ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Σε τεντωμένο σχοινί – Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία

Εμπρηστικά καλέσματα καλούν σε συγκεντρώσεις «οργισμένων» έξω από την Κ.Ε. – «Παραμένω πρόεδρος» λέει ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν απέσυρε το εξώδικο

 

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμερα το μεσημέρι, μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και αντιπαραθέσεων, όπου οι όποιες προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, πέφτουν σε κενό. Δύσκολα τα επόμενα εικοσιτετράωρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με καλέσματα σε συγκέντρωση «οργισμένων» υποστηρικτών του Σ. Κασσελάκη, έξω από τη συνεδρίαση της Κ.Ε.

 

Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει σήμερα στις 13:00, θα είναι η δεύτερη, μέσα σε μια εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το εξώδικο του πρώην προέδρου ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί και η εισήγηση της γραμματέως της Κ.Ε. Ράνιας Σβίγκου προς την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο στις 11.00 σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο. 

 

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. θα υπάρξει ενημέρωση των μελών της για το θέμα του εξώδικου, τα οποία και θα κληθούν να αποφασίσουν επ’ αυτού και θα συζητήσουν τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει στην Κ.Ε. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε την Τετάρτη έστειλε στο αρχείο χωρίς να συζητήσει, το αίτημα για διαγραφή του Σ. Κασσελάκη που είχε καταθέσει ο πρώην βουλευτής Θ. Μουμουλίδης με πλειοψηφία 8 έναντι 6 και 1 λευκό. Όμως ταυτόχρονα αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να αποσταλεί επιστολή στον πρώην πρόεδρο, που θα του ζητά να ανακαλέσει το εξώδικο.

 

Την ίδια ώρα, εμπρηστικά καλέσματα πυροδοτούν νέες εντάσεις...

 

Σ. Κασσελάκης: Παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τη μάχη στο Συνέδριο θέλει να δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης και υποστηρίζει ότι παραμένει ακόμα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά μη αποδεχομένος την καθαίρεση του με την πρόταση μομφής με απόφαση της Κ.Ε. Αρνήθηκε ότι μίλησε για «κουκουλοφόρους» και «πραξικόπημα» ή «πραξικοπηματίες» αλλά ότι «τα αξιότιμα μέλη της Κ.Ε. τους φόρεσαν κουκούλες».

 

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ξημερώματα Παρασκευής είπε: «Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι». «Υποψήφιοι είναι όσοι εγκρίνει το Συνέδριο. Θα είμαι υποψήφιος, θα πάμε σε εκλογές προέδρου ό,τι και να γίνει. Το καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο, μπορεί και θα όφειλε να εκφραστεί, κατά τη γνώμη μου, για αυτό που έχει γίνει». 

 

«Ας πούμε ότι ισχύει ότι είμαι πρώην πρόεδρος. Ποιος είναι πρόεδρος σήμερα; Παραμένω και de facto και de jure πρόεδρος».  Πρόσθεσε επίσης ότι: «Καταστατικά είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχει άρση εμπιστοσύνης, πάμε σε έκτακτο συνέδριο. Βεβαίως παραμένω πρόεδρος, διότι δε νοείται ένα κόμμα να μην έχει διαχειριστική και διοικητική ηγεσία».

 

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, το πιο έντιμο πράγμα θα ήταν να κατέβαινε απέναντί μου ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». 

 

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα είμαι υποψήφιος και θα γίνουν εκλογές ό,τι και να γίνει» ενώ σε ερώτηση αν θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί άλλος πρόεδρος είπε «δεν θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Π. Πολάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει καλύτερα, καληνύχτα, κουράστηκα...

 

Να αποσυρθεί το εξώδικο και να σταματήσουν τα σενάρια διαγραφής του Σ. Κασσελάκη ζήτησε ο Παύλος Πολάκης σε συνέντευξη του στο Attica το βράδυ της Πέμπτης. «Δεν είναι δυνατόν να στέλνεις εξώδικο στην Π.Γ. και στην Κ.Ε. του κόμματος που θες να ξαναεκλεγείς αρχηγός. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «Εγώ τον Κασσελάκη θέλω να τον νικήσω, όχι να τον αποκλείσω» είπε μεταξύ άλλων. 

