συμφωνούμε πόσο πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86, πόσο ακατάλληλοι είναι όλοι οι πολιτικοί για να κάνετε τους ανακριτές και τους εισαγγελείς, επί της ουσίας, δηλαδή αν δούμε το τι θα φέρει αποτέλεσμα από το να δικάσουν δέκα γαλάζιοι, δύο συριζαίοι, τρεις πασόκοι κ.λπ., μήπως τελικά, μετρώντας τις πιθανότητες να έχουμε αποτέλεσμα, να πέσει φως, το να πάει μια ώρα αρχύτερα στον φυσικό του δικαστή είναι μια έστω και κατ’ οικονομίαν λύση για να βρεθεί άκρη σε σχέση με το άρθρο 86;
Σ. Φάμελλος: Κύριε Μελιγγώνη, παρ’ ότι ίσως είναι λίγο κουραστικό για τους ακροατές, θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα με βάση το θεσμικό πλαίσιο της χώρας. Ο φυσικός δικαστής και ο φυσικός ανακριτής είναι η Βουλή για τον κ. Τριαντόπουλο με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Παρακάμπτει την υποχρέωσή του. Δεν πηγαίνει στην τακτική δικαιοσύνη, είναι ένα ψέμα αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι υποκριτικό. Ο φυσικός δικαστής είναι η προκαταρκτική επιτροπή που πρέπει να ελέγξει.
Είναι σαν να ζητάμε να πάει κάποιος ελεγχόμενος για αδίκημα, κατηγορούμενος, πέστε το όπως θέλετε, χωρίς να γίνει προανάκριση, κατευθείαν στο δικαστήριο. Θα γίνει μία διαδικασία μετά από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο είναι συγκεκριμένο, δεν είναι η τακτική δικαιοσύνη, και θέλω να είμαι ξεκάθαρος:
Ο κύριος Μητσοτάκης προσπαθεί με την υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος να μην εφαρμοστεί σήμερα το Σύνταγμα. Δηλαδή επειδή θα το αλλάξουμε, να το παραβιάσουμε σήμερα; Αυτό είναι ακραία παράλογο και συμβάλλει σε αυτό που λέμε απαξίωση της Βουλής, της πολιτικής, των θεσμών. Ρίχνει λάδι στη φωτιά σε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας. Γιατί η κοινωνία έχει καταλάβει ότι ο κ. Μητσοτάκης συγκαλύπτει και σχεδιάζει την συγκάλυψη. Δεν του έχει εμπιστοσύνη.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ταυτόχρονα να παρασύρει μαζί του σε αυτό τον κατήφορο και τη Βουλή. Δηλαδή ότι οι πολίτες εκλέγουν βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν καμία δουλειά, δεν έχουν κανένα ρόλο, να τους παρακάμψουμε, να πάμε στο επόμενο.
Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα κάνει τη δουλειά του μετά ή όχι το δικαστικό συμβούλιο, που σαφέστατα θα διεκδικήσουμε και ζητούμε να την κάνει. Το ζητούμενο είναι γιατί να μην κάνει η Βουλή την υποχρέωσή της από το Σύνταγμα; Ποιος φοβάται την Βουλή; Ποιος φοβάται τους βουλευτές της αντιπολίτευσης; Ποιος φοβάται να έρθει στη Βουλή να μας πει τι έχει γίνει; Η απάντηση είναι απλή: Ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη Βουλή και γι’ αυτό την ακυρώνει και την απαξιώνει.
Ευχαρίστως να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μην έχουν διαφορετικά δικαιώματα τα πολιτικά πρόσωπα από τους πολίτες, αλλά εδώ τώρα ξέρετε τι ζητάει για τον κ. Τριαντόπουλο; Να έχει ακόμα περισσότερα δικαιώματα. Να μην ελεγχθεί.
