Οι εργαζόμενοι της Μότορ Όιλ, καθώς επίσης και οι επενδυτές στην επιχειρηματική «ναυαρχίδα» της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχουν περάσει αλώβητοι μέσα από τις «συμπληγάδες πέτρες» της εξοντωτικής κρίσης. Η πετρελαϊκή εταιρία παράγει μεν ζηλευτά κέρδη σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα, πλην όμως δεν κάθεται πάνω σ’ αυτά. Πληρώνει αδρά και φροντίζει πολύπλευρα το εργατικό της δυναμικό, ενώ παράλληλα ανταμείβει πλουσιοπάροχα τους πιστούς μετόχους της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές για τον κάθε έναν εργαζόμενο στη Μότορ Όιλ διαμορφώθηκαν πέρσι στα 69.193 ευρώ… Πρόκειται για μικτά έσοδα από τους μισθούς, αλλά και τα «μπόνους» που χορηγήθηκαν. Όλα αυτά, βεβαίως, πριν από τους φόρους και τις κρατήσεις, που εκτιμάται ότι απομυζούν πάνω από το 45% των ακαθάριστων εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση και μέσα στην πορεία των χρόνων της σκληρής, μνημονιακής πραγματικότητας που ζει η Ελλάδα, η Μότορ Όιλ όχι μόνο δεν έχει κάνει την παραμικρή μείωση μισθών, αλλά επιβραβεύει τους εργαζομένους με έξτρα οικονομικές παροχές.
Μάλιστα οι τρέχουσες αποδοχές είναι αισθητά ψηλότερες σε σύγκριση με αυτές των πρώτων χρόνων της κρίσης, όταν τα ανά κεφαλήν μικτά έσοδα των εργαζομένων, ήταν στα επίπεδα των 55.000 ευρώ περίπου. Η ενίσχυση των παροχών οφείλεται σε δύο λόγους: Κατ’ αρχήν στις μισθοδοτικές ωριμάνσεις που επέρχονται μέσω των τηρουμένων επιχειρησιακών συμβάσεων και οι οποίες αυξάνουν την κλίμακα των αποδοχών ανά τριετία. Ο δεύτερος και καθοριστικός λόγος είναι, οι πριμοδοτήσεις που δίνονται από το 2015 και ισοδυναμούν με δύο επιπρόσθετους ,μηνιαίους μισθούς για τον κάθε εργαζόμενο. Στη χρήση του 2016 τα «μπόνους» που δόθηκαν σε όλο το εργατικό δυναμικό του ομίλου ήταν 8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στη διανομή του 2,7% των καθαρών επιχειρηματικών κερδών που επιτεύχθηκαν.
«Οι εργαζόμενοι σέβονται την εταιρία και η εταιρία σέβεται τους εργαζόμενους» είχε τονίσει με τον γνώριμο, δωρικό του τρόπο, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, παίρνοντας τον λόγο στη γενική συνέλευση των μετόχων της Μότορ Όιλ, στις αρχές του περσινού Ιουνίου. Φροντίζοντας επίσης να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα για την απαιτούμενη κοινωνική αλληλεγγύη. «Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Να μην είστε ευχαριστημένοι όταν εσείς έχετε ψωμί, αλλά ο διπλανός σας δεν έχει» ήταν η αναφορά που έκανε ο ιστορικός ηγέτης του ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου.
Όλους πάντως του χειρισμούς που αφορούν ζητήματα των εργαζομένων, τις κάνει ο πρωτότοκος γιός του Βαρδή, Γιάννης Βαρδινογιάννης. Κάτι που άλλωστε προκύπτει ξεκάθαρα και από τις ανακοινώσεις του συνδικάτου της Μότορ Όιλ. Άλλωστε εκείνος είναι που έχει αναλάβει τη σκυτάλη της διαδοχής στον επιχειρηματικό όμιλο.