Σωκράτης Φάμελλος: Τα μηνύματα του 2015 σήμερα

Αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν και αλλιώς. Με συνεργασίες και με την κοινωνία να μην συμβιβάζεται και να διεκδικεί

 

Δέκα χρόνια μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αξίζει να επιστρέψουμε σε ορισμένα συμπεράσματα που μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν την πολιτική και κοινωνική δράση με στόχο την προοδευτική αλλαγή και την προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα μας.

 

Το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας ποτέ δεν συγχώρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας και αβεβαιότητας απέδειξε ότι η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει και κυρίως μπορεί να τα καταφέρει. Σε αντίθεση με τα σαθρά και αποτυχημένα μοντέλα άσκησης της εξουσίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, που προκάλεσαν οδυνηρές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία και οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία. Τα 4,5 χρόνια κυβερνητικής παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρές και άνισες μάχες για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας, απέδειξαν ότι είναι απολύτως εφικτή μία αλλιώτικη και πάνω από όλα τίμια πολιτική, που μπορεί συγχρόνως να αποδίδει θετικά στην κοινωνία, στην οικονομία και συνολικά στη χώρα.

 

Στην κυβερνητική θητεία του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα όλων όσοι προεξοφλούσαν την παταγώδη αποτυχία του και τη διεθνή απομόνωση της χώρας, προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, όπως στη δημόσια Παιδεία και Υγεία, στα εργασιακά δικαιώματα, στη νησιωτική πολιτική, στη μεταρρύθμιση του κράτους κ.ά., είχαν ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο και στηρίχτηκαν στην επιστήμη και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ενδεικτικά, μερικές από τις μεταρρυθμίσεις μόνο σε ένα υπουργείο (ΥΠΕΝ) ήταν το Εθνικό Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι ενεργειακές κοινότητες, η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση, η θεσμική οργάνωση των περιοχών Natura 2000, που ακόμα και σήμερα παραμένουν κρίσιμες για την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και το Κράτος Δικαίου, και δυστυχώς έχουν βαλτώσει.

 

Κορυφαίες, όμως, παρακαταθήκες της κυβέρνησης του 2015-2019 θεωρώ ότι αποτελούν η οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, το κοινωνικό κράτος και η γεωπολιτική ενίσχυση της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κατέγραφε δέκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, παρέδωσε ολιστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και κυρίως άφησε έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος που «γευόμαστε» σήμερα. Δεν έχει, όμως, αναδειχτεί αρκετά και το γεγονός ότι η ορθή οικονομική διαχείριση, μακριά από τις πρακτικές των ρουσφετιών, της μίζας, της διαφθοράς και των προκλητικών απευθείας αναθέσεων, φέρνει και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η περίοδος εκείνη κατέρριψε το αφήγημα της περιθωριακής χώρας, μιας «μίζερης ψωροκώσταινας», και έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε νέους ανοιχτούς δρόμους προόδου με μείωση των ανισοτήτων.

 

Σε όλη αυτή την πορεία, και παρά τις πιέσεις των δανειστών, η κυβέρνηση δεν ξέχασε το κοινωνικό κράτος και την υποχρέωσή του να μείνει η κοινωνία όρθια. Να έχει κάθε παιδί δάσκαλο, σχολείο και βιβλία και να έχει κάθε πολίτης γιατρό, νοσηλευτή και Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εξασφάλισε δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας και διέγραψε τα παλιότερα χρέη νοσηλείας τους. Παρά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, επέστρεφε στους πολίτες ό,τι περίσσευε από τις θυσίες τους μέσα από τη διανομή κοινωνικών μερισμάτων και τη διαρκή στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

 

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνοντας φοβικές και υποτελείς πρακτικές του δεδομένου συμμάχου, ανέπτυξε πρωτοβουλίες διπλωματίας συνεργασιών και ειρήνης σε όλες τις κατευθύνσεις. Ενίσχυσε τον ρόλο της χώρας, αποκομίζοντας εθνικά οφέλη με γνήσιο πατριωτισμό, ακόμη και σε ζητήματα που το πολιτικό σύστημα δίσταζε να αγγίξει για δεκαετίες (Συμφωνία των Πρεσπών), ενώ άνοιξε νέους δρόμους (Βαλκάνια, συμφωνία 3+1, τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ.).

 

Αυτά τα πολύτιμα συμπεράσματα αποτελούν παρακαταθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία του 2025. Μία τέτοια περήφανη και τίμια πολιτική θέλει και μπορεί με συνέπεια να υπηρετήσει.

 

Μία οικονομία με δημοκρατία και πλουραλισμό, που θα έχει καθαρούς κανόνες και πρωταγωνιστή τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας. Με πρωταθλήτρια την καινοτομία και όχι την ακρίβεια και τα υπερκέρδη. Με ανάπτυξη για όλους και όχι για τα καρτέλ.

 

Με ενίσχυση της Πολιτείας που θα στηρίζει όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους προνομιούχους.