Γ. Μελιγγώνης: Κύριε Πρόεδρε, πολλοί πολιτικοί αναλυτές πια, βλέποντας και τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά και τα ποσοτικά, ομονοούν ότι έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Αναρωτιέμαι αν σας προβληματίζει και αν έχετε και μια εξήγηση, γιατί τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και αυτό αφορά σε όλους σας, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν καρπώνεστε ένα μέρος αυτής της φθοράς, όταν ακόμη και στα βασικά ζητήματα της καθημερινότητας, πριν καν δουν οι πολίτες τι σημαίνει κεντροαριστερή κυβέρνηση, προεξοφλούν ότι μια τέτοια θα τα πήγαινε καλύτερα. Είδατε φαντάζομαι στην έρευνα της GPO στα Παραπολιτικά το περασμένο Σάββατο ότι το ενδεχόμενο μιας κεντροαριστερής κυβερνήσεις θα ήταν καλύτερο και για την Παιδεία και για την Υγεία και για τη μεσαία τάξη. Και το λένε αυτό οι πολίτες με ποσοστά συντριπτικά σε σχέση με την κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Σ. Φάμελλος: Τα στοιχεία αυτά, τα οποία είναι πολύτιμα, μας δίνουν εντολή να κάνουμε κάτι γρήγορα για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση με προοδευτική προοπτική στους πολίτες. Γιατί υπάρχουν και άλλα στοιχεία δημοσκοπήσεων, τα οποία μπορώ να προσθέσω στις σκέψεις σας, που δείχνουν ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους ή σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά πιστεύουν ότι ζούσαν καλύτερα το 2019 απ’ ό,τι ζουν σήμερα. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που μας δίνουν οι πολίτες. Γι’ αυτό το λόγο και όλοι εμείς, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τον πληθυντικό από την πλευρά των προοδευτικών κομμάτων, πρέπει να δώσουμε γρήγορα απάντηση στην αγωνία των πολιτών. Γιατί στις δημοσκοπήσεις διατυπώνεται από τη μία μεριά ξεκάθαρη αμφισβήτηση και απαξίωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη και στον ίδιο, αλλά ταυτόχρονα και μια διαμαρτυρία που δεν δίνει σήμερα τη δυνατότητα μιας κυβερνητικής διεξόδου. Γιατί οι πολίτες στις εκλογές θα ψηφίσουν, και θα ψηφίσουμε, για την επόμενη κυβέρνηση.
Γι’ αυτό το λόγο εμείς, που περάσαμε μια δύσκολη περίοδο που συνετέλεσε στην απαξίωση και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το λέμε με έντονη διάθεση αυτοκριτικής, έχουμε επιλέξει, και εγώ προσωπικά από την ημέρα της εκλογής μου στην θέση του προέδρου του κόμματος, να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει καλύτερος και να φύγει από τον κύκλο της απαξίωσης, αλλά και να υπάρχει προοδευτική απάντηση. Γι’ αυτό, ταυτόχρονα με την ενδυνάμωση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παίρνω και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να υπάρχει προοπτική που να έχει και ένα πρόγραμμα, να έχει και κάτι να προτείνει στον πολίτη, πώς θα έχει καλύτερη ζωή, πως θα έχει δάσκαλο, γιατρό, δουλειά, εισόδημα, ασφάλεια, τα οποία λείπουν, και μια ισχυρή χώρα ταυτόχρονα, στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής.
Κατανοώ την αδυναμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αυτή η προοπτική για εμάς είναι βιώσιμη και γι’ αυτό τον λόγο έχω πάρει και πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ταυτόχρονα με την συνεδριακή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που να αντιστοιχεί και να αξίζει σε αυτό που χρειάζονται οι πολίτες.
Γ. Μελιγγώνης: Επειδή διαβάζω σήμερα και την συνέντευξη σας στον συνάδελφο Βασίλη Σκουρή στο Dnews, ο τίτλος είναι “πριν τις εκλογές να υπάρξει ψηφοδέλτιο που να κερδίσει τον Μητσοτάκη”. Επειδή στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα, παίζει και πολύ βασικό ρόλο ως κριτήριο των πολιτών και το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, αυτό που προτείνετε, έχει πρόσωπο από πίσω; Να κατέβετε στη βάση όσοι θέλετε, από όλα τα συνιστώντα, ας το πούμε έτσι, κόμματα, και να υποδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός; Πως το έχετε στο μυαλό σας;
Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι η πρόταση αυτή να έχει κόμματα που τη στηρίζουν, γιατί είναι πολύ σημαντικοί οι θεσμοί των κομμάτων και της πολιτικής στη δημοκρατία μας, και να έχει και πρόγραμμα. Γιατί αν δεν υπάρχει αυτή η συσπείρωση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα ζει καλύτερα ο πολίτης, δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν. Όταν συζητάμε ξεκάθαρα στη χώρα μας για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, και άρα και στα κόμματα, νομίζω πρέπει να παίξουν πρώτα από όλα κυρίαρχο ρόλο όλοι και όλες όσοι συμφωνούν για να ξεπεράσουμε κομματικούς εγωισμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλω να σας πω ότι δεν θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το πώς θα εκφραστεί αυτή η πρόταση στους πολίτες, αλλά το να αρχίσει και να δρομολογηθεί αυτή η συσπείρωση, αυτή η συμπόρευση. Πρέπει να ξεπεράσουμε διαχωρισμούς, που μπορεί και να είχαν βάση στο παρελθόν, σήμερα όμως οι πολίτες θέλουν λύση.
