«Μύλος» στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες


Νίκος Παπανδρέου, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Μεϊμάρογλου ενάντια σε κάθε σενάριο συνεργασίας με κόμματα της Αριστεράς • Υπέρ Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Γερουλάνος και Θεόδωρος Μαργαρίτης • Διαφορετικές γραμμές για την πορεία του κόμματος

 

Ηδύσκολη πολιτική εξίσωση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έφερε σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ που μάλλον «εγκλωβίστηκε», αναμένοντας από την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις και εν συνεχεία να τοποθετηθεί. 

 

Η κυβερνητική επιλογή Τασούλα δεν άφησε περιθώρια «συναίνεσης» στη Χαριλάου Τρικούπη και η ΚΟ συνεδρίασε την Πέμπτη, με στόχο να παρουσιάσει ξεχωριστή υποψηφιότητα. Ο Τάσος Γιαννίτσης τελικώς ανακοινώθηκε για το ύπατο αξίωμα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αρνήθηκε να στηρίξει τη Λούκα Κατσέλη - πρόσωπο που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  

 

Τις τελευταίες ημέρες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταλαιπωρείται από δηλώσεις που αναδεικνύουν διαφορετικές «γραμμές» και στρατηγικές για την επόμενη ημέρα και τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

pasok

 

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, (ΣΚΑΪ) διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και παρουσίασε τρία πιθανά κυβερνητικά σενάρια: 

 

  1. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ
  2. Κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και κόμματα της κεντροαριστεράς
  3. Κυβέρνηση της ΝΔ με κόμματα της ακροδεξιάς

 

Τα δημοσκοπικά ποσοστά της περιόδου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την «αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ». Το κόμμα έχει σαφώς εδραιωθεί στη δεύτερη θέση, με διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά μοιάζει να έχει αγγίξει «ταβάνι», αφού με δυσκολία ξεπερνά το 20%. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν μία μικρή κάμψη των ποσοστών.

 

Πώς το ΠΑΣΟΚ θα απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία χωρίς να στραφεί προς άλλα κόμματα και εκλογικά ακροατήρια; Αυτός είναι ο μεγάλος γρίφος που καλούνται να επιλύσουν στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Κι εδώ ξεκινάει η εσωστρέφεια...

 

Ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης (ΣΚΑΪ) υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει “ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων». Μετά από ερώτημα του δημοσιογράφου, ο Μ. Κατρίνης διευκρίνισε πως εννοεί «και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά». 

 

Σε παρόμοιο κλίμα, ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος (Action 24) τάχθηκε υπέρ «της αμφίπλευρης διεύρυνσης που έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, μεταρρυθμιστικό, εθνικό» και ξεκαθάρισε πως «βεβαίως χωράνε όλοι». Μάλιστα, σημείωσε πως «δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία». Σημειώνουμε πως την Παρασκευή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλαος Φαραντούρης πραγματοποίησαν από κοινού εκδήλωση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

 

Αντιθέτως, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο και απαξιωτικά σχόλια το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μιλώντας στο Action 24, ισχυρίστηκε πως «αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%», ενώ κάλεσε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια να επιστρέψουν «στο σπίτι τους». 

 

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου, στο Action 24. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του Συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού. Από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την Αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε "Λαϊκά Μέτωπα", αυτά δεν υπάρχουν, δεν έχουν τεθεί ποτέ», ξεκαθάρισε η ίδια. Παράλληλα έκρινε πως θα ήταν «αυτοκτονικό για το ΠΑΣΟΚ, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλει να γίνει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, να πει ότι θα συνεργαστεί με την κυβερνητική παράταξη», παραπέμποντας τη συζήτηση περί συνεργασιών για το 2027. 

 

Αποστάσεις από τα σενάρια συνεργασιών έλαβε και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου. «Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν», ανέφερε σε δήλωσή του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

 

Εξαιρετικά επιθετικός προς τους «ακροκεντρώους» ήταν ο Θεόδωρος Μαργαρίτης που κατήγγειλε πως «το δόγμα θέλει το ΠΑΣΟΚ συμπληρωματική δύναμη στην ΝΔ, συμβουλάτορα του Μητσοτάκη, κόμμα μπαλαντέρ». «Πρόσφατα πυρά δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει στο μέλλον κυβέρνηση με τη ΝΔ αλλά θα αναζητήσει άλλες συμμαχίες. Τώρα δέχονται επιθέσεις ο Γερουλάνος και ο Κατρίνης. Μαξίμου και ακροκεντρώοι στην αυστηρή επίπληξη για τις συμμαχίες προς τα Αριστερά», έγραψε στα social media το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. 

 

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να λήξει η εσωστρέφεια έκανε ο βουλευτής Παναγιώτης Δουδωνής (Real Fm) που τόνισε πως «δεν έχουμε κανέναν λόγο και καμία πρόθεση να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία και εκεί τελειώνει η συζήτηση». Σε ερώτημα της δημοσιογράφου για το αν «χωράνε όλοι», όπως είπε ο Π. Γερουλάνος, ο Π. Δουδωνής απάντησε: «Χωράνε μόνο οι σοβαροί και τη σοβαρότητα θα τη δείξει ο πολιτικός στίβος. Λογικές που έχουν πληγώσει τη χώρα στο παρελθόν δεν μπορούν να επαναληφθούν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν λόγο να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν το λέω μόνο για τον Βαρουφάκη, το λέω και για άλλους πολλούς, πρέπει να επιδειχθεί μια σοβαρότητα».

 

Σε κάθε περίπτωση, οδεύοντας προς τις εθνικές εκλογές του 2027 και καταγράφοντας τις δημοσκοπικές επιδόσεις των κομμάτων, η συζήτηση για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης θα «φουντώσει» στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η πολυήμερη «στάση αναμονής» που κράτησε η Χαριλάου Τρικούπη φανέρωσε πολιτικά «αδιέξοδα». Η άρνηση υποστήριξης της υποψηφιότητας Κατσέλη έφερε αμηχανία και ανέδειξε εσωκομματικές διαφωνίες για την επόμενη ημέρα και τις «γέφυρες επικοινωνίας» του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς. 

 

Στρατής Ηλιάκης