 

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Σ. Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτηση του αναφέρει: «Βαρετά πραγματα,ανευρα,κομπιαζοντα, τρικυμιώδη,πισω μπρος,χωρις ειρμο χωρις γραμμη και χωρις προγραμμα. Κουβεντα επι της διαδικασιας για 25 λεπτα για να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα!! Κριμας….. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αξιζει και χρειαζεται ΚΑΛΥΤΕΡΑ!! Καληνυχτα,κουραστηκα σημερα».

 
Θ. Θεοχαρόπουλος: Αν είναι πρόεδρος γιατί πάμε σε εκλογές;

 

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, όπως διαμορφώθηκε στην Κ.Ε., ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος καλούμενος να σχολιάσει τη συνέντευξη του Σ. Κασσελάκη, είπε στην ΕΡΤ : «Έχει φέρει το κόμμα σε μια τεράστια κρίση, ακόμα και για θέματα δικαίου και δημοκρατίας... Δεν αποδέχεται ούτε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας των κομμάτων. 

 

«Ο Σ. Κασσελάκης προσκλήθηκε να πάει σε εκλογές στη βάση και έθεσε το θέμα στην Κ.Ε. αλλά όταν η Κ.Ε. αποφάσισε πρόταση μομφής δεν τη δέχετε. Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Δεν δέχετε ότι είναι πρώην πρόεδρος, κάνει εξώδικα στην Κ.Ε. και Π.Γ. δεν σέβεται τα συλλογικά όργανα.» Κλείνοντας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αμφισβήτησε ότι θέλει να πάει σε διαδικασία εκλογής ο Σ. Κασσελάκης. «Πώς θα πάει αν είναι ήδη πρόεδρος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

 

Κλιμάκωση της έντασης με sms – «Προβοκάτσια» απαντά ο Κασσελάκης

 

Το φως της δημοσιότητας είδαν μηνύματα οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη που καλούν σε συγκέντρωση το Σάββατο, έξω από το ξενοδοχείο που συνεδριάζει η Κ.Ε. Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η τα μέλη που πρόσκεινται στο Σ. Κασσελάκη να μην συμμετέχουν στη διαδικασία ώστε να μην υπάρξει απαρτία και να «μπλοκάρουν» τη συνεδρίαση και τις όποιες αποφάσεις. Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σ. Κασσελάκης κατήγγειλε αυτά τα sms, ως προβοκάτσια προσθέτοντας ότι τα αποδοκιμάζει.

 

Ωστόσο το κλίμα δυναμιτίζουν και αναρτήσεις υποστηριχτών του Σ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιλούν για διαμαρτυρίες «θυμωμένου και εξοργισμένου κόσμου» έξω από την Κ.Ε. 

 

Επίσης βουλευτές της πλευράς Κασσελάκη, όπως ο Αλ. Αυλωνίτης υποστηρίζουν ότι δεν έχει εκπέσει ποτέ από πρόεδρος λέγοντας χαρακτηριστικά στο Action «Θα έπρεπε να είναι πρόεδρος». Παράλληλα υπερασπίστηκε το εξώδικο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει διαρρεύσει το πόθεν έσχες από τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ναυάγησε η συνάντηση, «αγκάθι» το εξώδικο

 

Το εξώδικο που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά των κομματικών οργάνων παραμένει το μεγάλο «αγκάθι», καθώς παρά τις πιέσεις που δέχθηκε αρνείται να το ανακαλέσει. Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε κοινή συνάντηση υπό την απειλή του εξώδικου στα κομματικά όργανα. Αυτό δυναμίτισε το κλίμα και ουσιαστικά ακύρωσε κάθε προσπάθεια κατευνασμού κάνοντας την πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη για την συνάντηση των υποψηφίων, να πέφτει στο κενό. 

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνάντηση στην Κουμουνδούρου των δύο υποψηφίων ήταν σύντομης διάρκειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης προσπάθησε να πείσει το Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο, κάτι που δεν έγινε. Εξερχόμενος της συνάντησης ο Σ. Κασσελάκης είπε ότι δεν το ανακαλεί για να προσθέσει όμως ότι «δεν θα ταλαιπωρήσει το κόμμα νομικά». Παράλληλα, ζήτησε να συνεχίσει το κόμμα, την έρευνα για το θέμα της διαρροής του πόθεν έσχες.

 

Κατερίνα Μπρέγιαννη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