Κίνδυνος απαλλαγής του Τριαντόπουλου
Δεν άφησαν την Προανακριτική Επιτροπή να συγκεντρώσει στοιχεία και καταθέσεις για να τεκμηριώσει την άσκηση δίωξης κατά του Τριαντόπουλου για το μπάζωμα
Τίτλοι τέλους στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το μπάζωμα στα Τέμπη, με την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να μην θέτει καν προς ψήφιση το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για κλήτευση μαρτύρων, αποφασίζοντας την απόρριψη του αιτήματος της Μαρίας Καρυστιανού για δήλωση στήριξης κατηγορίας και κατάθεση πορισμάτων έως τις 4 Απριλίου, τα οποία θα συζητηθούν στις 7 Απριλίου.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, εγείροντας ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε απαλλαγή του Χρ. Τριαντόπουλου από το δικαστικό συμβούλιο εξαιτίας του γεγονότος ότι η Προανακριτική δεν συνέλλεξε τα απαιτούμενα στοιχεία και καταθέσεις για να τεκμηριώσει την επικείμενη άσκηση δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη Βουλή, φοβάται την προανακριτική, φοβάται την αλήθεια» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενώ οι βουλευτές και μέλη Γιώργος Γαβρήλος και Γιώργος Παπαηλιού σημείωσαν ότι η ΝΔ παραβιάζει το Σύνταγμα και τον νόμο.
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε το ντροπιαστικό υπόμνημα που κατέθεσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, καθώς αριθμούσε μόλις 181 λέξεις, εκ των οποίων οι 93 αφορούσαν τα προσωπικά του στοιχεία και το τυπικό της υπόθεσης, δείγμα της απαξίωσης που έδειξε ο πρώην υφυπουργός στην Προανακριτική.
Το χρονικό της νέας συγκάλυψης
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Παναγής Καππάτος επιχείρησε να διαβάσει το υπόμνημα του Χρήστου Τριαντόπουλου παρακάμπτοντας προκλητικά το αίτημα της αντιπολίτευσης για ψηφοφορία ώστε να εξεταστούν πρώτα οι μάρτυρες, όπως επιβάλλει η δικονομία. Σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο οποίος αποχώρησε από τη συζήτηση του υπομνήματος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Γαβρήλος ζήτησε επιτακτικά ότι πρέπει εδώ και τώρα να μπει σε ψηφοφορία το αίτημα για την κλήση μαρτύρων.
Είναι ντροπή, το υπόμνημα Τριαντόπουλου είναι της πλάκας και επαίσχυντο είπε σύμφωνα με πληροφορίες και τόνισε ότι ο ύποπτος μπορεί να καταθέτει ό,τι θέλει αλλά η Επιτροπή δεν μπορεί να παρακάμπτει το Σύνταγμα, τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής διότι τα μέλη της θα είναι και ποινικά υπόλογα.
Ο Γιώργος Γαβρήλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί τη διαδικασία και θα αποχωρήσει όσο θα συζητείται το υπόμνημα. Δεν είναι δυνατόν να αναγνώσετε υπόμνημα χωρίς να προηγηθεί η εξέταση των μαρτύρων είπε σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παραμείνει όσο συζητείται το υπόμνημα.
Ο Γιώργος Γαβρήλος νωρίτερα είχε προειδοποιήσει για ακυρότητα της διαδικασίας στην περίπτωση που η πλειοψηφία επιμείνει στο εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα να κληθούν οι μάρτυρες πριν την ανάγνωση του υπομνήματος Τριαντόπουλου, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «η διαδικασία παραβιάζει το Σύνταγμα, τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής» και προκύπτουν λόγοι ακυρότητας.
Δεν είναι δυνατόν να ακουστεί το υπόμνημα του ελεγχόμενου πριν από την κατάθεση των μαρτύρων. Ζητάμε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα να προσέλθουν οι μάρτυρες ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αλλιώς, όπως είπε, η διαδικασία παραβιάζει το Σύνταγμα, τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον κανονισμό της Βουλής, προσθέτοντας ότι τίθεται ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας και ποινικών ευθυνών των μελών της Επιτροπής που εμποδίσουν την Προανακριτική να επιτελέσει το έργο της.
