Σεισμός στη Συρία: Γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο

Οι διαδοχικοί φονικοί σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ δεν άφησαν χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους και απέραντα χαλάσματα μονάχα στην Τουρκία. Τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν και στη βόρεια Συρία. Εκεί, πολυκατοικίες, καταστήματα και ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν σε λίγα δευτερόλεπτα.

 

Σε αντίθεση, όμως, με την Τουρκία, όπου τα μηνύματα συμπαράστασης και η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Δύση έφτασαν πολύ γρήγορα, τα πράγματα στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής είναι τελείως διαφορετική. Κι αυτό παρ' ότι οι συνθήκες στη βόρεια Συρία είναι πολύ πολύ χειρότερες από όσο είναι στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και η κρατική μέριμνα είναι από αμελητέα έως ανύπαρκτη, λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί.
 

 

seismos-syria1
 

 

Ο σεισμός βρήκε τη Συρία σε φάση εξαθλίωσης εξαιτίας του παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, λόγω του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας είναι έξω από τον έλεγχο του συριακού κράτους. Ειδικά στην πληγείσα περιοχή, περισσότερα από 4.000.000 άτομα ζούσαν και πριν τον σεισμό σε άθλιες συνθήκες. Πολύ περισσότερο τώρα, που και τα ελάχιστα που διέθεταν έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί.

 

Πολλές χιλιάδες Κούρδων και Αράβων στη βόρεια Συρία έχουν βρει αβέβαιο καταφύγιο σε σκηνές και σε ερείπια, τα οποία πλεονάζουν, αφού οι βομβαρδισμοί είχαν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό και υποδομές και κτίρια. Αυτό ισχύει και για τις κατεχόμενο από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχές και από τις περιοχές που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες στην περιοχή του Ιντλίμπ.

 

Ένας από τους λόγους που άργησε να δοθεί το πράσινο φως για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να δοθεί άδεια από τρεις διαφορετικές πλευρές, λόγω της ιδιαίτερης πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης που επικρατεί στη βόρεια Συρία. Η Μόσχα κινήθηκε γρήγορα, στέλνοντας πάνω από 300 Ρώσους στρατιωτικούς για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
 

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη Συρία, αλλά όχι με το καθεστώς της Δαμασκού, λες και ο ανθρώπινος πόνος μπορεί να διακριθεί σε άξιο να βοηθηθεί και όχι, επειδή αυτό υπαγορεύει η γεωπολιτική. Από την πλευρά της, η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Οι ανάγκες για ιατροφαρμακευτικό υλικό, για σκηνές και κλινοσκεπάσματα είναι τεράστιες και η μέχρι τώρα ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία είναι σταγόνα στον ωκεανό.

 

Ακόμα μία φορά αποδεικνύεται πως ακόμα και σε τέτοιες δραματικές στιγμές, η πολιτική υποκρισία περισσεύει, αντί να παραμεριστεί. Ο Εγκέλαδος δεν έκανε, βέβαια, διακρίσεις με βάση τη συνοριακή γραμμή, αλλά η Δύση κάνει. Γι' αυτήν φαίνεται ότι τα θύματα στη βόρεια Συρία είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού» και άρα δεν αξίζουν την ίδια αλληλεγγύη με αυτή που επιδεικνύεται στα θύματα από την άλλη πλευρά των συνόρων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