Οι πολίτες μάς υποχρεώνουν να βρούμε λύση. Δεν νομίζω ότι πάντως αυτό είναι κάτι αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη επιλέξει να αλλάξει σελίδα και να προχωρήσει σε αυτή την προοπτική. Και η δική μου ευθύνη ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να σηματοδοτήσω αυτή την προοπτική και να εγγυηθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο καταλύτης της διαδικασίας. Γιατί πολλοί λένε, "γιατί δεν κοιτάτε τα του οίκου σας και ασχολείστε με μία συνεργασία;" Ναι, εμείς κοιτάμε τα του οίκου μας, για να γίνουμε σοβαρό, αξιόπιστο και δυναμικό κόμμα, έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι οι πολίτες θα έχουν διέξοδο στις επόμενες εκλογές. Δεν αρκεί να έχει μόνο αντιπολίτευση ο Έλληνας και η Ελληνίδα, χρειάζεται να έχει προοδευτική κυβέρνηση.
Γ. Μελιγγώνης: Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει σε αυτόνομη κάθοδο. Το κύριο μήνυμα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική αλλαγή αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα. Υποθέτω πως αυτό τον εξαιρεί από αυτή τη συζήτηση; Ή όχι;
Σ. Φάμελλος: Μια συζήτηση δεν μπορεί εκ των προτέρων να ξεκινάει με εξαιρέσεις. Πρέπει να ξεκινάει με αθροίσεις. Δεν κάνουμε αφαιρέσεις σε αυτή την πρόταση, όσο και αν βλέπω ότι υπάρχουν από κάποιες πλευρές, προς το παρόν θα έλεγα, κλειστές πόρτες. Διαφωνώ με αυτή την ανάγνωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, στον δημόσιο διάλογο, με σοβαρότητα και με αξιοπιστία, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν κρυφά σχέδια, καταθέτω αυτή την πρόταση και την καταθέτω και με έναν χρονικό προσδιορισμό: Τώρα χρειάζεται να κάνουμε τη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Τώρα διατυπώνεται και στις κινητοποιήσεις αλλά και στις δημοσκοπήσεις η αγωνία των πολιτών και η αντίδραση για μία μεγάλη αλλαγή η οποία χρειάζεται η χώρα μας. Εμείς θέλουμε αυτή η αλλαγή να είναι προοδευτική.
Γ. Μελιγγώνης: Στο μέτρο που δεν θα αλλάξει στάση το ΠΑΣΟΚ, μήπως τελικά όσοι υποστηρίζουν ότι είναι ευκολότερη υπόθεση η ανασυγκρότηση της Αριστεράς από την ανασυγκρότηση συνολικά της προοδευτικής παράταξης, έχουν ένα δίκιο;
Σ. Φάμελλος: Ας πούμε, κύριε Μελιγγώνη, ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι χρήσιμες. Και η ανασυγκρότηση και η ανασύνθεση της Αριστεράς και συνολικά του προοδευτικού χώρου, έτσι όπως είναι σήμερα τα επίδικα στην ελληνική κοινωνία δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαχωρίζουμε διαδρομές. Πρέπει να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή άθροιση, όπως σας είπα, και όχι αφαιρέσεις. Αλλά ναι, δεν μπορούμε να περιμένουμε πάρα πολύ όταν πρέπει να δώσουμε μία συγκεκριμένη διέξοδο. Ο διάλογος αυτός συνεχίζεται και προωθείται με όσους και όσες συμφωνούν. Δεν μπορεί κανείς να έρθει με το ζόρι. Αλλά σας λέω, προτιμώ να μην δημιουργούμε αντιθέσεις στον προοδευτικό χώρο και εσωτερικά μέτωπα, γιατί αυτό είναι που θέλει και ο κύριος Μητσοτάκης. Επιτρέψτε μου να το πω λίγο πρακτικά: Τον Μητσοτάκη τον ενδιαφέρει να έχει μία αδύναμη αντιπολίτευση, πολυκερματισμένη, και να είναι αναξιόπιστοι οι πολιτικοί. Ε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Έχω μία τελείως διαφορετική αντίληψη. Και γι' αυτό μπορούμε να κάνουμε και υπερβάσεις, χωρίς κομματικούς εγωισμούς. Και η υπέρβαση πιστεύω ότι είναι και προωθητική όταν εκφράζει τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Γ. Μελιγγώνης: Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με τη Νέα Αριστερά, ποια είναι ακριβώς η πρότασή σας; Προχθές ο κ. Χαρίτσης, γράφοντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, είπε ότι πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να κάτσουμε σε ένα τραπέζι. Εσείς τώρα διατυπώνετε μια πρόταση που φτάνει ακόμη ακόμη και στο κοινό ψηφοδέλτιο. Άρα αυτό το οποίο υποθέτω θα είναι το επόμενο βήμα, είναι το ποιος θα πάρει τηλέφωνο ποιον.
Σ. Φάμελλος: Επειδή οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν δημόσια και ειλικρινή έκφραση, δεν συζητώ για μία μυστική συζήτηση. Η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και την έχω διατυπώσει κι εγώ δημόσια εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα, αλλά την αναφέρω και στη συνέντευξη την οποία περιγράψατε, που κυκλοφόρησε σήμερα, περιέχει τρία παράλληλα βήματα:
Το πρώτο είναι η συμπόρευση στο Κοινοβούλιο. Να έχουμε κοινή έκφραση, όπως κάναμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη, όπως κάναμε στην πρόταση δυσπιστίας, όπως θέλω να κάνουμε, και προτείνω, απέναντι σε αυτή την παράνομη εξέλιξη της Προκαταρκτικής επιτροπής, αλλά και σε άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες, δηλαδή σε θέματα της καθημερινότητας, στην ακρίβεια, στους μισθούς, τις συντάξεις, στην Υγεία, στην Παιδεία. Πρέπει να υπάρχει μία έμπρακτη απόδειξη ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Η κοινοβουλευτική συμπόρευση είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο, το οποίο είναι επίσης άμεσο, είναι ένας δημόσιος πολιτικός διάλογος, ένα φόρουμ συζήτησης με τις δυνάμεις που συμφωνούν σε ανασύνθεση και κοινή έκφραση του προοδευτικού χώρου.
Και το τρίτο, είναι όλα τα κοινωνικά πεδία στα οποία η κοινωνία αγωνιά και ψάχνει προοπτική, που είναι όλα αυτά που σας ανέφερα, αλλά εδώ οι συνεργασίες μπορεί να είναι ευρύτερες. Περιλαμβάνουν δηλαδή και τους συνδικαλιστικούς και τους επιστημονικούς φορείς, τα επιμελητήρια, τη διανόηση, τη νεολαία. Και εδώ υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια συνεργασίας. Θα ήθελα, παρ' ότι έχουμε πράγματι πολλά περισσότερα κοινά και πολλές περισσότερες δυνατότητες συνεργασιών με τη Νέα Αριστερά, να μην περιορίσω αυτή την πρόταση μόνο στην Νέα Αριστερά, αλλά είναι προφανές ότι μπορούμε να αθροίζουμε από τώρα, χωρίς να αποκλείουμε συνεργασίες, καλώντας σε αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα.
Γ. Μελιγγώνης: Κύριε Πρόεδρε, είτε μιλάμε για μόνο με τη Νέα Αριστερά, είτε ακόμη και αν αύριο μπει στον διάλογο το ΠΑΣΟΚ, αν η συζήτηση φτάσει στο σημείο που θα πρέπει τα συνιστώντα κόμματα να προχωρήσουν στην υπέρβασή τους, στο να γεννηθεί κάτι άλλο από την αρχή, αυτό για εσάς είναι κόκκινη γραμμή ή είναι όλα στο τραπέζι;
Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να ανοίγουμε μια συζήτηση η οποία μπορεί να δημιουργεί διαφορετικές αναγνώσεις όταν δεν έχουμε κάνει ακόμα το πρώτο και σημαντικό βήμα. Οι πολίτες ίσως δεν ψάχνουν απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα. Επιτρέψτε μου να κάνω μια υπόθεση και εγώ: Όταν έρχονται και μας λένε "βρείτε τα γιατί δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση στη χώρα μας", δεν θα καθυστερήσει αυτή η διαδικασία με ερωτήματα τα οποία θα προκύψουν για τη μορφή της κοινής έκφρασης. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια που αντιστοιχούν στο Σύνταγμά μας και στην τελική διαδικασία των εκλογών.