 

Με δημόσιες πολιτικές για τα δημόσια αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, αλλά και δημόσιες πολιτικές στέγης και πολιτικής προστασίας.

 

Με προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό, ο αιγιαλός, το περιβάλλον, τα δάση.

 

Με ισχυρή Δημοκρατία και Αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και Κράτος Δικαίου.

 

Με κοινωνικό κράτος που θα μειώνει τις ανισότητες και θα σέβεται τον πολίτη.

 

Με αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης και του ρόλου μας στην Ευρώπη για να αποτελεί η χώρα μας παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

 

Η πολιτική ανατροπή το 2015 έγινε γιατί συναντήθηκε η ανάγκη της κοινωνικής πλειοψηφίας με την επιλογή της Αριστεράς να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν και αλλιώς. Με συνεργασίες και με την κοινωνία να μην συμβιβάζεται και να διεκδικεί.

 

Αυτή είναι και η καλύτερη παρακαταθήκη για το σήμερα.

 

Γιώργος Καραμέρος: «Ανοίγουμε τον φάκελο των τραπεζών – Ανέγγιχτο το 92,5% των χρεώσεων»

 

Γιώργος Καραμέρος

 

«Όχι σε αντιπολίτευση στην περίμετρο που βολεύει τον κ. Μητσοτάκη» - Ο κατακερματισμός στον προοδευτικό χώρο εξυπηρετεί μόνο τη ΝΔ, τόνισε

 

Για τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με τις τράπεζες, την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη στήριξη της από τη Νέα Αριστερά, καθώς και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Καραμέρος στο Action24.

 

«Οι προοδευτικοί πολίτες θέλουν μια αντιπολίτευση - και δη αξιωματική αντιπολίτευση - γιατί στις δύο τελευταίες κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που να μην λειτουργεί στην περίμετρο που επιτρέπει ο κ. Μητσοτάκης. Στο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας να τον περιμένει ή στο ζήτημα των τραπεζών να πανηγυρίζει για ένα “χάδι”» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 
«Εμείς ανοίγουμε από σήμερα ξανά τον φάκελο των τραπεζών. Σήμερα ξεκινούν οι μειώσεις των τραπεζικών χρεώσεων. Στα 4 δισ. κέρδη των τραπεζών, θα τους κοστίσουν 100 με 150 εκατομμύρια. Και οι περικοπές αφορούν στο 7,5% των χρεώσεων που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Κάποιες από αυτές εφαρμόζονταν από την αρχή του '24. Το υπόλοιπο 92,5% των χρεώσεων παραμένουν ανέγγιχτες, υπέρ των τραπεζών. Ξεκινάει λοιπόν σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος συναντήσεις με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών. Αύριο με την κ. Σαρπ της Επιτροπής Ανταγωνισμού – τράπεζες, ακρίβεια, καρτέλ – και με τον κ. Στουρνάρα μεθαύριο» είπε. 
 
«Εμείς λοιπόν, πέρα από αυτές τις πρωτοβουλίες. που είναι επί της ουσίας σκληρά και εκτός της περιμέτρου που βάζει ο κ. Μητσοτάκης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία δηλαδή. Καλούμε παράλληλα τα προοδευτικά κόμμα σε σχέση με το θεσμικό ζήτημα της επιλογής του προσώπου για την ΠτΔ. Έχουμε μια υπερκομματική υποψηφιότητα, τη Λούκα Κατσέλη, και καλούμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να βάλουμε εμείς το πλαίσιο σε αυτές τις ανάγκες που πραγματικά έχει ο κόσμος και πρέπει να αντιστοιχηθούν και πολιτικά» σημείωσε. 

 
Σε ό,τι αφορά την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, την άνοδο της άκρας Δεξιάς και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γ. Καραμέρος ανέφερε: «Σήμερα, πρώτο θέμα από το μεσημέρι και μετά θα είναι η ορκωμοσία Τραμπ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μια σπάνια ευκαιρία για τα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να συσπειρωθούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την επέλαση της ακροδεξιάς. Και να μην αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να αφήνει το σχοινί ή να τραβάει το σχοινί σε όποιον τον βολεύει για να δημιουργεί ένα φαινομενικό δίπολο, που στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τα πράγματα υπέρ των πολιτών».

 
«Το 2016 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από ό,τι σήμερα. Παρακολουθούμε διεθνώς τις κινήσεις Τραμπ. Τώρα ζητάει την αυτονόμηση της Γροιλανδίας από τη Δανία, που είναι ευθύ πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στη Δανία. Όταν θέλει 51η πολιτεία τον Καναδά ή τον έλεγχο της ζώνης της διώρυγας του Παναμά είναι πρωτοφανείς θέσεις πού εκκολάπτονταν μόνο σε βαθιά συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια εκτός διεθνούς δικαίου που θέτουν και ζητήματα κυριαρχίας» επισήμανε.

