Σοκάρει η μελέτη Τσιόδρα: "Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου κατά 87% στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας"

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα, η οποία βασίστηκε στα στοιχεία διασωληνωμένων ασθενών covid στη χώρα, σε δύο κύματα της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβρη του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

 

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η μελέτη αποτυπώνει ότι η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων. Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά μέσο όρο 1,25 φορές (± 25%) αν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 400, και κατά 1,57 φορές (±57%) όταν υπερβούν τους 800. Ο κίνδυνος θανάτου είναι ακόμη πιο αυξημένος – σε ποσοστό 87% – αν οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ή σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

 

Συνολικά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός, και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αττικής.

 

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά η αντιπολίτευση

 

Το πολιτικό θερμόμετρο “χτύπησε κόκκινο”. Είναι ίσως η πιο έντονη πολιτική αντιπαράθεση από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία και αναμένεται να κυριαρχήσει και τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. 
Η κυβέρνηση καλείται από όλα τα κόμματα να δώσει απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι το θέμα να μην επηρεάσει τους εμβολιασμούς σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία που “επελαύνει” η μετάλλαξη “Όμικρον”.

 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πλευρά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος επετέθη με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να φέρει στα δικά του μέτρα μία επιστημονική μελέτη, “με τρόπο χυδαίο και ευτελή, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και ότι την τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές ημερησίως”.

 

Ωστόσο η αντιπολίτευση αναμένεται να κρατήσει υψηλούς τόνους για το θέμα, ζητώντας απαντήσεις επί της ουσίας όσων καταγράφει η μελέτη.

 

Ο ένας εκ των επιστημόνων, ο κ. Θ. Λύτρας δήλωσε χθες ότι… «έδωσαν την έρευνα σ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις». «Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και η εν λόγω μελέτη ήταν ιδέα του καθηγητή Τσιόδρα” δήλωσε και πρόσθεσε: “Eγώ και ο κ. Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε. Η θνητότητα, λοιπόν, εκτός ΜΕΘ ήταν κατά 87% μεγαλύτερη εν σχέσει με την εντός ΜΕΘ». 

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Public Health.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