Όμως, να σας πω και την άποψή μου, δεν πρέπει αυτό να γίνει με προεκλογικούς όρους. Αυτό θα περιέχει ένα ακόμα αδύναμο στοιχείο κατά την άποψή μου. Πρέπει να γίνει με ειλικρινείς, προγραμματικούς όρους. Να έχουμε μία προγραμματική συμφωνία, δηλαδή πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα, που μπορούν να εφαρμοστούν. Γιατί σίγουρα, και αυτό το έχει δείξει και η ιστορία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ξεκινάμε από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά όταν πρέπει να υπηρετήσουμε έναν κεντρικό στόχο, μία μείζονα υπόθεση, όπως ήταν η περίοδος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να στηρίξουμε την πατρίδα μας ώστε να βγει από τη χρεοκοπία, το καταφέραμε χωρίς να δούμε διαφορές που είχαμε στο παρελθόν ως συνιστώσες.
Εδώ λοιπόν υπάρχει μια πλούσια εμπειρία και του προοδευτικού και του αριστερού χώρου σε συνεργασίες, και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Δεν νομίζω ότι αυτά είναι πραγματικά προβλήματα που θα μας απασχολήσουν. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει πώς θα μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη προοπτική στη χώρα. Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε.
Γ. Μελιγγώνης: Επειδή υπάρχουν όμως και τα πρακτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, λέτε κοινό ψηφοδέλτιο. Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, οι συνασπισμοί κομμάτων δεν παίρνουν μπόνους ακόμη κι αν έρθουν πρώτοι.
Σ. Φάμελλος: Θα ήθελα να σας πω το εξής, γιατί μπορεί τώρα και οι φίλοι και οι φίλες που μας ακούν να μπερδευτούν λίγο: Εγώ έχω δηλώσει στη συνέντευξη ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η συνεργασία και η συμπόρευση με τελικό στόχο να υπάρχει διαθέσιμη στον πολίτη, μία πρόταση προοδευτικής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος. Γιατί στις επόμενες εκλογές πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση και να έχουμε προοδευτική κατεύθυνση. Αλλά μην βάζουμε τον τελικό στόχο πριν από μια πλούσια, πολύτιμη και δύσκολη διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το είπα και λίγο πριν, δεν υπάρχουν κωλύματα με βάση τη συνταγματική και εκλογική νομοθεσία της Ελλάδας, όταν ο στόχος είναι να υπηρετήσουμε την προοδευτική προοπτική της χώρας. Μπορούμε να βρούμε και σ' αυτά λύσεις. Προφανώς δεν μιλάμε για κάτι αντισυνταγματικό ή κάτι παράνομο. Γι' αυτά είναι που καταγγέλλουμε τον κύριο Μητσοτάκη. Υπάρχουν εναλλακτικές, και έχει ξεκινήσει η συζήτηση και μεταξύ επιστημόνων, συνταγματολόγων. Τη θεωρώ πολύτιμη.
Αυτή η συζήτηση, και η πρόταση που έχουμε καταθέσει, δεν αφορά μόνο τα κόμματα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, αλλά αφορά και ένα πλούτο κινήσεων με τις οποίες σε προσωπικές μου συναντήσεις έχω συζητήσει τέτοιες εναλλακτικές, υπάρχουν δηλαδή κινήσεις πολιτικές που συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση και μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ανένταχτοι, επιστήμονες, διανοούμενοι που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Διαβάζω στα κείμενά τους μία κοινή προοπτική. Δεν μιλάμε μόνο για τα τρία κόμματα. Θεωρώ ότι υπάρχει ένας κοινωνικός πλούτος διαθέσιμος που πρέπει να τον αξιοποιήσουμε. Ακόμα και οι άνθρωποι της επιχειρηματικότητας, οι δημιουργικοί πολίτες που δεν βολεύονται με μία κατάσταση που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.