 
«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και δεν ήμασταν ένας δεδομένος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έχει κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχουμε στασιμότητα, αν όχι ζημία. Να σας θυμίσω μία σειρά επεισοδίων;» συνέχισε.

 

«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να μένει στις διαβεβαιώσεις για “ήρεμα νερά” την ώρα που οι άλλοι μιλούν για “γαλάζια πατρίδα”. Άρα εδώ το θέμα είναι να έχουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική. Και ναι, με Τραμπ μπόρεσε η Ελλάδα να κρατήσει την ισορροπία και να διαφυλάξει τα συμφέροντά της. Τώρα, όταν ακούω τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της ορκωμοσίας, ότι πάμε στο άγνωστο και δεν ξέρουμε τι ξημερώνει και θα δούμε πώς θα πάει... Εσείς βλέπετε να είναι μια στιβαρή θέση απέναντι στις εξελίξεις αυτή;» παρατήρησε.

 
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε: «Δεν θέλω να ανακατευτώ στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Σεβόμαστε το ΠΑΣΟΚ, όπως σεβόμαστε και τη Νέα Αριστερά και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Δεν θέλω να σχολιάσω τον κ. Ανδρουλάκη. Καταλαβαίνω ότι το προσπαθεί να διευθετήσει και εσωτερικές του ισορροπίες. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα πρέπει να έχουμε φοβικότητα. Δηλαδή, όταν γίνεται ένα βήμα προκειμένου να υπάρξει μια εναλλακτική προοδευτικής διακυβέρνησης, έστω και με την πρόθεση διαλόγου. Γίνονται εκδηλώσεις, συμμετέχουν βουλευτές ή πολιτικές προσωπικότητες και από τα τρία κόμματα, δηλαδή και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Αριστερά. Τώρα αν ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει και λέει τα “κόμματα της δραχμής”. Αισθάνεται κανείς “κόμμα της δραχμής” επειδή το λέει κ. Μητσοτάκης, που έχει μείνει στη ρητορική του 2016 για να τρομάξει τους πολίτες;».

 
«Οι πολίτες τρομάζουν όταν βλέπουν ότι είναι τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. Οι συνεργασίες και οι συμμαχίες δεν γίνονται με face control. Γίνονται σε προγραμματικό πλαίσιο. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το κακό με την ενέργεια, τις τράπεζες, τα καύσιμα; Σταμάτησα να βάλω βενζίνη: 1 ευρώ και 84 λεπτά, 12 λεπτά ακριβότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Τι μεσολάβησε και είναι δώδεκα λεπτά ακριβότερα;» ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε με νόημα: «Το αφήγημα περί δραχμής έκαψε τα καύσιμά του και πια πηγαίνει με τις αναθυμιάσεις».

 
Για την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη στήριξη της από τη Νέα Αριστερά, ο Γ. Καραμέρος είπε: «Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς. Με σεβασμό υποδεχόμαστε την απόφασή τους. Αφορά στο υπερκομματικό πρόσωπο της κ. Κατσέλη. Το τι προοιωνίζει, δεν θα το προεξοφλήσουμε. Θα πάμε μέχρι το Σάββατο, που είναι η ψηφοφορία, συζητώντας και για άλλα θέματα».

 
«Είναι ένα θετικό βήμα. Αλλά οι συμπλεύσεις με όποιο κόμμα ή οι συμπορεύσεις έρχονται μέσα σε ένα προγραμματικό πλαίσιο. Βέβαια, το να υπάρχει κατακερματισμός στον προοδευτικό χώρο, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη Νέα Δημοκρατία και τις πολιτικές που εφαρμόζει» σημείωσε. «Οι ανάγκες των πολιτών πρέπει να αντιστοιχίζονται με τις πολιτικές αλλά και την εκπροσώπηση» τόνισε.

 
«Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, που τις παρακολουθούμε, είναι και οι κάλπες. Και οι κάλπες έχουν δείξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία με τη μορφή του εκείνο το καλοκαίρι του 2023, αλλά και στις ευρωεκλογές του 2024, με όλα τα προβλήματα που είχαμε, αξιωματική αντιπολίτευση στην κοινωνία» ανέφερε.

 

Τέλος, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ, Γ. Οικονόμου, ο Γ. Καραμέρος επισήμανε πως η Eurostat, που είναι επίσημος δείκτης για την Ευρώπη, λέει ότι είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
Επιπλέον, σημείωσε πως η κυβέρνηση Σαμαρά παρέδωσε ανεργία 27% το 2015, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες θέσεις εργασίας, τις οποίες προπαγανδίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι  κακοπληρωμένες.

 
Ακόμη, υπενθύμισε πως το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης δείχνει καθυστερήσεις και μειωμένη απορροφητικότητα πόρων.

 
Ο Γ. Καραμέρος τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τους φόρους στους πλούσιους. Επιπλέον, σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε φορο-αφαίμαξη τους πολίτες, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το πλεόνασμα στα 8,5 δισ., αντί για 4,5 δισ. που ήταν ο στόχος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