Στίβος: Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ η νέα Βασίλισσα του ύψους γυναικών

Ένα απίθανο ρεκόρ από μία απίθανη αθλήτρια. Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έγινε η νέα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο ύψος γυναικών και ξεκίνησε μία νέα εποχή, με την ίδια ως Βασίλισσα.

Τον Μάιο του 2024, σε συνέντευξή της στο CNN, έλεγε με σιγουριά πως πιστεύω ότι θα μπει στο club των κατόχων παγκόσμιων ρεκόρ καθώς ο στόχος του 2.10μ ήταν στα μάτια της απόλυτα ρεαλιστικός. Ούτε δύο μήνες μετά, η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ πέτυχε τον στόχο της και κατέρριψε ένα από τα πιο στοιχειωμένα παγκόσμια ρεκόρ στην ιστορία του στίβου.

 

Με τα μαλλιά τις πλεξίδες, όπως σε όλους τους αγώνες της, τα μάτια της βαμμένα στα χρώματα της σημαίας της πατρίδας της και καρφωμένα στον πήχη, με ένα ελαφρύ χαμόγελο στα χείλη, η μόλις 24 ετών Ουκρανή ξεκινά να τρέχει προς το 2.10μ. Νωρίτερα στον αγώνα (Diamond League, Παρίσι), είχε ξεπεράσει το 2.07μ με ένα μαεστρικό άλμα, πεντακάθαρο χωρίς κανένα λάθος που της έδωσε όλη την αυτοπεποίθηση για να δοκιμάσει για ακόμη μία φορά το 2.10μ.

 

Τρέχει, ανεβάζει ταχύτητα, ετοιμάζεται να κάνει το τελευταίο της πάτημα και… Ο πήχης τολμά να ταλανευτεί για λίγο όμως θα μείνει στη θέση του. Σηκώνει το βλέμμα της και κοιτάζει πως ο πήχης δεν έπεσε, παραμένει στο 2.10μ. Είναι η νέα κάτοχος του παγκόσμιο ρεκόρ. Και πως να το πιστέψει, χοροπηδά, τρέχει και καταλήγει στην αγκαλιά της τεράστιας προπονήτριάς της Τατιάνα Στεπάνοβα, η οποία έχει κάνει την Μάχουτσικ αυτό που είναι σήμερα.

 

yaroslava_mahuchikh1

 

 

Η Μάχουτσικ ανέβηκε στο Νο1 όλων των εποχών, κάνοντας αυτό που για πολλούς θεωρούνταν ακατόρθωτο εδώ και χρόνια μιας και το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (2.09μ) κρατούσε από το 1987 και έφερε την υπογραφή της θρυλικής Στέφκα Κονσταντίνοβα.

 

Τα λόγια της Κονσταντίνοβα για την Μάχουτσικ

 

Η μεγάλη Στέφκα Κονσταντίνοβα (pics+vids) | SDNA

 

Η μεγάλη κυρία του ύψους γυναικών, που έχει γράψει τη δική της μοναδική ιστορία στον αθλητισμό και συνεχίζει να βρίσκεται ενεργά στον χώρο, δήλωσε πως είχε πει στη νεαρή Ουκρανή πως μπορεί να κάνει το 2.10μ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού: «Όταν την είδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (σ.σ. Την Μάχουτσικ) την αγκάλιασα σφιχτά και της ψιθύρισα στο αυτί πως είναι έτοιμη για το ρεκόρ. Μάλιστα, αστειευτήκαμε με αυτό γιατί της είπα πως μπορεί να δοκιμάσει πρώτα το 2.07μ στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και μετά να πάει για το 2.10μ».

 

Η Κονσταντίνοβα, που πλέον βρίσκεται στο Νο2 όλων των εποχών, διατηρεί την κορυφαία επίδοση που έχει γίνει ποτέ από αθλήτρια κάτω των 23 ετών αφού όταν είχε κάνει το 2.09μ δεν είχε κλείσει ακόμη τα 22 της χρόνια.

 

Η εξέλιξη της Μάχουτσικ

 

Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ από μικρό κορίτσι είχε δείξει πως είναι ακραία ταλαντούχα και πως μία μέρα θα βρεθεί στην κορυφή του κόσμου.

 

Η γεννημένη το 2001 αθλήτρια, έδειξε από τα πρώτα της κιόλας άλματα πως θα είναι η επόμενη θρύλος του αγωνίσματος. Όταν ήταν μόλις 15 ετών, υπερέβη το 1.80μ ενώ την επόμενη χρονιά είχε καταφέρει να προσθέσει 12 ολόκληρα εκατοστά στο ατομικό της ρεκόρ, πράγμα φοβερά δύσκολο στο ύψος αφού για να υπερβεί κανείς το κάθε εκατοστό χρειάζεται ατελείωτες ώρες προπόνησης. Το 2018, στα 17 της, την είδαμε να ξεπερνά το 1.96μ και να ισοφαρίζει την κορυφαία επίδοση που έχει γίνει ποτέ από αθλήτρια κάτω των 18 ετών. Η Μάχουτσικ, όμως, εξελίχθηκε λίγο πιο γρήγορα.

 

Το 2019 και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Ντόχα, η 18χρονη Ουκρανή αγωνιζόταν στον τελικό του ύψους έχοντας απέναντί της το μεγαθήριο από την Ρωσία, Μαρίγια Λασίτσκενε. Χωρίς φόβο ή δισταγμό, η Μάχουτσικ δοκίμασε για πρώτη φορά το 2.04μ και το πέρασε. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ Κ20, η μοναδική αθλήτρια της κατηγορίας που πηδά πάνω από τα 2.02μ σβήνοντας το 2.01μ της Τουρτσάκ (Σοβιετική Ένωση) που κρατούσε από το 1986.

 

Επεδίωξε τη σταθερότητα στις επιδόσεις πάνω από τα 2 μέτρα, συνέχιζε να εντυπωσιάζει και το 2021 έκανε ένα ακόμη ατομικό ρεκόρ πηδώντας 2.06μ. Την ίδια χρονιά, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με 2.00μ. Η ξέφρενη πορεία της συνεχίστηκε, το 2022 έκλεισε με την ίδια να έχει κάνει 2.05μ και το 2023 με 2.03μ και το πολυπόθητο παγκόσμιο χρυσό που κυνηγούσε. Μάλιστα, η Μάχουτσικ είχε δοκιμάσει ξανά τα 2.10μ το 2022 και παρ’ όλο που δεν είχε καταφέρει να τα υπερβεί είχε δείξει πως μπορεί να το κάνει.

 

Το Top10 των επιδόσεών της κλείνει στα 2.03μ ενώ, εφόσον όλα πηγαίνουν καλά, θα έχει άπλετο χρόνο μπροστά της για να προσθέσει ακόμη περισσότερα μεγάλα άλματα.

 

Η διαρκής και αληθινή υποστήριξη στην Ουκρανία για τον πόλεμο

 

Παρ’ όλα αυτά, η Μάχουτσικ δεν ξέχασε ποτέ από που ξεκίνησε. Από τον Φεβρουάριο του 2022 και σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται, μιλά για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιθέσεις που γίνονται τονίζοντας πως κανένα μετάλλιο και καμία επίδοση δεν θα έχει σημασία μέχρι να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Η Μάχουτσικ έχει εγκαταλείψει την πατρίδα της εδώ και δύο χρόνια και μένει πλέον στη Γερμανία, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις προπονήσεις της ασφαλής.

 

Μάλιστα, ακριβώς το ίδιο είπε και μετά το παγκόσμιο ρεκόρ της γράφοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram: «Κανένα ρεκόρ δεν θα μου φέρει χαρά όσο η Ρωσία επιτίθεται στη χώρα μου κάθε μέρα, όσο σκοτώνει τους στρατιώτες μας και παίρνει τις ζωές παιδιών και των γονιών τους».

 

instA

 

Η επόμενη μέρα

 

Η Μάχουτσικ έχει μπροστά της τον μεγάλο στόχο της καριέρας της: το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Όπως όλα δείχνουν είναι το απόλυτο φαβορί για να το κατακτήσει ωστόσο ποτέ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

 

Η Μάχουτσικ, που στο Τόκιο είχε πάρει το χάλκινο, θα κοντραριστεί με την Αυστραλή αργυρή Ολυμπιονίκη Νίκολα Ολισλάγκερς η οποία βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Η νέα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ θα προσπαθήσει να μην αφήσει κανένα περιθώριο στις αντιπάλους της έστω να σκεφτούν πως μπορούν να τη νικήσουν.

 

Πηνελόπη Γκιώνη