Γ. Μελιγγώνης: Τρία κόμματα λέτε. Άρα απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν αντιλαμβάνεστε την κυρία Κωνσταντοπούλου ως μέρος αυτού του μετώπου ή ότι έχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου;
Σ. Φάμελλος: Επειδή σας είπα ότι εγώ προτιμώ να μην κάνω αφαιρέσεις αλλά να κάνω προσθέσεις, θα έλεγα ότι από τη μεριά της κυρίας Κωνσταντοπούλου περιμένουμε πάρα πολλές απαντήσεις για το τι θέλει η ίδια. Δεν είναι η δική μας επιλογή δηλαδή, είναι ίσως και η δική της τοποθέτηση μέχρι σήμερα. Τι έχει πει για πιθανότητα συνεργασιών, τι έχει πει για πιθανότητες προγραμματικής διατύπωσης της διεξόδου. Θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλά που δεν έχουν ειπωθεί, δεν είναι συγκεκριμένα, δεν είναι διατυπωμένα.
Ως εκ τούτου, μέχρι να διατυπωθούν, επειδή εμείς έχουμε κάνει πρόταση και για τους άξονες μιας προγραμματικής συζήτησης, περιμένουμε απαντήσεις. Έχουμε πάρα πολλές διαφορές σε πράγματα που έχει διατυπώσει δημόσια η κυρία Κωνσταντοπούλου, οφείλω να το πω αυτό, και είναι διατυπωμένα, και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Σας θυμίζω την Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν την πολιτική επικαιρότητα. Όμως δεν έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει διατύπωση μιας προοπτικής η οποία να περιλαμβάνει κυβερνητική διέξοδο. Δεν έχει διατυπώσει προγραμματικούς άξονες από τον μισθό μέχρι την Υγεία και την Παιδεία, ως τα μεγάλα θέματα και της εξωτερικής πολιτικής αλλά και του αναπτυξιακού σχεδιασμού, δεν τα έχω διαπιστώσει για να μιλήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα.
Γ. Μελιγγώνης: Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, βλέπετε και εσείς τις τελευταίες ημέρες ότι περισσεύουν για μία ακόμη φορά τα σενάρια για το τι θα κάνει στο μέλλον ο κ. Τσίπρας. Εσείς έχετε και το συνέδριό σας, θα φτιάξετε το Σάββατο στην Κεντρική σας Επιτροπή και μια Επιτροπή Επανεκκίνησης, απ' ό,τι μαθαίνω. Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού στα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ειδικώς και στα της ανασυγκρότησης του χώρου γενικώς;
Σ. Φάμελλος: Όπως έχουν διατυπωθεί δημόσια, ξεκάθαρα και από τον ίδιο και από εμάς και στα τρία αυτά επίπεδα. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπατε και εσείς, είναι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, με ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο σαφέστατα και είναι πάρα πολύ σημαντικό και χρήσιμο. Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι εκπρόσωπος μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λειτουργεί συνεκτικά και αποτελεσματικά εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε κοινούς διατυπωμένους στόχους, και όχι σενάρια και υποθέσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την παραίτηση του για να υπάρξει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δουλεύουμε για αυτό το νέο κύμα όλοι μαζί. Υπήρξε μια πολύ άσχημη περίοδος, αλλά σε κάθε περίπτωση, μετά την εκλογή μου στη θέση του προέδρου και εν όψει του Συνεδρίου, διεκδικούμε αυτό το ρεύμα επανεκκίνησης να γίνει πραγματικότητα. Γι' αυτό και η Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί το Σάββατο, θα είναι η Επιτροπή Επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε αυτή την κατεύθυνση, και ο διατυπωμένος στόχος του Αλέξη Τσίπρα, είναι να υπάρχει μια προοδευτική απάντηση στα αδιέξοδα της κοινωνίας, αυτό που διατυπώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά. Άρα ως σημαντικό πολιτικό στέλεχος με διακριτό πολιτικό κεφάλαιο, ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την κατεύθυνση είναι στην ίδια διαδρομή, στην ίδια πορεία, στην ίδια Κοινοβουλευτική ομάδα.
Δεν νομίζω ότι μια σεναριολογία, πέρα από τα πραγματικά δεδομένα, που είναι διατυπωμένα από μένα, από τον Αλέξη Τσίπρα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι το οποίο είναι στη σφαίρα των υποθέσεων.
Γ. Μελιγγώνης: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση και τον χρόνο. Να είστε καλά. Καλημέρα!
Σ. Φάμελλος: Την καλημέρα μου.