Εχουν γραφτεί πολλά για την σχέση των ανθρώπων με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Μια σχέση που εξελίσσεται καθώς εξελίσσονται και τα κινητά τηλέφωνα έχοντας ολοένα και περισσότερες δυνατότητες και προσφέροντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους κατόχους τους.
Η εικόνα ανθρώπων που είναι συνεχώς σκυμμένοι πάνω από το κινητό τους είναι πλέον πολύ συνηθισμένη. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να γνωρίζει ότι όπως συμβαίνει σε κάθε πτυχή της ζωής έτσι και με τα κινητά τηλέφωνα η κατάχρηση δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται και από αρνητικές επιπτώσεις.
Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο πραγματοποίησαν μια μελέτη παρακολουθώντας την χρήση και σχέση που έχουν οι φοιτητές του πανεπιστημίου με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν υπερχρήση παρουσίαζαν συμπτώματα εξάρτησης παρόμοια με την εξάρτηση που προκαλούν οι οπιούχες ουσίες. Τα άτομα που έκαναν υπερχρήση έχουν εμφανίσει σύμφωνα με τους ερευνητές τάσεις μοναχικότητας, άγχους και κατάθλιψης.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όσον αφορά την τάση μοναχικότητας και αυτό-απομόνωσης από την υπερχρήση των κινητών τηλεφώνων ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά έχουν αντίθετη άποψη αφού η δική τους αντίστοιχη μελέτη δείχνει ότι η υπερχρήση πιθανότατα εκπορεύεται από την ανάγκη και την επιθυμία για κοινωνικές συναναστροφές έστω και μέσω των κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα οι ερευνητές του McGill υποστηρίζουν ότι η υπερχρήση κινητών δεν δείχνει αντικοινωνικότητα αλλά αντίθετα υπερ-κοινωνικότητα.
tovima.gr