ΠΑΣΟΚ: Πράξη ωμής σκοπιμότητας και δειλίας από Τριαντόπουλο
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν πως αποτελεί απόδειξη κυνισμού και δειλίας το υπόμνημα του Χρήστου Τριαντόπουλου. Παράλληλα υπενθύμισαν ότι το Σύνταγμα υποχρεώνει τη Βουλή να ερευνήσει την υπόθεση και δεν υπάρχει για να παρέχει την ευχέρεια στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τα στάδια της διαδικασίας.
«Η σημερινή στάση του κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος δεν προσήλθε στην Προανακριτική Επιτροπή αλλά έστειλε ένα μονοσέλιδο υπόμνημα με τρεις παραγράφους, στο οποίο ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, είναι μια πράξη ωμής σκοπιμότητας και δειλίας», σχολίασαν ειδικότερα πηγές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
«H νομιμότητα καταστρατηγείται, οι θεσμοί παρακάμπτονται και προκύπτει ένα καίριο ζήτημα. Αν η κυβερνητική πλειοψηφία πιστεύει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά παρ´ όλα αυτά αποφασίσει να του ασκήσει ποινική δίωξη, τότε διαπράττεται κατάχρηση εξουσίας. Οφείλει να εξηγήσει με ποια νομική βάση στέλνει στο δικαστικό συμβούλιο, έναν αθώο».
Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «το Σύνταγμα υποχρεώνει τη Βουλή να ερευνήσει την υπόθεση, δεν παρέχει ευχέρεια στον Υπουργό να αποφασίζει τα στάδια της διαδικασίας. Η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα δικαιώματά του ενώπιον της επιτροπής δεν μπορεί να στερήσει την επιτροπή από τις αρμοδιότητές της. Αντίθετα, η εξέταση κρίσιμων νέων στοιχείων, όπως το email του κ. Τριαντόπουλου, καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχιση της διαδικασίας και την εξέταση μαρτύρων. Γι' αυτό και καταθέσαμε κατάλογο μαρτύρων που πρέπει να κληθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής. Η προσβολή των θεσμικών διαδικασιών, η κυβερνητική στρατηγική αποφυγής λογοδοσίας και η συγκάλυψη συνεχίζονται»
(Καθείς εφ ω ετάχθη! Η Ζωή στο τηλεοπτικό λαγούμι του Αλαφούζου και ) Ο Τσίπρας Κέυνς στο Χάρβαρντ
Αν θα ήταν ποτέ για κάτι που θα έπρεπε να κάνει σοβαρή αυτροκριτική ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν γιατί εμπιστεύθηκε σε κάποιες κρίσιμες πολιτικές διαδρομές του, πρόσωπα του ήθους και του ύφους της Ζωής Κωνσταντοπούλου…
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φόρεσε τον μανδύα του Κέινς και από το κατάμεστο αμφιθέατρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών- CES στο Harvard κατέθεσε τέσσερις ρηξικέλευθες προτάσεις για μια νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ, που θα ενισχύει το κράτος πρόνοιας, με στόχο την στρατηγική αυτονομία της.
Στην πρώτη του διάλεξη που έγινε το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε, τόσο κατά την αρχική ομιλία του όσο και στις ερωτήσεις που του ετέθησαν στη συνέχεια από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε όλο το φάσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και όλο το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Στα θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την σύσταση ενός Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών στην ΕΕ που θα εκδίδει κοινό χρέος για την στήριξη ευρωπαικών δημόσιων αγαθών σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου χρέους στις ευρωπαϊκές οικονομίες στο 100%, με αφορμή το νέο γερμανικό πρόγραμμα των 900 δις ευρώ.
Στη συζήτηση που έγινε με συντονιστή τον καθηγητή Peter Hall, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ διατηρώντας παράλληλα τον διατλαντικό διάλογο, ανεξάρτητα από το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Τόνισε παράλληλα ότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η μόνη βάση για να προχωρήσουν οι ευρωαμερικανικές σχέσεις. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και τις πολιτικές διεύρυνσης και γειτονίας, για αποτελέσει όχι μόνο δύναμη αποτροπής, αλλά και δύναμη ειρήνης και σταθερότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ακροδεξιάς, η οποία παρουσιάζει ακραία άνοδο σε πλείστα κράτη της λεγόμενης Δύσης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη να τερματιστούν «οι Ισραηλινές επιχειρήσεις».
Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία με την σύλληψη του Ιμάμογλου, σημειώνοντας πως όσα πράττει ο Ερντογάν, θα έχουν συνέπειες.