Προληπτικές εξετάσεις που μπορούν να μας σώσουν τη ζωή!

Η πρόληψη, έλεγε ο Ιπποκράτης, είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

 

Έτσι και οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να «δείξουν» προβλήματα σε πρώιμο στάδιο διευκολύνοντας έτσι την αντιμετώπισή τους. Σε περιπτώσεις κληρονομικότητας, από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σκοπός των εξετάσεων δεν είναι να τρομάξετε, αλλά να έχετε μια όσο το δυνατόν σφαιρική εικόνα της υγείας σας σε διάφορους τομείς.

 

 

Αιματολογικές για τη γενικότερη κατάσταση

Γενική αίματος, Τ.Κ.Ε, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, σάκχαρο, ουρία, γενική ούρων και λοιπές αιματολογικές εξετάσεις δίνουν μια γενική εικόνα της κατάστασης της υγείας σας και καλό θα ήταν να πραγματοποιούνται μια φορά το χρόνο.

Εξετάσεις αίματος και απεικονίσεις για το συκώτι

Στα πρώιμά τους στάδια, οι συχνότερες παθήσεις του ήπατος δεν εκδηλώνονται με κλινική συμπτωματολογία και είναι «σιωπηλές». Ο προληπτικός έλεγχος, λοιπόν, με εξετάσεις αίματος και υπέρηχο μπορεί να αναδείξει τυχόν προβλήματα.

 

 

Γυναικολογικές εξετάσεις

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει προβλήματα υγείας πριν καν ή μόλις αρχίσουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες ίασης. Εξετάσεις όπως ο έλεγχος του στήθους (υπέρηχος και μαστογραφία), η ψηλάφηση και το τεστ Παπανικολάου επιβάλλονται για όλες τις γυναίκες.

 

 

Δερματολογική εξέταση

Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια για καρκίνο του δέρματος και πολλές ελιές, θα πρέπει κάθε έξι μήνες να γίνεται επίσκεψη στο δερματολόγο για να τσεκάρει πως όλα είναι εντάξει, χωρίς ύποπτες ελιές ή όγκους.

 

 

Κολονοσκόπηση για το παχύ έντερο

Μετά την ηλικία των 50, ή των 40 αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να πραγματοποιείτε κολονοσκόπηση για τυχόν πολύποδες, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

 

Μέτρηση της πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για μια σειρά ασθενειών, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μετράτε την πίεσή σας στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκ απ. Φυσιολογική τιμή πίεσης θεωρείται η 13/9.

 

 

Καρδιολογικές εξετάσεις

Ανεξαρτήτως φύλου, αν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους θα πρέπει να κάνετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα στα 30 και έναν υπέρηχο καρδιάς στα 40. Αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, ιστορικό για στεφανιαία νόσο κ.ά.), τότε στα 30 θα πρέπει να γίνεται υπέρηχος καρδιάς και τεστ κόπωσης.

 

 

Προστάτης

Οι άνδρες μετά τα 50 θα πρέπει να ελέγχουν μια φορά το χρόνο το PSA και να κάνουν κλινική εξέταση με ουρολόγο για τυχόν υπερπλασία, φλεγμονή ή αδενοκαρκίνωμα του προστάτη.

 

 

Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Ακόμα και αν δεν έχετε μυωπία ή κάποια άλλη πάθηση των ματιών, ενδείκνυται, αν έχετε συμπτώματα ή ιστορικό για κληρονομικές παθήσεις των ματιών, να κάνετε μια ή δύο επισκέψεις το χρόνο στον οφθαλμίατρό σας για να εξετάσει την πίεση των ματιών και να κάνει βυθοσκόπηση.

Πηγή: in2life.gr