ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Πέντε νομοσχέδια για την καθημερινότητα - Οι προτεραιότητες Κασσελάκη ενόψει ΔΕΘ

Οι προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ιδιωτικό χρέος, στέγη και Ψυχική Υγεία - Το Καταστατικό Συνέδριο και το νέο εσωκομματικό τοπίο

 

Ηπροαναγγελία του Στέφανου Κασσελάκη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής για συνεδριάσεις ακόμη και τον Αύγουστο μάλλον δεν είχε δόσεις υπερβολής, όπως κάποιοι πίστευαν εντός και εκτός Κουμουνδούρου, με δεδομένο ότι, αν και βρισκόμαστε ήδη στη μέση του καλοκαιριού, οι μηχανές ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Καταστατικού Συνεδρίου δουλεύουν στο φουλ. Παρά τις έντονες εσωτερικές τριβές που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ζητούμενο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να υπάρξει ουσιαστική «στροφή» στη λεγόμενη καθημερινότητα. Αυτό στην πράξη προϋποθέτει, όπως τονίζουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοβαρή προετοιμασία εντός και εκτός Βουλής, με στόχο την παραγωγή πειστικού και ολοκληρωμένου προγραμματικού λόγου.

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες αποφάσεις για δημιουργία ομάδων εργασίας ενόψει ΔΕΘ, η απόφαση για νέες προτάσεις νόμου αλλά και οι συναντήσεις του Στ. Κασσελάκη με πολίτες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Συγχρόνως, κατά πληροφορίες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία έδωσε εντολή προς τα στελέχη του κόμματος να πραγματοποιήσουν περιοδείες ακόμη και εντός καλοκαιριού στην περιφέρεια προκειμένου να βρίσκονται κοντά στους πολίτες. Είναι δεδομένο δε ότι η Κουμουνδούρου λαμβάνει υπόψη της τη χαμηλή δυναμική που κατέγραψε στις ευρωεκλογές όσον αφορά τις περιφερειακές πόλεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πρόκειται να υλοποιηθούν διακριτές στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης του κόμματος.

 

13521688a.jpg

 

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Καταστατικού πιάνει κι αυτή δουλειά, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το Συνέδριο στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βούλα Κεχαγιά θα ξεκινήσει ξανά τα μπρίφινγκ προς τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες, όπου αναμένεται να υπάρξουν νέα «καρφιά» κατά της κυβέρνησης, καθώς στην παρούσα φάση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στο ζήτημα της εξαήμερης εργασίας και στο δυσβάσταχτο για τους πολίτες ιδιωτικό χρέος.

 

Οι μάχες στη Βουλή

 

Στις 25 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη, αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως αποφάσισε πριν από λίγες μέρες το προεδρείο της Κ.Ο. Μετά τις προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το φορολογικό σύστημα, το προσεχές διάστημα θα δρομολογηθεί η επεξεργασία τριών νέων νομοθετικών παρεμβάσεων. Αυτές αφορούν το ιδιωτικό χρέος, την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αλλά και τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στον χώρο της Ψυχικής Υγείας αντιδρούν σφόδρα στα κυβερνητικά σχέδια και ζητούν την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βάζει μεταξύ άλλων «ταφόπλακα» στη δημόσια Ψυχική Υγεία και δημιουργεί συνθήκες επισφάλειας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

 

Ο στόχος λοιπόν είναι μέχρι τη ΔΕΘ να έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πάντως, μέχρι να κλείσει η Βουλή, στο τέλος της εβδομάδας, το «στενό μαρκάρισμα» προς τα κυβερνητικά έδρανα και το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το νέο κύμα ακρίβειας στο ρεύμα, η Κουμουνδούρου στηλίτευσε τις επιλογές της Ν.Δ., ενώ επανακατάθεσε την τροπολογία που προβλέπει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων σε ποσοστό 90% και πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας.

 

Οι πέντε ομάδες εργασίας

 

Στη δημιουργία πέντε ομάδων εργασίας προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έπειτα από απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι πέντε τομείς πάνω στους οποίους θα εργαστούν οι εν λόγω ομάδες είναι το ιδιωτικό χρέος και οι τράπεζες, η στεγαστική κρίση, οι μικρομεσαίοι, η Υγεία και η εργασία.

 

Ηδη συγκροτήθηκε υπό τον Νίκο Παππά η ομάδα που θα κληθεί να επεξεργαστεί μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα funds και τις τράπεζες. Σ’ αυτή συμμετέχουν οι Γιώργος Αναβαλόγλου (οικονομολόγος), Κώστας Βαρλαμίτης (οικονομολόγος-τραπεζικό στέλεχος), Αγγελική Λεβέντη (στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης), Μάριος Μαρινάκος (νομικός), Γιώργος Μαστοράκης (οικονομολόγος), Παναγιώτης Μελαχρινός (οικονομολόγος), Αρετή Μπατά (νομικός), Κατερίνα Μπέρδου (νομικός), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (μικρομεσαίος επιχειρηματίας), Μάνος Παπαζαχαρίου (μικρομεσαίος επιχειρηματίας), Βαγγέλης Πιλάλης (οικονομολόγος-τραπεζικό στέλεχος), Αναστασία Σαπουνά (οικονομολόγος), Λίλα Σουλελέ (νομικός) και Χάρης Χρονόπουλος (νομικός). Όπως ανακοινώθηκε, τον συντονισμό της ομάδας αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Πιλάλης, υπεύθυνος του Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

Με το βλέμμα στο Συνέδριο

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου πρόκειται να συγκληθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), που αποτελείται από τα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το Συνέδριο του Οκτωβρίου. Με τη συγκρότηση της γραμματείας της ΚΟΕΣ αλλά και της Επιτροπής Καταστατικού επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βαδίζει προς την τελική ευθεία πριν από το Συνέδριο. Εντούτοις, ο δρόμος θα είναι μάλλον στρωμένος με αγκάθια, κι αυτό γιατί οι επικείμενες καταστατικές αλλαγές είναι πιθανόν να δημιουργήσουν νέες εσωκομματικές αντιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στη λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα» απέρριψαν τις ιδέες που παρουσίασε ο Στ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή υποστηρίζοντας πως ρευστοποιούν το κόμμα, ενώ διαφώνησαν και με το κείμενο απόφασης της Π.Γ., το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το όργανο.

 

Αποχώρηση Δραγασάκη

 

Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όχι μόνο με «βολές» κατά του Στ. Κασσελάκη αλλά και με την πρότασή του για δημιουργία νέου κόμματος, πυροδότησε νέες τριβές. Θέση για το ζήτημα πήρε και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, υποστηρίζοντας πως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «πρέπει να υπάρξει μια άλλη προοπτική», για να συμπληρώσει ότι «η Νέα Αριστερά αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει». Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γ. Δραγασάκη πάντως, ο ίδιος δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε κάποιον άλλον πολιτικό φορέα.

 

Σημειώνεται ότι μετά την αιχμηρή απάντηση της Κουμουνδούρου προς τον Γ. Δραγασάκη υπήρξαν διαδοχικές τοποθετήσεις από στελέχη της μειοψηφίας, τα οποία υπερασπίστηκαν τη συνεισφορά του στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφωνώντας συγχρόνως με την επιλογή της αποχώρησής του.

 

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος