Πώς θα συσταθεί και θα λειτουργήσει το «Πεντάγωνο» φυσικών καταστροφών

Tις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του CNN Greece, σύμφωνα με το οποίο αρχίζει να μορφοποιείται ο τρόπος αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας ώστε να μην επαναληφθούν τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από φυσικές καταστροφές.

 

 

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος συντονίζει τη δημιουργία του νέου φορέα, ποικίλουν κι έχουν να κάνουν με:

 

 

• Τη δημιουργία ενός υπουργείου ή υφυπουργείου με την τοποθέτηση ενός αναπληρωτή υπουργού ο οποίος θα έχει την επίβλεψη και το συντονισμό των επιχειρήσεων σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακραίων φυσικών φαινομένων ή εκτεταμένων καταστροφών εξαιτίας ατυχημάτων (βιομηχανικά ατυχήματα, ατυχήματα σε μεγάλα μεταφορικά δίκτυα κ.λ.π.). 

 

• Ο επικεφαλής του νέου φορέα θα συντονίζει και θα ελέγχει την κατάρτιση λεπτομερών σχεδίων επικινδυνότητας και αντιμετώπισης σε περιπτώσεις καταστροφών. 

 

• Θα συστήνει μόνιμες ή και κατά περίπτωση ομάδες αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστήμονες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και συνεργασία με την νέα υπηρεσία διαστήματος, με τις δασικές υπηρεσίες, τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού, τις υπηρεσίες της πολιτικής αεροπορίας, νοσηλευτικά ιδρύματα κ.ά. 

 

• Ο νέος φορέας θα εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας αντίστοιχα με αυτά της αντισεισμικής προστασίας.

 

 

Πρώτη προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία ενός συστήματος συναγερμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με τη χρήση παλαιών και νέων τεχνολογιών (ραδιοσυχνότητες, διαδίκτυο, τηλεοπτικές συχνότητες, τηλεπικοινωνίες) με παράλληλο δίκτυο παροχής πληροφοριών προς τους πολίτες το οποίο θα μπαίνει σε λειτουργία κάθε φορά που θα προκύπτει ανάγκη, φυσική ή ανθρωπογενής. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η δημιουργία ακόμη ενός φορέα αλλά η συγκέντρωση των υπαρχόντων κατακερματισμένων οργάνων και αρμοδιοτήτων.

 

 

Επίσης θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο σταθερής συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα σε Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων φορέων τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία. Επιπλέον από αυτές τις χώρες θα ζητηθεί η σχετική τεχνογνωσία τόσο κατά τη σύσταση όσο και κατά τη λειτουργία του νέου φορέα. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε μελέτες, στη σύνταξη πρωτοκόλλων δράσεων που θα τηρούνται απαρέγκλιτα και στα σχέδια εκκένωσης οικισμών και κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών στον αστικό ιστό, καθώς και ορισμό καταφυγίων αλλά και σημείων συγκέντρωσης, άμεσης βοήθειας και πληροφόρησης.

 

 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τόσο η ηγεσία όσο και τα στελέχη του νέου υπουργείου να μην επιλεγούν με πολιτικά κριτήρια αλλά με αξιολόγηση προσόντων και εμπειρίας μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενώ επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η επιλογή του επικεφαλής να έχει τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